Hlavní obsah

Kvitová - Cocciarettová 3:6, 4:6Lehečka a Vondroušová jdou v Paříži dál. Ze hry jsou Kvitová, Plíšková i další trio českých tenistek

Aktualizováno

Pondělí se na tenisovém French Open proměnilo v Černý den. Z osmi zástupců se radoval z postupu na druhém grandslamovém turnaji sezony jen Jiří Lehečka a Markéta Vondroušová. Nikdo další z českých zástupců do druhého kola neprošel. Propadla turnajová šestnáctka Karolína Plíšková, která dostala od Američanky Sloane Stephensové i kanára. Ani set neuhrála nasazená desítka Petra Kvitová. Dohrála také Linda Fruhvirtová, Kateřina Siniaková a Tereza Martincová

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Karolína Plíšková v prvním kole Franch Open.

Článek
Fotogalerie

Finalistka turnaje z roku 2019 Vondroušová se vrátila do Paříže po dvou letech, vloni chyběla kvůli zranění zápěstí. Utkání se 45. hráčkou světa Parksovou zvládla za 71 minut a oplatila soupeřce loňskou porážku z turnaje v Angers. Američanka udělala 10 dvojchyb a 40 nevynucených chyb.

Třiadvacetiletá Vondroušová v úvodu prohrávala 0:2, díky čtyřem získaným hrám za sebou se jí ale podařilo vývoj otočit. Ve druhém setu už Češka nedala o rok mladší protivnici šanci a nadělila jí za 23 minut "kanára"

Plíšková končí

Jednatřicetiletá Plíšková neprošla do druhého kola Roland Garros poprvé od roku 2016. S třicátou hráčkou světa Stephensovou prohrála za hodinu a 25 minut. Rodačka z Loun si po neúspěchu na turnaji v Římě a čtvrtfinále ve Stuttgartu připsala třetí porážku za sebou.

Plíšková laborovala v minulých týdnech s kolenem a začátek se jí vůbec nevydařil. Proti Stephensové neuhrála ani game, udělala 11 nevynucených chyb a dostala za 33 minut "kanára". Semifinalistka Roland Garros z roku 2017 prohrála na grandslamech set v poměru 0:6 podruhé v kariéře. Předtím se jí to stalo před sedmi lety ve Wimbledonu proti Belgičance Yanině Wickmayerové.

Česká tenistka se ve druhé sadě zvedla a díky brejku v sedmé hře se ujala vedení 4:3. V další hře ale nevyužila náskok 30:0, brejk nepotvrdila a v závěru přišla o servis ještě jednou. Se Stephensovou, jež v Paříži hrála finále před pěti lety, prohrála pátý ze šesti vzájemných zápasů a neuspěla s ní v Paříži stejně jako před dvěma lety ve 2. kole.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Karolína Plíšková během úvodního zápasu na Roland Garros.

Devětapadesátá hráčka světa Fruhvirtová nenavázala v Paříži na letošní osmifinále z Australian Open. Při debutu v hlavní soutěži Roland Garros zahrála jen osm vítězných míčů a doplatila na 11 dvojchyb. O třináct let starší Pavljučenkovová si pomohla 25 vítěznými údery.

Fruhvirtová po třech ztracených servisech prohrávala 0:5 a až v závěru odvrátila "kanára". Před začátkem druhé sady opustila na několik minut kurt, ani to jí ale nepomohlo. Pavljučenkovová díky dalším dvěma brejkům získala vedení 4:0 a po hodině a 12 minutách využila první mečbol. Ve druhém kole narazí na krajanku Ljudmilu Samsonovovou.

Loučí se také Siniaková i Kvitová

Siniaková, která se vrátila po zranění zápěstí, doplatila na 11 dvojchyb. V prvním setu nevyužila vedení 4:2 a v jeho závěru dvakrát nevyužila podání k ukončení. Vyrovnaný tie-break prohrála 7:9. Ve druhé sadě česká tenistka ani jednou ze čtyř možností a v utkání celkem sedmkrát za sebou neproměnila výhodu servisu v zisk gamu a duel za hodinu a 41 minut ztratila.

První kolo French Open se nečekaně stalo konečnou pro dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou, která nestačila na Italku Cocciarettovou. Češka udělala 31 nevynucených chyb, prohrála 3:6 a 4:6 a zklamaně opouštěla kurt, to italka zářila štěstím a rozdávala úsměvy. "Neuvěřitelné, moc si to užívám, je to největší výhra kariéry," smála se vítězka, které patří ve světovém žebříčku 44. místo.

"Snažila jsem si to utkání užít, ten úžasný stadion, kde jsem hrála poprvé v životě. Děkuji svému týmu za všechno," zářila Cocciarettová, která po proměněném mečbolu upustila raketu a tvář schovala do dlaní. Nemohla uvěřit, že vyhrála. Italka vybojovala premiérové vítězství nad hráčkou z první světové dvacítky.

"Soupeřka mi nedala nic zadarmo. Bojovala jsem sama se sebou i s hrou. Chtěla bych hrát jinak a ne tolik kazit," podotkla Kvitová, která měla v posledních týdnech potíže i s bolavou nohou. "Je to tak, jak to je, a jsem ráda, že jsem se vůbec zúčastnila. Byla možnost, že i hrát nebudu. Už se těším na trávu a jsem ráda, že jsou antukové turnaje u konce," doplnila.

Ani set nezískala Tereza Martincová v souboji s s vítězkou z roku 2017 Jelenou Ostapenkovou prohrála 3:6, 5:7. Ve druhé sadě vedla Češka 5:1, ale pak dění na kurtu ovládla soupeřka.

Lehečka zvládl náročnou bitvu

Jednadvacetiletý Lehečka ukončil sérii čtyř porážek a Struffa porazil po více než třech hodinách hry. V utkání zahrál 51 vítězných míčů, zaznamenal sedm es.

Rodák z Mladé Boleslavi se ujal vedení díky dvěma brejkům, ve druhé sadě ale byl Struff na podání stoprocentní a srovnal. Ve třetím setu stačil Lehečkovi jediný brejk a ve čtvrté sadě vedl už 3:1. Němec ale vývoj pěti získanými gamy za sebou otočil a vynutil si pokračování. V páté sadě už ale Lehečka dominoval. Vypracoval si vedení 5:0 a o dvě hry později využil druhý mečbol.

"Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Každý vyhraný zápas v pěti setech je strašně cenný. Je to pro mě po těch nevydařených Masters na antuce velký kopanec směrem nahoru," řekl novinářům Lehečka. "Struff v minulých týdnech ukázal, že na antuce umí hrát. Je to dobrý hráč, který se dokázal po zranění vrátit do třicítky, a je to velmi cenný skalp. Známe se a věděli jsme, co od sebe očekávat. Utkání mělo dobrou kvalitu," doplnil.

Reklama