Hlavní obsah

Jestli mě chcete porazit, budete muset na dráze umřít, vzkázal rivalům

Praha

Marocký atlet s lehce jazykolamným jménem Hicham El Guerrouj platí za nejlepšího běžce středních tratí světa všech dob. Dodnes drží světové rekordy na patnáctistovce, míli i dvou kilometrech. Z olympijských her v Aténách v roce 2004 si odvezl dvě zlaté za 1500 a 5000 metrů, o čtyři roky dříve v Sydney získal stříbro za 1500 metrů. Středním tratím dominoval celou dekádu a běhu obětoval snad úplně všechno. Jeho neznámější výrok mluví za vše.

Foto: Profimedia.cz

Pod svou národní vlajkou vychutnává Hicham El Guerrouj vítězství na MS v běhu na 1500 metrů roku 2003.

Článek

Ne odjakživa byl ale Maročan na špici. Jeho kariéra vlastně začala totálním propadem v olympijském finále na 1500 metrů roku 1996 v Atlantě. El Guerrouj skončil úplně poslední se slzami v očích. Fotografii zdevastovaného, brečícího sebe sama si nechal zarámovat a pověsit na zeď svého pokoje. A pak přišly další dvě olympiády, a El Guerrouj se stal prvním běžcem od dob legendárního Fina Paava Nurmiho, který získal na jedné olympiádě zlato jak z běhu na 1500, tak na 5000 metrů. Lepšího završení kariéry už snad ani dosáhnout nemohl.

Hvězdný atlet z Maroka byl znám svým velice dlouhým krokem a lehkou horní polovinou těla. Jeden trenér o něm řekl, že je stavbou těla „jako dědek, který své kalhoty nosí tak vysoko, že když se chce vysmrkat, musí si rozepnout poklopec". K dlouhým nohám přidal šampión trénované tělo a hlavně plíce. Velmi brzy si uvědomil, že chce-li opravdu vítězit, musí své plíce naučit nasát a využít maximum dostupného kyslíku, zatímco tělo běží jako o život. Čtyři měsíce v roce žil a trénoval v pohoří Atlas ve výškách kolem 2000 metrů.

A výsledky byly nepřekonatelné. „Jestli mě budou chtít porazit, budou muset na dráze umřít. Tak moc je budou pálit plíce," řekl tehdy směrem ke svým soupeřům. A vyhrál. Evidentně se nikomu umřít nechtělo. Hicham El Guerrouj začal seriózně běhat už jako náctiletý. Jeho inspirací byl Saïd Aouita, jiný slavný marocký atlet. El Guerroujova rodina vlastnila restaurant a posílala mladíčka vyřizovat nejrůznější záležitosti s přesným časovým plánem. Při jeho návratu ho celé osazenstvo restaurace vítalo potleskem, jako by vyhrál zlatou olympijskou medaili. Tušili už tenkrát, že tento sen, tato hra se stane brzy realitou?

Nejoblíbenější trénink Hichama El Guerrouje
4x2000 metrů + 6x1000 metrů na 70 % maximální tepové frekvence

Maročan celou svou běžeckou kariéru tvrdě dřel. Poprvé na sebe upozornil v 18 letech, když skončil třetí na juniorských mistrovstvích světa v běhu na 5000 metrů. Každý rok jedenáct měsíců v řadě velmi houževnatě trénoval. Pokud nezvládl dokončit těžký trénink, příští den jej absolvoval znovu. „Trénoval jsem tak tvrdě, dokud jsem z toho neonemocněl. Říkali o mně, že trénuju jako šílenec, jako člověk, který absolutně ztratil rozum," vzpomínal později atlet.

Reklama

Související témata: