Hlavní obsah

Fleretista Choupenitch byl na ME pátý, o medaili ho připravil favorit Garozzo

Fleretista Alexander Choupenitch obsadil na šermířském mistrovství Evropy v Antalyi páté místo. Bronzový olympijský medailista na šampionátu v Turecku vyhrál osm zápasů za sebou, než ho ve čtvrtfinále zastavil pozdější šampion Daniele Garozzo z Itálie. Světové dvojce a nejvýše postavenému Evropanovi v žebříčku FIE podlehl Choupenitch 6:15.

Foto: Tomáš Kříž/ Redbull

Fleretista Alexander Choupenitch obsadil na šermířském mistrovství Evropy v Antalyi páté místo.

Článek

Aktuálně sedmý fleretista světa Choupenitch na turnaji ovládl bez porážky sedmičlennou základní skupinu a byl jedním z pěti šermířů, kteří se do vyřazovací části probojovali se stoprocentní bilancí. Měl pak volný los v prvním kole, ve druhém porazil gruzínského soupeře z druhé stovky žebříčku Lašu Galuašviliho 15:8 a v osmifinále 45. šermíře světového pořadí Gergöa Szemese z Maďarska 15:11.

Další výhra už by mu zajistila minimálně zopakování bronzu z roku 2018, ale olympijský šampion z roku 2016 a stříbrný medailista z loňských her v Tokiu Garozzo byl nad jeho síly. Český reprezentant sice získal první bod a po první tříminutovce ještě držel nadějný stav 1:2, po pauze ale na Choupenitchovo vyrovnání odpověděl mistr Evropy z roku 2017 šesti body za sebou a náskok už nepustil.

Do vyřazovacích bojů se se čtyřmi výhrami probojoval i Marek Totušek, ale po porážce v prvním kole obsadil 36. místo. Mezi kordistkami skončily ve stejné fázi Michala Pěchovová (49.) a Veronika Bieleszová (62.), stejně jako už v pátek fleretistky Štěpánka Němcová (40.) a Andrea Bímová (43.).

Mistrovství Evropy v šermu v Antalyi (Turecko):
Muži - fleret:
Finále:
Garozzo - Marini (oba It.) 15:9,
semifinále:
Garozzo - Avola (It.) 15:10
Marini - Chastanet (Fr.) 15:6,
...5. Choupenitch - vyřazen ve čtvrtfinále
36. Totušek (ČR) - vyřazen v 1. kole
57. Chren (ČR) - vyřazen v kvalifikaci.
59. Krejčík (ČR) - vyřazen v kvalifikaci.
Ženy - kord:
Finále:
Charkovová (Ukr.) - Fiamingová (It.) 15:10,
semifinále:
Charkovová - Swatowská-Wenglarczyková (Pol.) 15:10
Fiamingová - Navarriaová (It.) 7:6,
...49. Pěchovová (ČR) vyřazena v 1. kole
62. Bieleszová (ČR) - vyřazena v 1. kole
68. Saligerová (ČR) - vyřazena v kvalifikaci

Reklama

Související témata: