Hlavní obsah

V únoru gól Leicesteru, teď Belgii! Zní to moc hezky, usmívá se Provod

Praha

Zažívá pohádkové jaro. V únoru vstřelil záložník Lukáš Provod v dresu Slavie gól Leicesteru v Evropské lize, v sobotu se trefil premiérově v reprezentaci. Do sítě Belgie, momentálně nejlepšího týmu světa. „Ten gól je pro mě taková třešnička," rozplýval se Provod po duelu světové kvalifikace, který v Edenu skončil remízou 1:1.

Trenéři mi říkali, abych v zápasech víc střílel, tak jsem je poslechl, smál se Lukáš ProvodVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Dát gól nejlepšímu mužstvu planety. Jak vám to zní?

Nádherně. Myslím, že branka byla vyústěním práce celého týmu. Makali jsme do úmoru, je vidět, jak skvělá parta jsme. Bojujeme jeden za druhého. I proto jsme schopní trápit i tak skvělé mužstvo s velkými individualitami, jako je Belgie.

Považujete vaši branku za další milník v kariéře?

Nedávno jsem dal gól Leicesteru, teď Belgii. Je to něco neuvěřitelného. Kdybych se v závěru rozhodl lépe, mohly být góly dokonce dva. Třeba někdy příště. Jsem každopádně rád, že se mi povedla střela zpoza šestnáctky. Trenéři mi vyčítají, že bych měl pálit víc když mám dobrou střelu.

Proč jste při šanci v závěru nestřílel?

Šlo o střet myšlenek. Nejdřív jsem vystřelit chtěl, v jednu chvíli na mě ale křiknul Matěj Vydra, chtěl jsem mu přihrát. Vypadal jsem asi komicky. Beru to jako ponaučení, příště v takové situaci budu zakončovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Lukáš Provod a Youri Tielemans z Belgie.

Bylo těžké čelit síle Belgie?

Extrémně těžké. Mají skvělé hráče, nevíte, co od nich čekat. Chtěli jsme hrát aktivně, kdybychom čekali v bloku, bylo by to čekání na smrt. Taktika fungovala skvěle.

Nehlodá ve vás, že jste mohli z utkání vytěžit výsledkově víc?

Hlodá. Mentalita našeho mužstva je vítězná. Situaci při inkasovaném gólu jsme mohli vyřešit líp. Stejně já jsem mohl dát druhý gól. Ale musíme zůstat pokorní, Belgie je vynikající tým, také měla šance. Remízu bereme.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Romelu Lukaku z Belgie oslavuje gól na 1:1 během utkání kvalifikace MS 2022 s Českem.

Neštípete se do tváře, jaký progres za poslední rok a půl jste udělal?

Neštípu, ale realita je krásná. Úspěchů už mám docela hodně, doufám, že budou dál přibývat. Zásluhu na tom mají ale i lidé kolem mě, za což jim moc děkuju.

Na vzestupu je celý český tým nejen vy. Je povzbuzující, že jste odehráli s favoritem vyrovnanou partii?

Reprezentace je na vzestupu, kluci jsou skvělí, parta je parádní. Mám z toho všeho perfektní pocit. Musíme mít nejvyšší cíle, bez toho to nejde. Teď nás v úterý čeká další utkání ve Walesu, věřím, že ho zvládneme.

Reklama