Hlavní obsah

Finsko - Kanada 4:3 PPSESTŘIH: Finsko se topí v euforii! Kanadu udolalo v prodloužení a slaví zlato

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Cozens 0 : 1
45. Granlund 1 : 1
46. Granlund 2 : 1
55. Armia 3 : 1
58. Whitecloud 3 : 2
59. Comtois 3 : 3
67. Manninen 4 : 3
Záznam online reportáže

Finsko se topí v euforii. Suomi dotáhli dramatické finále s obhájci zlata z Kanady k vítězství 4:3 v prodloužení. Seveřané tak navázali na triumfy na MS z let 1995, 2011 a 2019 a jako pořadatel se dočkali vůbec prvního medailové zisku. V čase 66:42 rozhodl v přesilové hře Sakari Manninen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih finálového zápasu Finsko - KanadaVideo: SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Osmatřicetiletý kapitán Finů Valtteri Filppula se jako 30. hráč dostal do Triple Gold Clubu, když k letošnímu triumfu na olympiádě a zisku Stanleyova poháru v roce 2008 s Detroitem přidal titul mistra světa. V elitní společnosti Kanaďanů doplnil devět Švédů, sedm Rusů, Čechy Jaromíra Jágra a Jiřího Šlégra a jediného kouče Kanaďana Mikea Babcocka.

Kanada sice vedla díky přesilové trefě Dylana Cozense v čase 24:00, ale mezi 45. a 46. minutou otočil stav Mikael Granlund, který se prosadil nejdříve v pěti proti třem a pak i v pokračující početní výhodě. V 55. minutě zvýšil Joel Armia na 3:1, ale v 58. minutě vrátil Kanadu do hry obránce Zach Whitecloud. V čase 58:36 si vynutil prodloužení Max Comtois, který jako jediný ze současného kádru byl u loňského triumfu. Na něj nakonec nenavázal a Kanada nedokázala překonat rekordní počet 27 triumfů, který má stále na kontě spolu s Ruskem, včetně bývalého Sovětského svazu.

PŘÍKLEP EXTRA: Studio k finálovému zápasu Finsko - KanadaVideo: Sport.cz

V úvodní desetiminutovce duel žádné velké šance nenabídl a střely z bezpečné vzdálenosti domácí Olkinuora i Kanaďan Driedger bez problémů kryli. V 11. minutě donutil Bazral forčekingem ke ztrátě puku Mäenalanena, ale Anderson z pozice mezi kruhy na finského gólmana také nevyzrál. Potom pálil Batherson. Na druhé straně zahrozil Heiskanen a ve 14. minutě minul z dorážky Lammikko.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Finští hokejisté slaví s pohárem pro mistry světa.

Ve 24. minutě se nedostal po Johnsonově střele k dorážce Anderson kvůli Frimanově faulu a Kanada první přesilovku zápasu využila. Barzal přihrál z pravého kruhu na levý Cozensovi, který poslal puk k bližší tyči dříve, než se Olkinuora stačil přesunout. Finové tak inkasovali ze 17. oslabení na turnaji vůbec první branku. Cozens se dotáhl se sedmi góly v čele tabulky střelců na spoluhráče Duboise a českého kanonýra Pastrňáka.

Ve 28. minutě se Cozens ukázal i v defenzívní práci, když se stihl vrátit při přečíslení Finů a vypíchl Pesonenovu přihrávku na Lammikka. Při Holdenově trestu měli možnost první přesilovky domácí a Driedger si poradil s Hartikainenovou tečí i Manninenovou dorážkou a o chvíli později zasáhl pravým betonem i proti Armiaově pokusu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Finská premiérka Sanna Marinová na finále hokejového MS.

Při Filppulově vyloučení mohl přidal další gól Cozens, ale tentokrát jeho pokus do odkryté části branky zblokoval Ohtamaa. V 39. minutě byl blízko vyrovnání Sallinen, který bekhendem trefil levou spojnici branky.

V úvodu třetí třetiny při vyloučeních Roye, Gregora a Sillingera měli Finové dlouho přesilovku, z toho nejdříve pět sekund v pěti proti třem a pak se jim naskytla i na 35 vteřin, ale už po pěti ji využil Mikael Granlund. Na levý kruh se k němu odrazila od zadního mantinelu Heiskanenova střela a mistr světa z roku 2011 překonal přesouvajícího se Driedgera, který se navíc při zákroku zranil.

ALL STARS hokejového MS podle Sport.czVideo: Sport.cz

Do branky musel poprvé na turnaji Tomkins a po 104 vteřinách pobytu na ledě v pokračující klasické přesilovce Finů inkasoval. Mikael Granlund se trefil z pravého kruhu přesně do bližšího horního rohu branky. V 55. minutě po Lammikkově vyhraném vhazování v levém kruhu zamířil přesně Armia, který potom měl ještě možnost pojistit náskok. Kanada ale sáhla k power play a v čase 57:48 snížil Whitecloud. Platnost jeho branky sudí Nord a Öhlund ještě ověřili u videa. Za 48 sekund bylo vyrovnáno. Opět při hře bez brankáře se trefil k pozice mezi kruhy Comtois.

V nastavení nejdříve minul Barzal, potom měli šance na druhé straně Rajala a Heiskanen, který chtěl puk zasunout u levé tyče po objetí branky. Při následném Chabotově vyloučení přihrál Mikael Granlund na levý kruh Manninenovi, který přesnou ranou zahájil další finské oslavy.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere - finále:
Finsko - Kanada 4:3 v prodl. (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 45. Mikael Granlund (Heiskanen, M. Lehtonen), 46. Mikael Granlund (M. Lehtonen, Hartikainen), 55. Armia (Lammikko), 67. S. Manninen (Mikael Granlund, Heiskanen) - 24. Cozens (Barzal, Severson), 58. Whitecloud (Barzal, J. Anderson), 59. Comtois (Barzal, Batherson). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Briganti (USA), Synek (SR). Vyloučení: 2:5. Využití: 3:1. Diváci: 11 487.
Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
Kanada: Driedger (45. Tomkins) - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - N. Roy, Lowry, Comtois - Gregor, Mercer, K. Johnson. Trenér: Claude Julien.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8