Hlavní obsah

Doping, který není zakázaný. Jak pečovat o své tělo, aby neselhalo

Praha

V České republice běhají milióny lidí, ale ne všichni se o své tělo starají. O schránku, která jim dává potěšení, adrenalin, endorfiny. Běžci by neměli jen běhat, ale také mít „doplňkové“ sporty, které je posílí, zpevní, zapojí i horní část těla. Takový sportovní doping, který posune běhání dále. Běh není jen o nohách. Proto jsme se rozhodli oslovit několik běžců, kteří se podělili o svůj pohled a zkušenosti. Třeba vám pomohou.

Foto: salmingrunning.cz

Péče o tělo se vám vrátí. Není to tak těžké.

Článek

Lada Zrzavecká, česká reprezentantka ve skyrunningu

Rozmanitost pohybu je pro mne velmi důležitá, jakmile se nechám příliš unést, přijde nějaký průšvih. Nejčastěji záněty z přetížení. Takže kolo, lezecká stěna, posilovaní, turistika. Lezení je ideální na disbalance, pracuje zlenivělá horní polovina, zpevňují se záda a střed těla, což je pro běh důležité. Člověk se protáhne úplně celý. Regenerace po ultra - minimálně dva dny nechávám tělo úplně v klidu, imunita je oslabena a k ledasčemu náchylná. Důležité je hned doplnit vitaminy a minerály, osobně prahnu po propečených bílkovinách, ideálně se zeleninou a nařizuji si duševní klid. V další fázi se příjemně regeneruje méně náročným doplňkovým sportem.

Martin Kopr Kopřiva, letos chce naběhat 2500 kilometrů

Doplňkové sporty k běhu dávám. Jsou to kruhové tréninky na posílení všech svalů v těle. V zimě běžky. Závody Spartan Race se jako sport asi nepočítají. Jinak uvažuji o józe kvůli protažení a správnému dýchání. Na regeneraci chodím plavat, do sauny a jednou až dvakrát do měsíce na masáže. Jestli to je rovnoměrný zatížení, nevím, bolístky se najdou často. Více se zráním při domácích pracích než při sportu.

Tomáš Zahálka, propagátor bosého běhání

Jako doplňkový sport k rychlejšímu běhu mám zase běh, ale pomalejší a pohodový. Třeba s Mattoni Free Run. Občas kolo, tedy je to skládačka s několika převody a do kopce je to docela dřina. Někdy jdu do bazénu, tam se spíš ale topím. Občas dám i saunu. Jindy třeba týden neběhám. Prostě to nehrotím, běhám převážně nevážně a regeneruji i psaním svého blogu.

Edvard Kožušník, běžec a internetový propagátor běhání

Běh pro mě byl vždy tím doplňkovým a zároveň neoblíbeným sportem. Hrál jsem vrcholově volejbal a potom většinou zábavných hracích sportů s míčem. Po čtyřicítce jako by se to obrátilo. Běh si plánuji. Ostatní sporty jsou nahodilé. Hraji tenis a plážový tenis se synem. Pravda také je, že s navyšováním kilometrů jsem musel začít posilovat a vyvažovat tak z běhu zkrácené partie. Sám si říkám, že bych měl začít plavat, ale k moři a do bazénu mám daleko.

Olina Procházková, lehce závislá na běhání

Loni jsem poprvé vyzkoušela triatlon. Vzhledem k tomu, že od dětství miluju plavání a poslední roky jsem mnoho času trávila ve spinningovém sále, přišlo mi jako dobrý nápad vše propojit. Prostě příjemná změna. Běhání je pro mě pořád na prvním místě, ale už to trochu zavánělo stereotypem. Trénink na triatlon je zpestření – náročnější, zábavnější.

René Kujan, redaktor behani.sport.cz

Považuji za šílence každého běžce, který „jen" běhá. Svět je plný možností a výzev a byla by velká škoda podívat se v jeho labyrintu jen za jeden roh. Hýbu se rád ve všech směrech, takže běh téměř pravidelně doplňuji například horskou turistikou (s holemi), jízdou na kolečkových bruslích, na snowboardu, na kajaku, na skialpech, lezením po skalách nebo na umělé stěně, rád mám posilování s vlastní vahou. Někdy zkrátka i pro náš běh uděláme lépe, když se na něj na chvíli vykašleme a jdeme si třeba zaplavat. Paradoxně můžeme běžecké kondici prospět i posílením takových svalů, které při běhu zdánlivě nevyužíváme.

Vojtěch Šulc, bývalý reprezentant v běhu na 200 a 400 metrů

Já moc na doplňkové sporty nejsem. Na kole jsem neseděl asi deset let, na lyžích neběhám, neplavu a míčové hry taky neprovozuju kvůli kotníkum. Jsem hrozný tradicionalista, navic na nic jiného ani nemám čas, a nikdy jsem ani neměl. Jediný, co jsem kdy dělal, je pěší turistika, ale tomu se nedá říkat sport.

Hana Roubíčková, loni uběhla 2000 kilometrů

Mezi mé oblíbené kompenzační sporty patří určitě tance s latinskoamerickými prvky, běh hodně stahuje pánev a tanec zachovává pohyblivost pánve a ženskost. Minimálně 4x týdně posiluju břišní svalstvo 20 minut a záda, nejlépe v klidové tepové frekvenci. Většinou po doběhnutí dělám 3 série kliků po 10 opakováních, po každém doběhnutí také vždy poctivý strečink. Dále 1x týdně posiluju stehna, výpady, dřepy apod. Chodím také plavat. Po běhu v chladných dnech je výborným doplňkem horká vana. Masáž, sluneční louka či parní sauna je opravdu zázrakem pro regeneraci těla. Pokud jdu běhat večer, nejlepší odměnou a když se zadaří je po běhání horká vana s jedním "plzeňským" a pak už jen spánek.

Reklama

Související témata: