Hlavní obsah

Frintová vezla do Japonska vločky, šampion hladověl

Praha

Jen malá část sportovců si za současných nepříznivých podmínek může osahat olympijskou půdu v Japonsku. Výjimkou byli triatlonisté, kteří v polovině května absolvovali v Jokohamě závod seriálu mistrovství světa. Jaké poznatky si vedle solidního 11. místa přivezla česká stálice v širší špičce Vendula Frintová, která se chystá na svou čtvrtou olympiádu?

Foto: ITU Media, Janos Schmidt

Triatletka Vendula Frintová na archivním snímku.

Článek

Sedmatřicetiletá matadorka potvrdila, že se jí na Dálném východě daří, už před šestnácti lety na úsvitu své kariéry získala v Japonsku druhou stříbrnou medaili na MS do 23 let. Letos odjížděla na start sezony povzbuzená změnou tréninkové skupiny a povedeným čtyřměsíčním soustředěním v Portugalsku.

„Cítila jsem, že potřebuju změnu a chtěla jsem olympijskou sezonu vyšperkovat. Jsme relativně silná skupina. Ne ty největší hvězdy, ale čtyři holky od nás byly v Jokohamě v první desítce a další čtyři jsme se umístily v druhé desítce," pochvalovala si Frintová v rozhovoru pro Sport.cz.

Elitní závodníci neměli energii

Úvodní závod MS pořadatelé v Jokohamě uspořádali, přestože se Japonsko osm týdnů před zahájením her potýká s další vlnou koronaviru a v řadě prefektur platí stav nouze. Opatření ale byla pro účastníky tvrdá.

Foto: ČTA

Vendula Frintová při závodu SP v Karlových Varech.

„Byly přísně dané podmínky příletu i odletu a dané letiště, takže jsme podle toho museli vybírat místo odletu z Evropy. K tomu začala opět platit vízová povinnost. Potvrzení o negativním testu na japonském formuláři už byla jen drobnost. Na místě jsme byli zavření v hotelu a před závodem jsme mohli maximálně do další bubliny na bazén, kde byly běhací pásy a cyklistické trenažéry. Jít se proběhnout nebo projet na kole venku absolutně nešlo," líčila Frintová.

A doslova tragická prý byla strava. „Dostávali jsme jen donáškou na pokoj jídlo, podobné jako chystají aerolinky v letadle. Nic pro vrcholové sportovce tři dny před startem a kluci včetně dvojnásobného mistra světa Vincenta Luise, si stěžovali, že neměli na závod energii. Nakonec nám přidávali svačiny, protože jsme si nemohli ani nakoupit. Naštěstí jsem pro jistotu přibalila půl tašky ovesných vloček a mohla si vylepšit alespoň snídaně," dodala účastnice her v Pekingu, Londýně i Riu de Janiero.

Reklama