Hlavní obsah

Vítek přeplaval jezero Loch Ness, rekord mu odolal

Dálkový plavec Rostislav Vítek v sobotu překonal slavné jezero Loch Ness ve Skotsku. Pokus o rekordní čas mu však nevyšel. Trať dlouhou téměř 37 kilometrů ve studené vodě urazil za deset hodin a 23 minut. Rekord je devět hodin a šest minut.

Foto: twitter:@dalkove_plavani, Twitter

Český dálkový plavec Rostislav Vítek.

Článek

"Nevadí. Jsem první Čech, to stačí," uvedl Vítek ve videu na svém facebookovém profilu na břehu jezera, známého především díky bájné nestvůře. Podle dostupných údajů se před ním povedlo přeplavat Loch Ness jen devíti lidem.

Šestačtyřicetiletý brněnský plavec chtěl pokořit devítihodinovou hranici. Za tímto cílem výrazně zaostal i kvůli potížím s rameny, které ho ve vodě omezovaly. V Loch Nessu plaval již v roce 2017 jako člen štafety, kdy absolvoval dva hodinové úseky. "Bylo to náročné, voda má pouze 12 stupňů Celsia a je černá jako inkoust," uvedl před sobotní plavbou.

Vítek je držitelem nejlepšího českého času na kanálu La Manche, který v roce 2009 zdolal za sedm hodin a 16 minut. O rok dříve startoval na olympijských hrách v Pekingu, v posledních letech se věnoval zejména zimnímu plavání.

Reklama

Související témata:
Loch Ness