Hlavní obsah

Vězni se díky sportu dostanou na svobodu

Praha

Častokrát jste asi od svých rodičů či kamarádů vyslechli známé pořekadlo: Před problémy neutečeš. Ale stejně jako samotný svět, historie mění i staré pravdy. Nachází se totiž stále více organizátorů sportovních akcí, kteří si uvědomují, že mnohem lepší je vyběhnout řešením problémů vstříc. A tak se také může lehce stát, že se odsouzení vězni ocitnou na chvíli na svobodě, aby společnosti dokázali, že si zaslouží druhou šanci. Praha a další velká města Česka letos uvítají už druhý ročník běhu Yellow Ribbon Run.

Foto: Profimedia.cz

Vězni budou na útěku vstříc lepší budoucnosti.

Článek
Fotogalerie

Myšlenka zapojit do veřejných běhů osoby ve výkonu trestu vznikla původně v Singapuru, odkud ji úspěšně transplantovala do českých podmínek ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková. „Lidé opouštějí vězení po odpykání trestu a jsou znovu na startovní čáře. Dát jim šanci na práci a nový start pro ně často představuje jedinou možnost, jak začít znovu. Vytrvale běžet dál vstříc lepší budoucnosti už musí sami," dodává k tomu sama iniciátorka. Z 35 věznic, jež v České republice máme, se jich do projektu zapojilo už celých 20.

Běh se žlutou stuhou má jediný cíl ‒ upozornit společnost na to, že ti, co udělali chybu, potřebují druhou šanci. Statistiky hovoří jasně neúprosnou řečí čísel: Ročně bývá propuštěno přes 10 000 osob, kterým zůstává záznam v rejstříku trestů. Téměř 70 % firem vyžaduje od uchazečů o práci výpis z rejstříku a 55 % všech firem uchazeče s jakýmkoli záznamem vůbec nezaměstná. Sama společnost tak vytváří bludný kruh, kdy propuštěný vězeň snadno sklouzává k recidivě. Jednoduše nesežene práci, ubytování... a končí opět ve vězení. To je případ zhruba 70 % propuštěných. Spočítáte-li si průměrné denní náklady státu na jednoho vězně (v roce 2015 činily 1200 korun), vychází vám, že i pro společnost by bylo jednodušší a levnější, těm, co o to stojí, pomoci.

Snadný úkol?

Je to nápadem jednoduchý, a přitom velice nesnadný úkol, který si běh Yellow Ribbon Run předsevzal. Jak se budete cítit, až na startu maratónu budete stát vedle někoho, kdo je aktuálně ve výkonu trestu? Třeba Marian. Je to vysoký, tišší, sympaticky působící vzdělaný muž, otec dvou dětí. Bývalý právník, kterého semlela fotovoltaická mafie. Dostal sedm a půl roku natvrdo a doživotní zákaz činnosti. Moc dobře ví, že udělal chybu. Snaží se to rozběhat. Ale až jednoho dne vyjde ven, nebude mít práci. V oboru, který vystudoval, už nesmí působit. Pomůže mu žlutá stuha? Asi ne, ale lidi stojící za ní určitě.

Žlutá stuha je symbolem naděje z písně Tie a yellow ribbon round the old oak tree. Tuto píseň vypráví někdo, kdo se po odsezení trestu vrací zpět a není si jistý, zda je doma vítán. Píše tedy dopis své lásce s prosbou, aby uvázala žlutou stužku na dub před domem, pokud ho chce zpět ve svém životě. Když kolem projíždí autobusem, vidí 100 žlutých stužek uvázaných okolo starého stromu.

Na drogách závislá Marie se dostala přímo do věznice ve Světlé nad Sázavou. „Doslova mi to zachránilo život. Vzpamatovala jsem se asi až po roce za mřížemi, do té doby jsem realitu nedokázala moc vnímat," přiznává dnes vášnivá běžkyně. Také ona se jednoho dne ocitne na svobodě. A také ona má to privilegium, že se ve výkonu trestu zúčastní běhu. I za své lepší zítřky.

Jak se trénuje ve vězení?

„Nesnadno, ale jde to. Na běhání máme na vězeňském dvoře asi 350metrový okruh, kde nám v současnosti trénují asi dvě desítky vězňů a zhruba stejný počet zaměstnanců," říká ředitelka Slováková. Vězni a jejich podporovatelé se ‒ se žlutou stuhou u startovního čísla ‒ zúčastní pražského maratónu, některého z půlmaratónů série RunCzech nebo štafety 4x5 km.

Zatímco prvního ročníku se účastnil skromný počet 32 běžců se žlutou stuhou, letos jich bude 856 včetně zahraničních příznivců z celkem 19 zemí světa. Podporu a vstřícnost vůči napraveným vězňům však mohou vyjádřit všichni účastníci závodů, kteří si to budou přát. Připraveno je 10 000 žlutých stužek, které vlastnoručně vyrobily odsouzené ze Světlé nad Sázavou. Novinkou je letos také zapojení obětí trestných činů, které projekt podpoří svojí účastí.

Reklama

Související témata:
Odsouzený
Světlá nad sázavou
Rejstřík