Hlavní obsah

Horší než v armádě: bahno, červi, kopřivy... a hlavně neskutečná dřina

Hluboká nad Vltavou

V Hluboké nad Vltavou odstartoval nedávno prvním závodem seriál extrémních překážkových běhů Army Run. Mokro, bahno, brutální výběhy a strmá klesání doplněné náročnými překážkami ‒ to byly jen některé z lahůdek letošního armádního servisu. Jako zákusek k nim sloužily mísy plné červů. Sníst je byla povinnost.

Hluboká Run

 
Článek
Fotogalerie

Na Hluboké byla připravena trať Captaindlouhá 5.8 kilometru s celkově 25 překážkami. Vedle standardních nástrah trati se účastníci museli popasovat například také s běháním s těžkým batohem na zádech v terénu brutálním převýšením, kličkováním ve střelbě z airsoftových zbraní nebo přeběhem vypuštěného rybníka plného bahna.

Nejtěžší a nejdrsnější úsek se ovšem skrýval až v posledních metrech závodu. Kdo se už pomalu radoval, že bude mít martýrium za sebou, musel nad svým omylem hořce zaplakat. Padesát metrů před cílem bylo potřeba přeručkovat po zavěšených trubkách a madlech, přičemž někteří závodníci se o jejich zdolání ani nepokusili a rovnou se pustili do série třiceti angličáků, které se dělají jako trest za nepřekonání překážky. Kdo zvládl tento extrémní úsek, stále ještě neměl vyhráno. Na dosah startovní čáře číhalo opravdové peklo. Na lešení bylo třeba překonat poslední překážku ‒ udělat v mužské kategorii 10 a v ženské 5 shybů. Každý už ze sebe tlačil poslední zbytky energie, na pokoření poslední výzvy tak musel vynaložit enormní úsilí.

V závodě Elite runners, tedy těch nejlepších závodníků, uspěli favorité. V kategorii mužů zvítězil Jiří Vacík, mezi ženami Petra Veselá. Jiří Vacík zvládl celou trasu za 37 minut a v cíli si první minuty po závodě užíval. „Závod byl super. Moc se mi to líbilo. Zimu ani déšť jsem moc nevnímal, nepřišlo mi to nijak hrozné. Na podzim tady byla větší zima. Nezačal jsem nijak zostra a držel jsem se kolem pátého místa. Vyhovovalo mi, že trať nebyla postavena vysloveně pro běžce, nebyl na ní až na jednu výjimku žádný dlouhý, rovný úsek. Hodně důležité bylo dobře zvládat překážky. Bahno v rybníku těsně před koncem bylo výživné, protože jsem se do něj zabořil až do půlky holeně. Ale jinak to byl skvělý závod."

Army Run 2017 pokračuje 10. června v Krásnu u Sokolova. Připraveny jsou závody Captain (5 km a 20+ překážek) a Major (10 km a 40+ překážek).

V podobném duchu hovořila i vítězka kategorie žen Petra Veselá, která byla v cíli za 47 minut. „Mně se závod moc líbil. Nepřipadal mi ani tak těžký. Překážky mě ani nijak zvlášť nepřekvapily, jen jsem byla zaskočená kopřivami. Na ty jsem ještě při žádném závodě nenarazila. Popálily mě až na obličeji. Měla jsem jen jeden nepříjemný moment, když mě při podlézání pneumatik chytla křeč do nohy, ale brzy jsem byla v pořádku a závod jsem si užila."

Reklama

Související témata:
Červi