Hlavní obsah

Jak se běhá s vbočenými palci – problém zvaný hallux valgus

Praha

Naše nohy za celý život naběhají a nachodí tolik tisíc a miliónů kroků, že to dříve či později některé neunesou a i tak dokonalá stavba celého chodidla se někde začne bortit. Protože se na jedno malé poškození rády řetězí další, je na problém do budoucna zaděláno.

Foto: Profimedia.cz

Vbočený palec je věc, která nás se správným přístupem nutně trápit nemusí.

Článek

Pokud vás bolí kloub u palce ve dne v noci, nemůžete déle postát, jít a běh bolí nebo se dokonce nevejdete do bot (kdysi na půdě jsme na chalupě našli řadu starých bot po babičce s vytvarovanými balóny v oblasti palcového kloubu)... máte takzvaný hallux valgus, vbočený palec.

Jestli jsou ještě k tomu i vaše prsty tak nějak divně zkroucené, nebo jdou dokonce přes sebe, máte co dělat s kladívkovými prsty. Problémy se často sdružují, častá je tu propadlá příčná klenba. Možná máte v okolí někoho, kdo byl s palci na operaci, vám to hrozí a váháte, zda do toho jít.

Proč palec uhýbá a co s tím?

„Průvodním jevem pro vznikající vbočený palec je snížení funkce vazů, šlach, kloubních pouzder a svalů v oblasti chodidla i nártu. Postupně tak vzniká příčně plochá noha a destabilizace kloubů," vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková z Centra fyzioterapie Fyzioklinika v Praze. Nejvíce pak vyniká změna v postavení kloubu palce, který opouští svou přirozenou osu.

Časté jsou dále blokády drobných kloubů nohy, hlezna, kolene - včetně kloubu lýtkové a bércové kosti, provázené napětím svalů vnitřní strany stehen a dysfunkce v oblasti pánve a hlubokého stabilizačního systému, ale i v krční páteři. Z toho je jasné, že léčba nespočívá v letmém pohledu ode dveří, ale v podrobném kineziologickém rozboru s vyšetřením na podoskopu.

„Palec v ose spolu se základním článkem palce udržují svaly, především odtahovač a příčná hlava palcového přitahovače. Protože jsou tyto svaly vývojově mladší, mají tendenci ochabovat a kloub palce se vysouvá ven spolu s vtáčením palce k ostatním prstům nohy. Problémy nastupují s rostoucím věkem a nejsou výjimkou dokonce i dvacetiletí," popisuje fyzioterapeutka bolestivé stavy, často i s přidruženou artrózou v kloubu, kdy příliš nepomůže ani měkká obuv.

Co tedy s tím?

Klidový režim nelze držet donekonečna, zvláště když nás běžce brzy nohy svrbí. Analgetika a kortikoidy mají řadu vedlejších účinků, a jak všichni víme, nevyřeší příčinu. Tradiční rehabilitace nebývá příliš efektivní.

A vložky do bot? Ty umí podpořit klenbu podélnou i příčnou, ale – jen pasivně, včetně těch na míru zhotovených. Pasivní podpora nestačí a nepomáhají ani korekční polštářky, které neposlušný palec zkrátka přetlačí. O něco lépe pracuje korekční dlaha, která se přikládá na vnitřní stranu od palce až k vnitřnímu kotníku, představuje ale určitý dyskomfort, především v noci. Bolí a drhne suchým zipem o peřiny. Fyzioterapeuti proto doporučují podložit vatou místa, kde dlaha tlačí nejvíc a přes celou dlahu natáhnout ponožku.

Operace, nebo rázová vlna?

Ortopedi obvykle doporučují operaci tehdy, když všechny dostupné prostředky selžou. Chirurg odstraní část základního článku palce. Kloub se ale stává nestabilním, rehabilitace je zdlouhavá, vyžaduje určitou disciplínu a noha dlouho bolestivá. Navíc je to řešení přibližně na dvacet let.

Když jsem studovala Vyšší odbornou školu životního stylu (blízkou fyzioterapii), moje maminka byla na této operaci už podruhé a viděla jsem, co si zažila. Vzhledem k tomu, že časté jsou genetické dispozice (viz babiččiny boty na půdě), zařekla jsem se, že já takto v žádném případě nedopadnu. I když mne také zlobí příčné klenby, znalostí anatomie a funkce, cvičením a občas tejpem se mi tento progres daří vcelku dobře podstatně zpomalit. Hodně mi pomáhá i chůze a někdy i běh v pětiprstých botách fivefingers.

Vlastní zkušenosti

Čtenářka Vendula si poranila palcový kloub při závodě v krosu. Lékař tehdy kloub ošetřil analgetikem a pravděpodobně i kortikoidy. Operaci v mladém věku nedoporučil, protože by se pravděpodobně nevyhnula pozdější reoperaci. „Dva roky jsem různě trpěla. Pak jsem zašla 4x na rázovou vlnu, naučila jsem se tejpovat a cvičit a bolí to jen v úzkých botách. Běhám úplně normálně... Boty mám minimusky se širokým svrškem a na běžné nošení si pořizuji podobně široké. Podpatky nenosím vůbec."

V moderní fyzioterapii má rázová vlna velký úspěch především v kombinaci s hloubkovou vibrační masáží okolních svalů a úpravou i vzdálených dysbalancí celého těla. Protože je palcový kloub velmi citlivý, musí být i fyzioterapeut zkušený a postupovat rovněž citlivě.

„Při terapii rázovou vlnou začínáme s minimální intenzitou impulzů s co nejšetrnější koncovkou přístroje," ukazuje Mgr. Bílková nejmodernější přístroj švýcarské výroby. Intenzita a frekvence akustických vln je závislá na citlivosti kloubu, přičemž obojí se zvyšuje přímo úměrně s postupující regenerací kloubu palce. Postupně, s ubývající citlivostí, lze zvýšit počet rázů, tlak i frekvenci, případně využít koncovky s vyšším výkonem".

Prevence je nejvíc

Léčba se tak výrazně urychlí, hybnost v kloubu se zvýší a bolesti ustoupí natolik, že již není třeba dalších analgetik a konečně se pořádně vyspíte. I tady platí, že je dobré nenechat problém zajít příliš daleko a řešit jej při prvních známkách vychýlení palcového kloubu. Efekt dále podpoří kineziotejpování, které vás fyzioterapeuti ochotně naučí, spolu s jednoduchými cviky a lehkými mobilizacemi drobných kloubů nohy. Užiteční pomocníci, které můžete mít i doma, jsou masážní ježci, balanční čočky různých tvarů a v teplejší části roku třeba chůze naboso.

Dobrá zpráva nakonec: Běh jako lék

Běh jako aktivní pohyb, kde se pohybový aparát nohy zapojí mnohem více než při sezení u televize, se zdá být výborným lékem. Dokládají to odpovědi několika čtenářek – majitelek halluxů a neuralgií z plochých nohou nezávisle na sobě. Shodují se na prospěšnosti cvičení v kombinaci s během. „Když jsem začala běhat, mám klid od bolestí..."

Reklama