Hlavní obsah

Tampa Bay - Montreal 5:4 PPPalát rozhodl v prodloužení bitvu s Montrealem, skórovali i Šimek a Hertl

Hokejový útočník Ondřej Palát rozhodl v NHL gólem v prodloužení o výhře Tampy Bay 5:4 nad Montrealem a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Tomáš Hertl potvrdil pozici nejlepšího českého střelce aktuálního ročníku - patnáctou trefou sezony a brankou v rozstřelu přispěl k vítězství San Jose 8:7 po nájezdech nad Arizonou. V divoké přestřelce se prosadil i jeho spoluhráč Radim Šimek. Na straně poražených se Jan Jeník popral a Karel Vejmelka plnil roli náhradního gólmana.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Ondřej Palát se raduje z branky

Článek

Montreal je poslední ve Východní konferenci, ale na ledě lídra otočil ve třetí třetině góly Kalea Clagueho a Davida Savarda z 2:3 na 4:3 a dělilo jej pouze dvacet sekund od vítězství. Při hře bez gólmana ale poslal Corey Perry zápas do prodloužení, které ukončil v čase 60:36 Palát střelou z levé strany nad beton Sama Montembeaulta. Český útočník skóroval v sezoně podesáté a polovina jeho branek byla vítězných.

Tampa Bay tak vyhrála podeváté z posledních deseti utkání a upevnila si vedení v soutěži. Před Carolinou má obhájce Stanleyova poháru náskok tří bodů. "Spoustu utkání nám vyhrál systém a chuť obětovat se pro tým. Dnes to nebylo jiné, měli jsme ale i štěstí," uvedl Palátův spoluhráč Brayden Point, který si připsal tři body (2+1).

Skóre zápasu otevřel v jedenácté minutě Lukas Vejdemo, Tampa Bay ještě v úvodní třetině otočila dvěma góly Pointa. Na začátku prostřední části vyrovnal Rafael Harvey-Pinard a Montreal se chvíli radoval i z gólu Brendana Gallaghera na 3:2, ale rozhodčí ho neuznali pro nedovolené bránění brankáři. Hosté protestovali, ale neuspěli s trenérskou výzvou, za což dostali menší trest a krátce po skončení přesilovky udeřil Ross Colton.

"Bylo to frustrující, byl postrčen zezadu. S videokouči jsme se shodli, že to měl být gól," zlobil se kvůli neuznané brance trenér Montrealu Dominique Ducharme, jehož svěřenci prohráli osmé z posledních devíti utkání. "Už jsme si ale vytvářeli více šancí. Zjednodušili jsme hru, nahazovali puky na branku. To je způsob, jak dávat góly," hledal pozitiva obránce Savard.

San Jose přestřílelo Arizonu

Šimek dostal San Jose na začátku prostřední třetiny potřetí do vedení, když se prosadil střelou bez přípravy zpoza pravého kruhu. Český obránce skóroval v NHL poprvé od března a u jeho trefy na 3:2 dobře clonil před brankou Hertl, který upravil v čase 41:44 ranou z mezikruží pod horní tyč na 6:4.

"Připomínalo to hokej na rybníku. Nevím, co k tomu více říci. Máme dva body, ale měli jsme štěstí. Takhle nemůžeme hrát," uvedl Hertl, který bodoval v sedmém utkání za sebou (7+3) a zároveň se osamostatnil v čele produktivity českých hráčů (15+8) od Jakuba Voráčka (1+21). Odchovanec pražské Slavie prozradil, že měl před Vánoci pozitivní test na koronavirus, ale byl bez příznaků. Po zápase dodal, že se cítí dobře.

Domácí vedli ještě v 57. minutě 7:5, ale Arizona v závěru vyrovnala. O výhře San Jose, které v utkání ani jednou neprohrávalo, rozhodli v rozstřelu Logan Couture a Hertl. Český útočník uspěl se střelou podél pravého betonu. Hostům nestačily čtyři body Lawsona Crouseho (2+2) a Phila Kessela (0+4).

Ve zbývajícím utkání úterního programu NHL zvítězilo Vegas 6:3 na ledě Los Angeles. Hosté položili základ úspěchu v rozmezí 10. až 23. minuty, kdy odskočili z bezbrankového stavu na 5:1. Polovinu branek týmu obstaral Jonathan Marchessault (2+1).

Výsledky NHL:
Tampa Bay - Montreal 5:4 v prodl. (2:1, 1:1, 1:2 - 1:0)
Branky: 12. a 15. Point, 29. Colton, 60. Perry, 61. Palát - 11. Vejdemo, 23. Harvey-Pinard, 47. Clague, 54. Savard. Střely na branku: 37:31. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Point, 2. Palát, 3. Legace (všichni Tampa Bay).
Los Angeles - Vegas 3:6 (1:3, 1:2, 1:1)
Branky: 11. Kempe, 36. Moore, 46. Iafallo - 12. a 42. Marchessault, 10. R. Smith, 11. Kolesar, 22. Stephenson, 23. Janmark. Střely na branku: 27:27. Diváci: 14.887. Hvězdy zápasu: 1. Marchessault, 2. Stephenson (oba Vegas), 3. Kempe (Los Angeles).
San Jose - Arizona 8:7 po sam. nájezdech (2:2, 3:2, 2:3 - 0:0)
Branky: 53. a rozhodující sam. nájezd Couture, 3. Barabanov, 12. Bonino, 26. Šimek, 26. Viel, 36. Meier, 42. Hertl - 6. a 48. Crouse, 18. a 40. Moser, 28. Keller, 57. Gostisbehere, 59. Ladd. Střely na branku: 27:46. Diváci: 11.450. Hvězdy zápasu: 1. Barabanov, 2. Couture (oba San Jose), 3. Crouse (Arizona).

Reklama

Související témata: