Hlavní obsah

Prohráli jsme s extratřídou, sami máme na víc, glosuje kapitán Souček

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Ne debakl, jasná porážka ano. Jednička světového fotbalu Belgie porazila v Bruselu českou reprezentaci 3:0 a v kvalifikaci mistrovství světa 2022 jí vzala reálnou naději na přímý postup do Kataru. „Určitě se dalo uhrát víc. Měli jsme občas dobré věci, šance, ale Belgie nám ukázala, že je extratřída. Své šance dokázala využít,“ krčí rameny kapitán Tomáš Souček.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Zraněný gólman české reprezentace Tomáš Vaclík, v úvodu zápasu s Belgií.

Článek
Fotogalerie

Srážka s realitou. Remízu z prvního vzájemného duelu národní tým v Belgii zopakovat nedokázal.

„Umíme hrát lépe, jejich výhra je zasloužená. Máme na to měřit se s takovými týmy, ale neukázali jsme to. Začátek do gólu byl dobrý, brzy jsme ovšem inkasovali. Musíme přidat, hrajeme o mistrovství světa a v Lize národů se budeme utkávat jen s takovými soupeři," zdůrazňuje Tomáš Souček v rozhovoru pro ČT sport.

„Každý takový zápas nám pomáhá získávat zkušenosti s velkými týmy a velkými hráči, hlavně nám mladým. Náznaky šancí jsme měli. Já nadějnou střelu, Vydrys šel sám. Courtois nás vychytal náramně, asi proto chytá za Real Madrid," usmívá se Adam Hložek.

Staňkův výjimečný moment

Přímo do jámy lvové musel vkročit Jindřich Staněk. Brankář plzeňské Viktorie nastoupil ke svému mezistátnímu debutu na začátku duelu jako náhrada za zraněného mazáka Vaclíka.

„Pro mě výjimečný moment. Jsem strašně rád, že jsem mohl nastoupit, i když na úkor Tomášova zranění, snad bude fit. Snažil jsem se dát si do hlavy, jako bych chytal každé jiné utkání," líčí své pocity.

„Cítil jsem se dobře, škoda druhého gólu, kdy se mi zasekla noha. Byl jsem na zápas připravený. Lukakua znám z videa, víme, jak je skvělý. Gól mi nedal, ale dostal jsem je od jiných, škoda," dodává Staněk.

Markantní rozdíl v zakončení

Češi se v Bruselu nedokázali přiblížit k výkonu z prvního vzájemného duelu v Praze.

„Belgie vyhrála naprosto zaslouženě, měla mnohem větší kvalitu. Hlavně v prvním poločase nás přehrávali, snadno se dostávali do šancí. Kvalita se ukázala hlavně v proměňování šancí, my nedali ani jeden gól. Tam je rozdíl markantní," hodnotí trenér Jaroslav Šilhavý.

Před zápasem si uvědomoval, že aby tým mohl v Belgii uspět, museli by všichni na hřišti podat svůj top výkon.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Belgií.

„Nepodařilo se. Těžko říct, jestli by to i tak stačilo... V Praze jsme mohli vyhrát, tady byla situace složitější. Tým nebyl pohromadě. Aspoň jsme viděli nové kluky, co se dostali na hřiště. Staněk, Kaša, Wiesner," přemítá kouč.

Kašovou nominací do základní sestavy hodně překvapil. „Za Kašou si stojím, přestože hned na začátku chyboval. Belgie je první tým na světě, musel by každý podat mimořádný výkon," říká.

Sraz zakončí středeční přátelský duel s Ukrajinou v Plzni, na už tak širokou marodku přibyl zraněný Vaclík.

„Realita, musíme si s tím poradit. Váca půjde na rentgen, pak se zařídíme podle jeho výsledku," avizuje Šilhavý.

Reklama