Hlavní obsah

Vítězný únor přál Keňanovi a Vrabcové Nývltové

Josef RendlSport.cz

V sobotu 11. března se ve středočeských Pečkách konal 38. ročník oblíbeného závodu Pečecká desítka. Na start hlavního závodu se postavila bezmála tisícovka běžeckých nadšenců, aby změřili své síly na mírně zvlněné silniční trati. Eva Vrabcová Nývltová stanovila nový traťový rekord, v mužské kategorii k tomu chyběly Keňanovi Mwangimu pouhé dvě vteřiny.

Foto: Martina Hejtíková

Vítězný únor přál nejvíce Mwangimu z Keni.

Článek
Fotogalerie

Po „otvíráku" tuzemské běžecké sezóny Palestra Kbelská desítka o minulém víkendu se běžci a běžkyně vypravili do Peček. Registrovalo se 954 závodníků a závodnic, rekord z roku 2014 (1200 běžců) ale zůstal nepřekonán. „Závod beru jako zajímavý test rychlosti po zimní přípravě. Tato akce patří mezi tradiční podniky, kterých se zjara rád účastním," řekl triatlonista Standa Bican a vyjádřil tím i podobný postoj dalších závodníků. Závod, který nesl v dobách socialismu název Běh Vítězného února, se po revoluci přejmenoval na Pečeckou desítku a po roce 2000 se stal memoriálem dlouholetého organizátora Jardy Kvačka, který krátce po padesátinách podlehl zhoubné rakovině.

Mezi ženami se v roli jasné favoritky představila bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. „Ještě před týdnem jsem dobírala antibiotika, trénovala jsem pouhých pět dní. Dnes od sebe toho moc nečekám, ale samozřejmě poběžím, co to půjde," říkala před startem. Za neúčasti Radky Churaňové se o další cenné kovy mohlo rozhodovat mezi nestárnoucí Petrou Kamínkovou, Terezou Zuzánkovou nebo stále se lepšící Danielou Havránkovou z pražského Kerteamu. Také mezi muži se k měření jarní formy na silniční desítce sjelo silné konkurenční pole, v čele s trojnásobným republikovým šampionem v půlmaratonu Vítem Pavlištou.

Dopolední program obstaraly dětské závody v přilehlém parku. Účastníci závodu a jejich doprovod si mohli nechat diagnostikovat běžecký styl v rámci nových modelů běžeckých bot značky Mizuno. „Jsme rádi, že můžeme sponzorovat tento oblíbený závod. Je to skvělá příležitost setkat se s běžci přímo na závodech," řekl skvělý pětibojař a zástupce firmy Top4Running Martin Dvořák.

V pravé poledne bylo odstartováno a pestrobarevné pole stovek běžců a běžkyň se vydalo na zteč desetikilometrové porce. Trať prochází několika vesnicemi, pro které je tato akce velkým svátkem, lidé fandí před svými domky, z amplionů zní známé šlágry. Do čela se hned od startovního výstřelu nekompromisně prodral maličký Keňan z BenedekTeamu Joel Mwangi a první kilometry ukrajoval v tempu pod 3 minuty na kilometr. Liberecký rychlík Vít Pavlišta běžel několik desítek metrů za ním, náskok borce černé pleti však během závodu narůstal.

„Poslední tréninky byly dobré a dnešním cílem bylo atakovat metu třiceti minut. Chvíli jsem to zkoušel běžet s Mwangim, ale ukázalo se, že běží jinou ligu," líčil své pocity z průběhu závodu Pavlišta. Mwangi doslova letěl silnicí, chvílemi se zdálo, že se ani neodráží od země. V cíli se jeho časomíra zastavila na číslech 29:02, pouhé dvě vteřiny za osm let starým traťovým rekordem. „Trochu mě to mrzí, ale závod jsem si užil i tak. Chtěl jsem rekord překonat, ale vítr na cestě zpátky mi to komplikoval. Zítra jedu trénovat na Kypr, rád bych potřetí vyhrál půlmaraton v Pardubicích," řekl po závodě sympatický Keňan.

Pavlišta bral s přehledem stříbro, i když i z jeho slov bylo patrné, že sílící vítr v druhé části závodu dával pěkně zabrat. Souboj o bronzovou „placku" svedli Pavel Kubričan a Lukáš Kourek, prvně jmenovaný měl nakonec k dobru dvě vteřinky. Za zmínku mezi dalšími skvělými sportovními výkony určitě stojí výkon šedesátníka Miloše Smrčky, který prohnal borce o několik kategorií mladší a jeho čas pod 36 minut svědčí o jeho skvělé konstantní formě.

V ženách si podle předpokladu běžela pro triumf stylem start-cíl olympionička Eva Vrabcová Nývltová. Sice se jí podařilo časem 34:03 překonat traťový rekord, ale velkým nadšením nehýřila. „Tréninkový výpadek byl hodně znát a musela jsem dneska hodně bojovat. Výsledný čas pro mě není žádná sláva, ostatní soupeřky jsem moc neřešila. Závod měl krásnou atmosféru a byl pro mě motivací do tréninků před půlmaratonem v Praze," řekla excelentní česká běžkyně po závodě. Stříbro vybojovala týmová kolegyně mužského vítěze z BenedekTeamu Teresa Kwamboka, pro bronz si doběhla v čase 35:43 nestárnoucí běžkyně Petra Kamínková ze Svatého Kopečku.

Chvíli po doběhu posledního účastníka závodu proběhlo slavnostní vyhlášení a finanční ocenění nejrychlejších závodníků. Nechyběla ani závěrečná tradiční tombola. „Dnešní závod neměl chybu, vyšlo počasí, nikomu se nic nestalo, přijelo opět hodně lidí a to je skvělé. Těšíme se na 39. ročník, který proběhne 10. března 2018," řekl závěrem hlavní organizátor závodu Jiří Katrnoška.

Reklama

Související témata: