Hlavní obsah

Fenomén, který doběhl na špici popularity

Libor KalousSport.cz

Je oblíbený, levný, dá se provozovat kdykoli, kdekoli, nepotřebujete speciální dovednosti, školení. Ideální sport, který si každý může zamilovat. Ano, běh má u nás na růžích a kopretinách ustláno. Český lid nepopoběhne jen za tramvají, když musí. Nepovyskočí si před kaluží, aby neměl mokro. Běhání ho naplňuje v čase, kdy se může svobodně rozhodnout, co pro sebe udělat. A tak běží.

Foto: RunCzech

Češi běhají rádi, všude a hodně.

Článek

„Z průzkumu Sport roku 2014, který se zaměřoval na analýzu sportování v České republice, se běh v konkurenci několika set sportů umístil na celkovém 2. místě v oblíbenosti. Zaostal pouze za cyklistikou," s takovou analýzou přišel Informační servis pro rekreační sportovce SportCentral.cz.

Běhání má několik silných předností, kde před dalšími a populárními sporty udržuje náskok. Můžete se doma pohádat, přesto můžete jít sám běhat, když polovička nejde. Například fotbal, hokej, tenis, volejbal si v jednom nezahrajete. A shánějte narychlo partu.

Co si budeme namlouvat, svoji roli hraje čas, v překladu lenost. A také finance. Jet na stadión a domluvit se s pár dalšími nadšenci zabere více úsilí, než vyběhnout sám a v podstatě hned. K tomu výbava některých sportů může dosáhnout do desetitisíců korun. Samozřejmě na fotbal, či volejbal nepotřebujete drahé oblečení, ale zase se nedají hrát ideálně v jednom.

Nejoblíbenější sportovní aktivity v Česku
Jízda na kole
Běh
Plavání
Lyžování
Fotbal
Turistika
Volejbal
Badminton
Tenis
Inline bruslení
(zdroj: Informační servis pro rekreační sportovce SportCentral.cz

Běhání má proti ostatním sportům zkrátka více plusů. Navíc běh je základem pro každý druhý sport. Člověk nejdříve chodí, poté začne běhat. Až poté následují další sporty. Jinak to ani nelze. A patrně to tak ještě hodný čas zůstane. Nic na tom nezmění pád rublu, vyhazov z práce, nakvašená manželka, prozrazená milenka. Ani obě najednou.

Podle zmíněného průzkumu ženy ve věku od dvaceti do devětadvaceti let mají nejradši běh. Zajímavé je, že Češi rádi běhají, ale v televizi tento sport nevyhledávají. V kategorii diváckých sportů se umístil na 32. pozici se ziskem 1,5 % hlasů od respondentů výzkumu, kteří mohli volit své tři nejoblíbenější sporty.

O něco lépe si vedl běh u žen, kde obsadil 23. příčku, což není v konkurenci dalších stovek sportů špatné. Jak ale výzkum ukázal, lidé mohou brát běh ve spojení s atletikou. A ta se mezi diváckými sporty umístila 4. se ziskem téměř šestnáct procent hlasů. Na čele se drží neochvějně fotbal s hokejem. Třetí příčka patří tenisu.

Samozřejmě záleží na každém, ale kdo chce začít se sportovní aktivitou, je běhání příhodné. Stačí se rozhodnout a vyběhnout. Tak ať vám to běží.

Finanční náročnost sportu
Jízda na kole - v řádech tisíců až desetitisíců korun
Běh - v řádu stovek až tisíců korun
Plavání - v řádu stovek až tisíců korun
Lyžování - v řádech tisíců až desetitisíců korun
Fotbal - v řádu tisíců korun
Turistika - v řádu stovek až tisíců korun
Volejbal - v řádu stovek až tisíců korun
Badminton - v řádu tisíců korun
Tenis - v řádech tisíců až desetitisíců korun
Inline bruslení - v řádu tisíců korun
Které sportovní odvětví je vaším fenoménem?
Jízda na kole
20,9 %
Běh
13,7 %
Plavání
2,6 %
Lyžování
4,1 %
Fotbal
27 %
Hokej
5,5 %
Tenis
5 %
Další míčové sporty
5,4 %
Jiný sport
11,3 %
Žádné, jsem gaučový typ
4,5 %
Celkem hlasovalo 3997 čtenářů.

Reklama