Hlavní obsah

Česko - Německo 4:2Výborně! Česká hokejová osmnáctka začala MS vítězně

Aktualizováno

Herní převaha se dlouho na výsledku neprojevovala. Čeští hokejisté do osmnácti let museli na úvod světového šampionátu v Landshutu skóre otáčet z 1:2, ale díky třem využitým početním výhodám se raduje z vítězství nad domácím Německem 4:2. Dvěma góly zazářil kapitán Jiří Kulich, třemi přesilovkovými asistencemi se blýskl brněnský útočník Eduard Šalé. Další zápas čeká svěřence kouče Jakuba Petra v neděli, kdy se od 15:30 utkají s favority turnaje Američany.

Foto: IIHF

Čeští hokejisté se radují z gólu proti Německu na úvod MS do 18 let.

Článek

V úvodu měli šanci jít do vedení němečtí mladíci, ale brankář Špunar si s Eliasovou dorážkou poradil. Na druhé straně neuspěl při přečíslení dvou na jednoho Šalé, jehož vychytal Wolf. O chvilku později neuspěl ani Slavíček a v sedmé minutě slavil naopak vedoucí gól soupeř, když Špunara překonal snadno po dorážce do prázdné branky Kechter. Němci pak přestáli několik velkých šancí, ale těsný náskok si do kabin nakonec neodnesli, neboť 35 sekund před přestávkou vyrovnal Slavíček.

Hned zkraje druhé části hrál německý tým přesilovku, v níž zahrozili Šapovaliv a Kulich, ale stav se neměnil. Ve 25. minutě mohl převážit misky vah na českou stranu Šalé, jenže nedal a na druhé straně vrátil domácím vedení Hauf.

Druhá polovina prostředního dějství rozhodla o osudu utkání. A Češi úřadovali v početních výhodách. V začínající 32. minutě poslal hříšníka Lutze po pouhých šesti sekundách zpět do hry svým prvním dnešním zásahem Kulich. Conze si sice vzápětí svůj trest odpykal celý, ale v další početní převaze dokonal ve 37. minutě obrat Bareš. V čase 39:30 pak přinesl uklidnění další přesilovkový zásah Kulicha.

Ve 44. minutě mohl Kulich dovršit hattrick, ale Wolf byl proti. V přesilovce Němců mohl snížit Oswald, jenže minul. Další šance měl Kulich, konstrukci německé branky rozezvučel Melovský.

V závěru zápasu Němci sice kotouč za brankovou čáru dostali, jenže se tak stalo v rozporu s pravidly vysokou holí. Na výsledku už nic nezměnila ani jejich hra bez gólmana.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Landshutu (Německo):
Skupina A:
ČR - Německo 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Š. Slavíček (Rymon), 32. Kulich (Prčík, Šalé), 37. Bareš (Šalé, D. Petr), 40. Kulich (Šalé, D. Petr) - 7. Kechter (Lutz), 25. Hauf (Elias, Krening). Rozhodčí: Lundsgaard (Dán.), Borga - Cattaneo (oba Švýc.), Bedynek (Rak.). Vyloučení: 2:6. Využití: 3:0. Diváci: 2910.
Sestava ČR: Špunar - Prčík, Hamara, Čech, Tůma, Dvořák, Němec, Puchala - Rymon, Šapovaliv, Š. Slavíček - Šalé, D. Petr, Kulich - Melovský, Becher, Bareš - Plos, Sapoušek, M. Soukup - Gaspar. Trenér: Jakub Petr.
Skupina A (Landshut):
Kanada - USA 3:8 (0:2, 3:4, 0:2)
Branky: 25. Wood, 26. Ward z trest. střílení, 32. Bedard - 5., 19, 39. a 51. Howard, 30. Cooley, 31. Lucius, 35. Chesley, 50. Spicer.
Skupina B (Kaufbeuren):
Finsko - Švýcarsko 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
Branky: 1. Lassila, 24. Kemell, 27. Nyman, 31. Hämeenaho, 59. Rönni, 60. Uronen - 18. Weber, 37. Schild.
Lotyšsko - Švédsko 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
Branky: 10. Darzinš, 28. Nazarenko, 39. Mateiko - 27. Östlund, 34. Bystedt.

Reklama

Související témata: