Hlavní obsah

Souček znovu králem českého fotbalu, Trpišovský nejlepším trenérem, Zima největším talentem

zp, dosSport.cz

Legionář z anglického West Hamu Tomáš Souček znovu ovládl prestižní anketu Fotbalista roku, jejíž historie sahá až do roku 1965, kdy se volil nejlepší hráč ještě ve společném Československu. Své chvíle slávy si však ani letos nevyužil. Loni, kdy se stal Fotbalistou roku poprvé, byl slavnostní večer plánovaný do Divadla na Vinohradech vzhledem ke koronavirové pandemii zrušen, letos se vzhledem k vládním nařízením rovněž nemohl konat.

Vítězství v anketě Fotbalista roku obhájil Tomáš SoučekVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Vždy jsem si cenil víc týmových ocenění, ale tým tvoří individuality. Proto děkuji všem, že mě volili," pochopitelně muselo Tomáše Součka zamrzet, že o slavnostní ceremoniál přišel.

Zvlášť, když vyhrál s až neuvěřitelným náskokem. Před svým bývalým spoluhráčem ve Slavii a nynějším parťákem v dresu Kladivářů Vladimírem Coufalem měl totiž po hlasování členů Fotbalové akademie tvořené prvoligovými trenéry, kapitány prvoligových týmů, reprezentanty s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězi uplynulých ročníků a zástupci médií a fotbalové asociace náskok 525 bodů.

Na třetím stupínku skončil kapitán české reprezentace Vladimír Darida, který se stal vítězem ankety v roce 2017. Po něm usedl na pomyslný trůn Tomáš Vaclík, králem fotbalu v letech 2019 a 2020 se stal Souček.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal v barvách West Hamu.

Zaslouženě, protože se stal klíčovým mužem londýnského West Hamu, stejně jako národního týmu, který si v uplynulém roce vybojoval postupu do elitní divize Ligy národů.

„Druhého vítězství v anketě si cením přece jen o trochu víc. Rok 2020 byl strašně složitý – celosvětová pandemie, obrovská životní změna, stěhování do zahraničí, daleko od svých blízkých... Někdy to bylo skutečně složité," přiznával Souček, který se přiřadil mezi velké postavy českého a československého fotbalu.

Foto: Ian Walton, Reuters

Tomáš Souček z West Hamu v souboji s brankářem Leedsu Illanem Meslierem.

Anketu Fotbalista roku vyhrál v minulosti nejčastěji Petr Čech, který zvítězil devětkrát. celkem pětkrát ji ovládl další brankář Ivo Viktor, čtyřikrát Pavel Nedvěd, třikrát Tomáš Rosický, dvakrát Karol Dobiaš, Zdeněk Nehoda, Ladislav Vízek, Ivan Hašek a nyní i Tomáš Souček.

Anketa Fotbalista roku 2020
1. Tomáš Souček (West Ham United)873
2. Vladimír Coufal (Slavia / West Ham United)348
3. Vladimír Darida (Hertha Berlín)244
4. Patrik Schick (RB Lipsko / Bayer Leverkusen)226
5. Alex Král (Spartak Moskva)142
6. Tomáš Vaclík (FC Sevilla)118
7. Jakub Jankto (Sampdoria)88
8. Adam Hložek (Sparta)82
9. Ondřej Kolář (Slavia)81
10. Petr Ševčík (Slavia)15
Další pořadí: 11. Jiří Pavlenka (Werder Brémy) 14, 12. - 13. Lukáš Juliš (Sparta), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 10, 14. Antonín Barák (Lecce / Hellas Verona) 8, 15. Tomáš Pekhart (Legia Varšava) 6, 16. - 18. Jan Bořil (Slavia), Bořek Dočkal (Sparta), Lukáš Kalvach (Viktoria Plzeň) 5, 19. - 20. Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Lukáš Masopust (Slavia) 4, 21. Ondřej Kúdela (Slavia) 3, 22. - 26. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor / Sparta), Josef Jindřišek (Bohemians Praha 1905), Ladislav Krejčí ml. (Sparta), Zdeněk Ondrášek (Dallas FC/ Viktoria Plzeň), Roman Potočný (Baník Ostrava) 2, 27. - 29. Roman Hubník (Viktoria Plzeň / Sigma Olomouc), David Limberský (Viktoria Plzeň), Michael Rabušic (Dynamo České Budějovice / Slovan Liberec) 1 bod.
Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský při zápase s Rangers.

Někdejší Součkův kouč Jindřich Trpišovský na tom byl stejně jako Souček. I on vyhrál anketu Trenér roku podruhé, ani on si ale nemohl své chvíle slávy vychutnat.

„Upřímně, já na podobné ceremonie moc nejsem. Do obleku se soukám strašně nerad, a stejně tak nerad si vázu kravatu," svěřoval se už loni, přičemž letos by na slovech nic nezměnil.

S reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým sváděl hodně vyrovnaný boj, nakonec měl navrch Trpišovský. Obhajobou mistrovského titulu a postupem do jarních vyřazovacích bojů Evropské lihy měl navrch nad trenérem národního týmu, který s reprezentací postoupil do první divize Ligy národů.

Nejčastějším vítězem ankety Trenér roku je Pavel Vrba s osmi primáty, Karel Brückner jich posbíral sedm, Dušan Uhrin starší pět.

Trenér roku 2020
1. Jindřich Trpišovský (Slavia)453
2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR)429
3. Petr Rada (Jablonec)98
Další pořadí: 4. Karel Krejčí (reprezentace ČR U21) 65, 5. Pavel Hoftych (Slovan Liberec) 32, 6. Vítězslav Lavička (Vratislav) 24, 7. Václav Kotal (Sparta) 16, 8. Martin Svědík (Slovácko) 12, 9. – 10. David Horejš (České Budějovice), Jiří Krejčí (Pardubice), 11. Luděk Klusáček (Bohemians Praha 1905) 4, 12. Pavel Vrba (Ludogorec Razgrad) 1 bod.
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář a David Zima po utkání s Rangers.

Slávistický, resp. exlávistický triumf dovršil David Zima, který vyhrál anketu Talent roku. Aby ne, když prožil v Edenu báječný rok... Patřil do základní sestavy Slavie, s níž získal mistrovský titul, řekl si svými výkony i o nominaci do české reprezentace, ke které se poprvé připojil loni v listopadu a s níž je i na probíhajícím srazu.

Talent roku 2020
1. David Zima (Slavia)430
2. Ladislav Krejčí ml. (Sparta)223
3. Adam Karabec (Sparta)159
Další pořadí: 4. Michal Sadílek (PSV Eindhoven / Slovan Liberec) 116, 5. Pavel Šulc (České Budějovice) 67, 6. Tomáš Ostrák (Hartberg / Karviná) 40, 7. Michal Beran (Slovan Liberec) 27, 8. Patrik Hellebrand (Slavia / Slovácko) 12, 9. Antonín Růsek (Zbrojovka Brno) 8, 10. Dominik Plechatý (Jablonec / Sparta) 7, 11. – 12. Tomáš Solil (Pardubice), Filip Souček (Opava / Sparta) 6, 13. Michal Fukala (Slovan Liberec) 5, 14. – 17. Kryštof Daněk (Sigma Olomouc), David Heidenreich (Atalanta Bergamo / Teplice), David Huf (Pardubice), Martin Melichar (Příbram) 4, 18. – 20. Michal Hlavatý (Pardubice), David Horejš ml. (Malše Roudné), Ondřej Pachlopník (Zbrojovka Brno), 21. – 22. Martin Cedidla (Zlín), Matěj Kovář (Manchester United / Swindon) 2, 23. – 31. Lukáš Cienciala (Třinec), Václav Drchal (Sparta / Mladá Boleslav), Jan Fortelný (Jihlava / Teplice), Lukáš Hasalík (Slovan Liberec), Lukáš Mašek (Mladá Boleslav), Lukáš Matějka (Ústí nad Labem / České Budějovice), Dominik Pleštil (Jablonec), Matěj Polidar (Příbram / Sparta), Martin Vitík (Sparta) 1 bod.
Foto: Pavel Jiřík ml.

Kateřina Svitková v dresu reprezentace při utkání proti Anglii.

Úspěch Slavie a West Hamu v anketě pak podtrhuje vítězství Kateřiny Svitkové. Ta do Anglie přestoupila stejně jako její mužští kolegové ze Slavie. S českou reprezentací postoupila do baráže o postup na mistrovství Evropy.

Fotbalistka roku 2020
1. Kateřina Svitková (Slavia / West Ham United)229
2. Andrea Stašková (Juventus Turín)201
3. Lucie Martínková (Sparta)198
Další pořadí: 4. Barbora Votíková (Slavia) 160, 5. Kamila Dubcová (Sassuolo) 148, 6. Eva Bartoňová (Inter Milán), 7. Klára Cahynová (Postupim / Slavia) 121, 8. Petra Bertholdová (Sparta) 114, 9. Petra Vyštejnová (Sparta) 93, 10. Eliška Sonntagová (Sparta) 88, 11. Tereza Szewieczková (Slavia) 87 bodů.
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Mašek se svojí knihou "Věrné sparťanské srdce" před utkáním 13. kola Gambrinus ligy mezi AC Sparta Praha a FK Teplice.

Do Síně slávy vstoupil vicemistr světa z roku 1962 a člen Klubu ligových kanonýrů Václav Mašek, jenž 21. března oslavil osmdesátiny. Téměř celou kariéru strávil ve Spartě, se kterou získal dva mistrovské tituly. Největšího úspěchu dosáhl na světovém šampionátu v Chile, na kterém se Československo dostalo až do finále. Jeho gól proti Mexiku ze šestnácté sekundy byl čtyřicet let nejrychlejší brankou v historii mistrovství světa.

V rámci ankety byl vyhlášen i eFotbalista roklu 2020, jímž se stal hráč s nickem T9Laky hrající barvy Viktorie Plzeň esport.

Reklama

Související témata: