Hlavní obsah

Poslední volné místo v semifinále. Play off eligy amerického fotbalu se odehraje ve studiu

Praha

Základní část prvního ročníku Paddock eligy míří do finiše. Poslední páté kolo nabídne velkou bitvu o poslední volné postupové místo do semifinále. Postup do vyřazovací části si s předstihem zajistili ostravští Steelers s Prague Lions a Přerovem Mammoths.

Foto: ČAAF

Liga amerického fotbalu čeká kvůli pandemii koronaviru na start, bojuje se zatím alespoň na herních konzolích.

Článek

Paddock liga amerického fotbalu se rozeběhne v polovině srpna. Do té doby spolu kluby měří síly na konzoli prostřednictvím virtuální hry Madden NFL. A Prague Lions ukazují, že si roli favoritů převzali z trávníků k playstationům. Po čtyřech kolech základní části mají čtyři výhry a jistotu postupu do semifinále.

„Do ligy jsme vstupovali s vysokými ambicemi, protože máme s hrou nějakou praxi, ale nechtěli jsme soupeře podceňovat," uvedl k dosavadním úspěchům lionský František Stolár. „Po prvních pár kolech jsme se shodli, že si jdeme pro titul," dodal rázně. Podle Stolára stojí za úspěchem i jiný způsob přemýšlení. „Jedna z věcí, která nás podle mě odlišuje od ostatních je to, že nad tím nepřemýšlíme jako nad videohrou, ale jako by to byl skutečný fotbal."

Ve stejné situaci jsou i Přerov Mammoths. Je čeká na trávníku premiérová sezona v elitní Paddock lize. S klidem mohou jít do posledního kola také ostravští Steelers. Ti mají lepší vzájemný zápas se svými pronásledovateli a i případná prohra v závěrečném kole je o postup nepřipraví. Steelers zvolili oproti jiným týmům odlišnou taktiku. Svůj tříčlenný tým v průběhu základní části pravidelně obměňují.

„Hledali jsme nejlepší složení a zároveň jsme nevěděli, kdo je jak dobrý," vysvětlil manažer Steelers Jan Klimeš. „Máme v Ostravě přibližně šestnáct hráčů, z nichž jich je zhruba šest až osm na podobné úrovni. Nechtěli jsme se tak zaseknout pouze na třech hráčích."

Skupina Východ tak má o postupujících jasno. Poslední neznámou je druhý postupující tým skupiny Západ. Za Lions jsou všechny čtyři týmy seřazeny s bilancí jedné výhry a tří porážek. Litvínov Hunters budou hrát s Ústí nad Labem Blades, Prague Mustangs pak s Příbramí Bobcats. Kromě vítězství ve svém zápase musí týmy doufat ve výhru toho týmu, se kterým mají lepší vzájemný zápas. Například Blades tak po případné výhře nad Hunters musí doufat, že druhý zápas vyhrají Bobcats. Výhra Mustangs nad Bobcats by totiž Blades odsunula až na třetí nepostupovou příčku.

Play off za přítomnosti kamer

Organizátoři virtuální ligy připravují velkolepé zakončení prvního ročníku. Semifinálové duely i následná bitva o medailová umístění se budou konat v profesionálním studiu v Praze.

"Zájem našich fanoušků o virtuální zápasy byl větší než jsme čekali. Od profesionální produkce zápasů play off si slibujeme šanci oslovit nové publikum z řad fanoušků esportu," vysvětlil PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík. „Řada našich skutečných hráčů se s americkým fotbalem dostala poprvé do kontaktu právě prostřednictvím Maddenu," dodal Kroulík k popularitě amerického fotbalu na konzole.

Zápasy play off jsou naplánovány na poslední květnový víkend, kdy se všichni účastníci vyřazovací části setkají v pražském studiu. „Fanoušci se mohou těšit na plnohodnotný přenos z prostředí esportu. Chybět nebude předzápasové studio s komentátory. Bude to pro nás doslova historický okamžik," uzavřel Kroulík.

5. kolo
Litvínov Hunters - Ústí nad Labem Blades
Prague Mustangs - Příbram Bobcats
Ostrava Steelers - Brno Alligators
Vysočina Gladiators - Pardubice Stallions
Prague Lions - Přerov Mammoths
Postupové scénáře:
Ústí nad Labem Blades: výhra nad Hunters a zároveň výhra Bobcats nad Mustangs
Příbram Bobcats: výhra nad Mustangs a zároveň výhra Hunters nad Blades
Litvínov Hunters: výhra nad Blades a zároveň výhra Mustangs nad Bobcats
Prague Mustangs: výhra nad Bobcats a zároveň výhra Blades nad Hunters

Reklama

Související témata: