Hlavní obsah

Boty zůstaly v depu, soupeři nevěřili. Čelůstka pádil za triumfem bos

Praha

Pěkná sportovní perlička se odehrála při nedávném triatlonovém supersprintu v Bratislavě. Atraktivní podnik, při němž museli závodníci absolvovat několik vyřazovacích kol a nejlepší se nakonec střetli až ve finále, ještě okořenil český reprezentant Jan Čelůstka. Do závěrečného běhu totiž vyrazil z depa bos a gazelím krokem spěchal za triumfem.

Netradiční strategie Jana Čelůstky - bosý běhVideo: Facebook J. Čelůstky

 
Článek

Supersprint je v triatlonu novinkou, konkrétně v Bratislavě závodníci absolvovali 175 metrů plavání, pět kilometrů na kole a patnáct set metrů běhu. „Celkem byly tři kola a semifinále se navíc jelo obráceně, začínalo se během a končilo plaváním. Obecně je tenhle formát hodně divácky atraktivní a baví i nás závodníky, je to super do rychlosti. Myslím, že to má budoucnost," vyprávěl Čelůstka, pro nějž byl výlet do Bratislavy příjemným zpestřením v přípravě na standardní triatlonové distance.

Nápad na netradiční řešení v depu vznikl při taktické diskusi s týmovým kolegou Františkem Kubínkem před finálovou částí. „Už jsme měli soupeře trochu otipované a řekli jsme si, že pokud se situace nebude vyvíjet dobře a dojedeme na kolech ve skupině, tak zkusíme depo urychlit nepřezouváním. Patnáctistovka je na nás hodně krátká vzdálenost a každá ušetřená vteřina se počítá," vysvětloval Čelůstka.

Ani jeden puchýř

A probíraná strategie se nakonec do puntíku naplnila. Čelůstka se spolu s ostatními přiřítil do depa, nezmeškal ani okamžik a jako střela vyrazil vstříc poslednímu dílu závodu. „Soupeři byli docela zaskočení, říkali, že něco takového ještě neviděli," popisoval se smíchem pětatřicetiletý reprezentant. „Já sám jsem to taky zkusil poprvé a co jsem slyšel, tak to byl v triatlonu druhý případ. Ale bylo to v pohodě. Vybíháte z depa, nohy máte úplně lehounké, kolena vystřelí nahoru... Běží to úplně samo," líčil.

Na hladkém asfaltu cyklostezky si Čelůstka nakonec bos doběhl pro triumf a běžeckou část zvládl toho dne vůbec nejrychleji. „Těžko ale říct, jestli to bylo tím, že bylo finále, nebo tím, že jsem byl bosý," přemítal.

Že by se ale bosoběh stal součástí Čelůstkovy strategické výbavy, s tím rodák ze Zlína nepočítá. „Já posledních pět sezón běhám v hodně odlehčených botách, v podstatě minimalistických, a po tréninku na stadiónu vyklusávám bosky. Na asfaltu jsem ale takhle běžel poprvé a byl jsem překvapený, neměl jsem ani jeden puchýř. Musel jsem jen trochu upravit došlap na celé chodidlo. Standardně by to ale nešlo," má jasno účastník olympiády v Londýně.

Reklama