Hlavní obsah

RECENZE: Phil Knight - Umění vítězit. Paměti zakladatele firmy Nike

René KujanSport.cz

Běžeckých knih je na pultech našich obchodů poměrně dost. Dozvíte se v nich jak začít běhat, jak neskončit běhat, jak správně běhat, jak se připravit na maratón. Tahle kniha je hlavně o byznysu. O největším běžeckém byznysu světa. Proto patří i do naší rubriky. Zajímalo vás vždycky, co vlastně znamená ono stokrát milované, stokrát proklínané logo? Co je pravdy na tom, že první Nike vznikaly v kuchyňském toasteru? Nebo kdo vlastně stojí za nejúspěšnější sportovní firmou světa? Tady se to dozvíte. Přímo od zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Takhle nějak vznikaly první boty pod značkou Nike. (na historickém snímku Bill Bowerman)

Článek
Fotogalerie

Kniha je jakousi autobiografií šmrncnutou příručkou pro ekonomické průzkumníky. Phil Knight je běžec, student. Má dobré nápady, které realizuje na papíře v rámci povinné práce na univerzitě. A má také otce držgrešli, který by mu jen nerad půjčoval nějaké peníze v případě, že by se jeho synek rozhodl některé ze svých teoretických závěrů realizovat v praxi.

Mladý Phil je ale běžec-obchodník. Hned si všímá, že americký trh jeho doby trpí nedostatkem kvalitní běžecké obuvi. Zároveň zjišťuje, že Japonsko trpí výrobou kvalitní obuvi za rozumné ceny. Zkusí zariskovat a odlétá do Země vycházejícího slunce, aby tam domluvil kšefty, aniž by měl základní kapitál nebo třeba založenou firmu. Nevadí. Excentrický trenér Bill Bowerman nachází ve svém rozpočtu několik set dolarů na riskantní finanční operace ‒ a stává se následně spoluzakladatelem Blue Ribbon Sports, dovozce fajnové japonské obuvi Onitsuka Tiger.

Postupem času jak se mladý Phil dře více a více, pozvolna roste počet zaměstnanců firmy, pronajímají se první skladovací a kancelářské prostory s vytlučenými okny a začínají první útoky na mladou, progresivně se rozvíjející firmu. Mnohaletý boj s bankami o další a další úvěry. Roky a roky potácení se na hranici bankrotu. Likvidační pokusy ze strany konkurence i samotného japonského výrobce. Pohár trpělivosti pomalu přetéká.

A trenér Bowerman nabývá pocitu, že pořádná běžecká bota má ve skutečnosti vypadat úplně jinak. Vznik nového hráče na trhu s běžeckou obuví je na spadnutí. Začínají pokusy se sendvičovačem, které pak historie mnohokrát překroutí. I vznik samotného loga firmy stojí za samostatnou kapitolu. Studentka designu odvádí za 35 dolarů práci, která se historicky zhodnocuje k astronomickým výšinám. (Dnes představuje cena značky mnoho miliard dolarů a celosvětově se drží kolem top 20 napříč průmyslovými odvětvími.) A podařená pohádka o křídle bohyně Niké vzniká až mnohem později. Skutečnost je někdy až nechutně prozaická.

Devizou knihy je určitě pohled na věc očima samotného (spolu)zakladatele firmy. Stejně jako u jiných velikánů světového ekonomického dění (Elon Musk, Steve Jobs...) se nevyhnete ani tady úvahám, zda ten či onen obchodní postup, přístup a zacházení s lidmi kolem je úplně v pořádku. A to samozřejmě platí v počátcích i v dobách největší slávy. Vždyť i Knightem zmiňovaný soudní proces ohledně pracovních podmínek v asijských výrobních závodech plnil svého času přední strany světových médií a firmě zabezpečil snad největší negativní reklamu v historii.

Jestli hledáte motivaci pro běhání, určitě se najdou v regálech knihkupectví i lepší kousky. Pokud ale holdujete kromě běhání také obchodu, ekonomii a divokým a neuvěřitelným příběhům reálného světa, jste na správné adrese. Příběh vzniku firmy Nike je natolik epický, že je z pohledu dnešní ekonomické reality až neskutečný. Je to příběh člověka, který svou věc dělá „špatně" tak dlouho, až se z něj stane největší hráč u stolu rulety osudu. A vy budete přečtenou napínavou a poučnou knihu odkládat s vědomím, že trh a běh mají jednu zásadní věc nutnou pro úspěch společnou: vytrvalost.

Četli jste knihu Umění vítězit? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
66,7 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
7,1 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
16,7 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
4,8 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
4,7 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Ekonomie