Hlavní obsah

Kanada - Kazachstán 6:3Kanada otočila zápas s Kazachstánem

Kanadští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Helsinkách nad Kazachstánem 6:3, naplno bodovali i ve svém čtvrtém utkání na turnaji a posunuli se do čela skupiny A o skóre před Švýcarsko. To zůstává spolu s úřadujícími mistry světa jediným dalším celkem, který ještě neztratil ani bod. Hattrickem zazářil Dylan Cozens a tři body za gól a dvě asistence si připsal také obránce Damon Severson. Duel začal místo původních 19:20 až o 70 minut později, protože předchozí zápas Německa z Dánskem odstartoval s téměř dvouhodinovým zpožděním kvůli požáru v hale.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Kanada - KazachstánVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Kazachstánu se povedl vstup do utkání. Ve 3. minutě Petuchov vystřelil za pravým kruhem od mantinelu a tečovaný puk propadl za Thompsona. Kanaďané odpověděli hned za 80 sekund. Po Gravesově střele doklepl puk u pravé tyče Šutovovy branky Cozens. Potom se nechali svěřenci trenéra Claudea Juliena třikrát za sebou vyloučit. Při trestech Chabota i Roye odolali, ale při Barzalově pobytu na trestné lavici už Kazaši skórovali. Po Akolzinově bekhendové přihrávce propasíroval puk mezi Thompsonovými betony Šesťajov.

Vedení vydrželo týmu kouče Jurije Michajlise jen 122 sekund. Šutov si poradil s Gravesovýn průnikem, vyrazil i Johnsonovu dorážku, ale Bartheson pak zpoza branky o jeho pravou nohu poslal puk do branky. Do vedení se favorit dostal poprvé v 18. minutě při Gurkovově vyloučení. Johnsonovu střelu tečoval před Šutovem Lowry. Další šanci měl za půl minuty Johnson, ale kazašský brankář zasáhl.

Gólman Kazachstánu Andrej Šutov trápil další soupeře.Video: ČT sport, SPORT.CZ

V úvodní minutě druhého dějství při hře čtyř proti čtyřem trefil Cozens z pozice mezi kruhy levou tyč. Na druhé straně dorážel po Šesťakovově pokusu Starčenko, ale minul. Ve 26. minutě kryl Thompson Sagadějevovu šanci. Při Svedbergově vyloučení zabránil zvýšení náskoku Kanady Šutov, který se přesunul a skvěle chytil do lapačky Johnsonovu střelu z pravého kruhu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Max Comtois z Kanady (vlevo) v souboji s Jesse Blackerem z Kazachstánu.

Potom přesilovku při vyloučení Nikity Michajlise zkrátil faulem Severson, který ale hned po svém návratu z trestné lavice po Gregorově přihrávce ujel do sólového nájezdu a překonal Šutova mezi betony. V 39. minutě v oslabení objel branku Lowry, ale v zakončení neuspěl.

Kazachstán se nevzdával. Nevyužil sice přesilovku, ale potom měli šance Panjukov i Valk. Na druhé straně měl možnost Dubois. V čase 47:55 v době, kdy ležel na ledě zraněný Graves, proměnil přihrávku Nikity Michajlise Savickij a snížil na rozdíl gólu. Ale drama se nekonalo. Dubois ještě průnik neproměnil, ale při Orechovově vyloučení se v 52. minutě trefil po Bathesonově přihrávce z levého kruhu Cozens. Hattrick dovršil 49 sekund před koncem v další početní výhodě po kombinaci s Duboisem.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Kanada - Kazachstán 6:3 (3:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Cozens (Graves, N. Roy), 15. Batherson (K. Johnson, Graves), 18. Lowry (K. Johnson, J. Anderson), 33. Severson (Gregor), 52. Cozens (Batherson, Severson), 60. Cozens (Dubois, Severson) - 3. Petuchov (Gurkov, Asetov), 13. Šestakov (Akolzin, Panjukov), 48. Savickij (Michajlis, Orechov). Rozhodčí: Rozhodčí: Rukucki (USA), Rohatsch (Něm.) - Constantineau (Fr.), Nittylä (Fin.). Vyloučení: 7:7. Využití: 3:1. Diváci: 2299.
Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Graves, Mayo - N. Roy, Dubois, Cozens - J. Anderson, Lowry, Sillinger - Batherson, Barzal, K. Johnson - Comtois, Mercer, Geekie - Gregor. Trenér: Claude Julien.
Kazachstán: Šutov - Svedberg, Šalapov, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Samat Danijar - Akolzin, Sagadějev, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Savickij - Panjukov, Starčenko, Šesťakov - Petuchov, Gurkov, Rachmanov - Asetov. Trenér: Jurij Michajlis.

Reklama

Související témata: