Hlavní obsah

Kanada - Rusko 5:3Hokejisté Kanady ovládli MS osmnáctek, bronz putuje do Švédska

Frisco

Celým turnajem prošli bez zaváhání a jediné ztráty! Ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let v americkém Friscu zvítězili hokejisté Kanady nad Ruskem 5:3 a získali počtvrté v historii titul. Navázali na triumfy z let 2003, 2008 a 2013. Rusové obhájili stříbro z minulého šampionátu z roku 2019 ze švédských měst Örnsköldsvik a Umea. Na bronz dosáhli obhájci titulu Švédové, kteří rozdrtili Finsko 8:0.

Foto: iihf.com

Vítězní kanadští hokejisté na MS do 18 let.

Článek
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie
Fotogalerie

Kanada má první medaili od roku 2015, kdy byla podruhé za sebou třetí. Při první účasti ve finále od posledního triumfu dvakrát dotahovala ztrátu. Skóre otevřel v šesté minutě střelou z pozice mezi kruhy šestnáctiletý Matvej Mičkov, který se s 12 góly osamostatnil na druhé místě historického pořadí nejlepších kanonýrů na jednom šampionátu. Rekordmany jsou se 14 trefami další Rus Alexandr Ovečkin (v roce 2002) a Američan Cole Caufield (2019).

Connor Bedard sice v 15. minutě neproměnil trestné střílení, ale za 85 sekund se už patnáctiletý nejmladší hráč turnaje trefil po průniku bekhendem z mezikruží a připsal si šestou trefu ve třetím utkání play off. V 19. minutě sice vrátil Rusku vedení střelou z levého kruhu Dmitrij Bučelnikov, ale 45 vteřin před koncem prvního dějství vyrovnal v přesilové hře Shane Wright.

Ve 25. minutě otočil stav střelou z levé strany z úhlu Brennan Othmann a ještě ve druhé třetině po spolupráci Wrighta a Brandta Clarkea zvýšil Logan Stankoven. V polovině třetí třetiny vykřesal Rusku naději v početní výhodě Vladimir Grudinin po přihrávce Mičkova, který měl v utkání bilanci 1+2 a ovládl produktivitu s 16 body ze sedmi utkání.

Výsledek dovršil 40 sekund před koncem při power play do prázdné branky kapitán Wright, jenž si ve finále připsal vedle dvou branek i asistenci. Kanaďané na turnaji vyhráli všech sedm utkání při skóre 51:12.

V boji o bronz ovládli severské derby obhájci titulu Švédové a kanonádou proti Finsku si spravili chuť i po debaklech s Kanadou ze základní skupiny 1:12 i ze semifinále 1:8. Dvěma góly orámoval utkání Isak Rosén, který v 5. minutě v přesilové hře otevřel skóre a 37 sekund před koncem v oslabení ho i završil.

"Po vedoucím ruském gólu jsme zůstali v klidu, nepanikařili, drželi jsme se našeho herního plánu a systému. Věřili jsme, že zápas otočíme. Ve druhé třetině jsme na jejich defenzívu zatlačili a dávali jsme puky na branku. Hráli jsme jednoduše a věděli, že s tím můžeme být úspěšní," řekl po utkání kapitán Kanady Wright pro iihf.com.

Ruský kapitán Nikita Čibrikov byl po porážce pochopitelně smutný: "Využili naše chyby, v takovém zápase je nutné se jich vyvarovat. Soupeř se dostal ve druhé třetině na koně. Celý náš tým ale do toho dnes dal sto procent."

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Friscu (USA) - finále:
Kanada – Rusko 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Bedard (Ceulemans, Stillman), 20. Wright (Zellweger), 25. Othmann (Del Mastro), 37. Stankoven (Clarke, Wright), 60. Wright (Bedard) – 6. Mičkov (Lazutin, Poltapov), 19. Bučelnikov (Mičkov, Figurin), 50. Grudinin (Mičkov). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Reneau – Davis, Hancock (všichni USA). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 2122.
Kanada: B. Gaudreau – Allan, Clarke, Del Mastro, Ceulemans, Zellweger, Richard, Matier, Zhilkin – Othmann, Wright, Guenther – Bedard, McTavish, Stankoven – Pinelli, Johnston, Stillman – Roulette, Harrison, Winterton. Trenér: Dave Barr.
Rusko: S. Ivanov – Makarov, Grudinin, Koromyslov, Novikov, Figurin, Sapunov, Duda, Kvočko – Jurov, Svečkov, Mirošničenko – Poltapov, Lazutin, Čibrikov – Mičkov, Ivancov, Bučelnikov – Mechovov, Katělevskij, Gajdamak. Trenér: Alber Lešjov.
O 3. místo:
Finsko – Švédsko 0:8 (0:2, 0:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 5. I. Rosén (Strömgren, Moberg), 20. Robertsson (Lysell), 24. Edvinsson, 26. Sjöberg (L. Persson), 46. Moberg (Strömgren, Olsson), 52. Hasa, 55. Östlund (Eljas, Kangas), 60. I. Rosén. Rozhodčí: Fernandez (USA), Judakov (Rus.) – Briganti (USA), Slavikovskij (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:2. Diváci: 902.
Finsko: Koskenvuo (26. Helomaa) – Vilén, Heimosalmi, Suomi, Leppänen, Juusola, Malinen, Ervasti – Salminen, Koivunen, Tuomaala – Päivärinta, Kemell, Ruusunen – Yliniemi, O. Kapanen, Lambert – Miettinen, Huuhtanen, Matikka – Järvelä. Trenér: Petri Karjalainen.
Švédsko: Lindbom – M. Hävelid, Edvinsson, Olsson, Sjöholm, Salomonsson, Forsmark, S. Aho – Lysell, Dower-Nilsson, Robertsson – Hasa, I. Rosén, Strömgren – Moberg, L: Persson, Sjöberg – Kangas, Eljas, Sundin – Östlund. Trenér: Anders Eriksen.
Konečné pořadí:
1. Kanada
2. Rusko
3. Švédsko
4. Finsko
5. USA
6. Bělorusko
7. Česko
8. Švýcarsko
9. Lotyšsko
10. Německo.
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář:
Benjamin Gaudreau (Kanada).
Obránce:
Aleksi Heimosalmi (Finsko).
Útočník:
Matvej Mičkov (Rusko).
All Star tým podle hlasování akreditovaných novinářů:
Sergej Ivanov (Rusko) - Aleksi Heimosalmi (Finsko), Brandt Clarke - Connor Bedard (oba Kanada), Matvej Mičkov (Rusko), Samu Tuomaala (Finsko).
Nejužitečnější hráč:
Matvej Mičkov (Rusko).

Reklama

Související témata: