Hlavní obsah

Australanka posedmé obhájila vítězství na Empire State Building, má další rekord

Závody run-up, tedy závody ve výškových budovách do schodů jsou stále oblíbenější a rozšířenější. Jeden z nejznámějších z nich se koná v Empire State Building, bývalé nejvyšší budově světa čítající dohromady přes stovku pater. Suzy Walsham se v těžké konkurenci podařilo zvítězit už poosmé v řadě.

Běhu do schodů na Empire State Building se účastnilo přes 260 běžcůVideo: Reuters

 
Článek

Svou šňůrou vítězství se tak Walshamová stala držitelkou dalšího rekordu ‒ nejvíce vítězství v těchto závodech. „Celý týden jsem byla pod velkým tlakem a očekáváními, takže jsem absolutně nadšená, že to dnes zase vyšlo a já si můžu připsat už osmé vítězství," sdělila rozzářená vítězka novinářům.

Budova Empire State Building má celkově 102 pater a po více než čtyři desetiletí byla nejvyšší budovou světa. Její silueta ve stylu art deco je jednou z nejznámějších dominant města New York. Běžci v budově mají za úkol co nejrychleji překonat celkem 1576 schodů. Rekord v mužské kategorii činí 9 minut a 33 vteřin. Nejrychlejší žena vyběhla budovu, na níž ve známém filmu šplhal King Kong, za 11 minut a 23 vteřin.

Letošní ročník byl však na rekordy skoupý. Ani v jedné kategorii nebyly stávající rekordy překonány. Walshamové na vítězství stačilo 12 minut, 11 vteřin. V mužské kategorii při svém debutu zvítězil polský běžec Piotr Lobodzinski. Ten dosáhl času 10 minut a 31 vteřin.

Běh do schodů kingkongovské věže se pořádá každoročně a výtěžek z této akce putuje charitativním organizacím pomáhajícím postiženým osobám. Zatímco elitní závodníci už odpočívali v cíli, další dvě stovky se jich stále potýkaly s příkrými stupni. Nejstaršímu účastníkovi bylo přes 70 let a nejpomalejší závodník zdolával celou trasu výzvy po více než hodinu.

Reklama

Související témata:
Patro