Hlavní obsah

Pistorius to zabil. Podle kritiky jde o novou úroveň filmového propadáku

Jedenáctého listopadu bude v Americe oficiálně uveden nový životopisný film o Oscaru Pistoriovi, bývalém jihoafrickém hendikepovaném sprinterovi. Producenti hovoří o „inspiraci tragickou smrtí Reevy Steenkampové“. Už teď se ale někteří kritikové vyjadřují v tom smyslu, že film nastavuje novou laťku pro úplné dno rádoby životopisných filmů. Podle traileru můžete posoudit sami.

Trailer k filmu PistoriusVideo: Dagbladet

 
Článek

Oscar Pistorius se stal i přes amputaci obou nohou v ranném věku známým a úspěšným sprinterem, reprezentantem své jihoafrické vlasti a také olympionikem. Zářnou kariéru náhle přerušila tragická událost, při níž zahynula atletova partnerka. Jak se později ukázalo, Pistorius v roce 2013 na den svatého Valentýna úmyslně zastřelil svou přítelkyni, devětadvacetiletou modelku a studentku práv Reevu Steenkampovou, za což byl v sérii vlekoucích se soudních jednání nakonec odsouzen na šest let odnětí svobody.

První slova kritiky nejnovějšího filmového zpracování Pistoriova osudu naznačují, že film vypadá stejně hrozně, jak hrozně zní už jeho samotný název Oscar Pistorius, Blade Runner Killer. Ve filmu se představí jihoafrický herec Andreas Damm jako Pistorius a modelka pracující pro Victoria Secret Toni Garrn. Podle jejího prohlášení na instagramu se jedná o „fiktivní drama inspirované tragickým příběhem Reevy". Rodina oběti ovšem zveřejnila stanovisko, v němž dementuje jak představu, kterou film navozuje, že se jedná o pohled matky oběti, tak tvrzení, že jde o rodinou schválený scénář. Pistoriova rodina tvůrce filmu dokonce žaluje a tvrdí, že „dílo bylo vytvořeno za naprostého disrespektu jak vůči oběma postiženým rodinám, tak vůči samotné Reevě a Oscarovi".

Název Blade Runner byl zvolen podle zažité Pistoriovy přezdívky, kdy atlet soutěžil na dvou tenkých karbonových protézách. Mezi jeho největší úspěchy se počítá také to, že se jako první běžec na světě po amputaci obou nohou dostal na olympijské hry, konkrétně do Londýna v roce 2012. Bez zajímavosti není ani fakt, že by se právě v listopadu měla před jihoafrickým soudem znovu projednávat konečná délka atletova uvěznění.

Jak se vám líbí filmová upoutávka?
Líbí.
13,4 %
Nelíbí.
37,3 %
Neumím posoudit.
49,3 %
Celkem hlasovalo 724 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Blade