Hlavní obsah

V Kataru se losuje mistrovství světa. Na tři účastníky šampionátu se ale ještě čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochopitelně že Belgie coby vítěz kvalifikační skupiny, v níž hrála o účast na světovém šampionátu v Kataru i česká reprezentace, figuruje v prvním výkonnostním koši. Hned za pořádajícím Katarem a Brazílií, která v žebříčku FIFA Rudé ďábly předstihla. Zbývající pětici pak tvoří Francie, Argentina, Anglie, Španělsko, Portugalsko. Těchto osm týmů bude nasazeno do čela skupin při dnešním losování fotbalového MS 2022, které proběhne vpodvečer v katarském Dauhá.

Foto: fifa

Losování MS 2022 proběhne vpodvečer v Dauhá.

Článek

Letošní mistrovství světa, které proběhne od 21. listopadu do 18. prosince, bude mít stejný formát, jako poslední turnaje. Dvaatřicet účastníků bude nalosováno na základě světového žebříčku FIFA do osmi skupin po čtyřech týmech.

Začne se pochopitelně prvním výkonnostním košem a osmičce nejvýše nasazených reprezentačních mužstev bude postupně nalosovány další celky z druhého, třetího a čtvrtého koše.

Ty mají následující složení:

Koš č. 1: Katar, Brazílie, Belgie, Francie, Argentina, Anglie, Španělsko, Portugalsko.
Koš č. 2: Mexiko, Nizozemsko, Dánsko, Německo, Uruguay, Švýcarsko, USA, Chorvatsko.
Koš č. 3: Senegal, Írán, Japonsko, Maroko, Srbsko, Polsko, Jižní Korea, Tunisko.
Koš č. 4: Kamerun, Kanada, Ekvádor, Saúdská Arábie, Ghana, Wales/Skotsko/Ukrajina, Kostarika/Nový Zéland, SAE/Austrálie/Peru.

Při losování bude pochopitelně platit pravidlo, že s výjimkou Evropy nebudou v jedné skupině dvě mužstva ze stejného kontinentu. Pro starý kontinent, který vyšle do Kataru 13 účastníků, tato premisa pochopitelně neplatí. V jedné skupině se ovšem mohou ocitnout maximálně dva evropské celky.

Z 32 účastníků mistrovství světa je jich zatím známo ovšem jen 29 celků. V Evropě se musí rozhodnout ještě o jednom, protože po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu nebyla jedna z větví play-off zatím dohrána. Wales v barážovém semifinále vyhrál nad Rakouskem a postoupil do finále, na soupeře si musí ale počkat. Ten vzejde z duelu Skotska s Ukrajinou, jenž byl přeložen na červen. Vítěz pak bude hrát v Cardiffu s Walesem o účast na MS 2022. Termíny červnových zápasů play off však zatím nebyly určeny.

Foto: fifa

Rozdělení 32 účastníků MS 2022 do výkonnostních košů.

Rozhodnout se musí i o postupujících z mezikontinentální baráže. To proto, že vzhledem ke covidové pandemii se všechny kvalifikační zápasy zóny Oceánie hrály na miniturnaji v Kataru až v druhé polovině března.

Mezikontinentální baráž se uskuteční 13. a 14 června rovněž v Kataru. V jednom utkání nastoupí Kostarika proti Novému Zélandu, ve druhém Peru proti vítězi asijského play-off. Tam se probojovaly Spojené arabské emiráty a Austrálie, přičemž jejich vzájemný duel bude na programu 7. června v Dauhá.

Zatímco při losování předchozích šampionátů znám okamžitě rozpis a začátky zápasů v jednotlivých dnech, tentokrát tomu tak nebude. FIFA to zdůvodňuje tím, že se bude hledat co nejpříhodnější čas, aby zápasy mohl sledovat co největší počet fanoušků v zemích, jejich týmy k utkání nastoupí.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Losování proběhne v hlavním městě Dauhá.

Losování MS 2022 bude svěřeno osmi bývalým hráčům a trenérům, mezi nimiž je mistr světa Brazilec Cafú či Němec Lothar Matthäus.

Dalšími aktéry jsou srbský trenér Bora Milutinovič, který se jako jediný kouč zúčastnil pěti po sobě jdoucích mistrovstvích světa, na nichž vedl pět různých reprezentačních celků (Mexiko v roce 1986, Kostariku v roce 1990, USA v roce 1994, Nigérii v roce 1998 a Čínu v roce 2002.

Foto: fifa

O Světový pohár se bude bojovat na konci roku na MS v Kataru.

Vyvoleným mužem pro losování je také Tim Cahill, který vstřelil první gól Austrálie na MS a hrál na čtyřech turnajích, Bolton Okocha, který pomohl Nigérii k prvnímu postupu na MS 1994. Losovat bude i Adel Ahmed MalAllah, který získal s Katarem stříbro na juniorském MS v roce 1981, Íránec Ali Daeí, který po dlouhá léta se 112 góly nejlepším střelcem v mezistátních zápasech, než ho překonal Cristiano Ronaldo. Osmičku pak doplňuje Alžířan Rabah Madžer, jenž v roce 1982 pomohl reprezentaci své země k výhře nad mužstvem Spolkové republiky Německo.

Losování mistrovství světa začíná v Dauhá v 18. hodin.

Reklama

Související témata: