Hlavní obsah

Startuje druhá fotbalová liga, jasným favoritem je Brno

Dvěma pátečními zápasy startuje nový ročník druhé fotbalové ligy. Jasným favoritem je Brno, které jako jediné vyhlásilo za jednoznačný cíl postup do nejvyšší soutěže. V popředí tabulky se chtějí pohybovat i druhý neúspěšný účastník jarní baráže Jihlava, Hradec Králové a jediný sestupující z první ligy Dukla Praha.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Zbrojovky Brno oslavují gól proti Znojmu.

Článek

Druhá liga se podruhé bude hrát s pozměněným postupovým klíčem - stejně jako při premiéře v minulém ročníku projde přímo mezi elitu jen vítěz a druhý a třetí tým tabulky čeká baráž se čtrnáctým a patnáctým celkem nejvyšší soutěže.

Brno v jarní části minulé druholigové sezony poskočilo na třetí místo tabulky a jen těsně mu unikl postup zpět mezi elitu, když v baráži neuspělo po remízách 3:3 doma a 0:0 venku proti Příbrami. Zbrojovka má před druhým ročníkem v druhé lize po sobě jednoznačný cíl: návrat do nejvyšší soutěže.

"Jasným cílem je postup," netají brněnský trenér Pavel Šustr. "V minulé sezoně jsme si vyzkoušeli soutěž a mužstvo ví, do čeho jde. Jsme dlouho pohromadě a lépe připravení. Začátek je samozřejmě důležitý, rádi bychom pokračovali tam, kde jsme končili minulou druholigovou sezonu," dodává kapitán Lukáš Magera.

Jihlava s Duklou nespěchají

Také druhý tým uplynulé druholigové sezony Jihlava jen těsně neuspěla v baráži, kde po chybách rozhodčích vypadla s Karvinou po prohře 1:2 venku a remíze 1:1 doma. Na rozdíl od Brna ale Vysočina za každou cenu po postupu neprahne.

"Náš kádr se docela proměnil a řekl bych, že i omladil. Doufám, že se budeme prát o horní příčky tabulky. Až průběh nadcházejícího ročníku ukáže, na co budeme stačit," avizuje ředitel jihlavského klubu Jan Staněk.

Podobně opatrná zůstává i Dukla, která v minulé sezoně jako jediná sestoupila z první ligy. Pražané o více než polovinu snížili stomilionový rozpočet a omladili kádr.

"Nebudu říkat, že chceme plout v klidných vodách druhé ligy. Myslíme si, že se musíme porvat o špičku. Jestliže budeme nahoře a bude to vypadat na postup, budeme toho chtít využít. Byl bych rád, kdyby to bylo v téhle sezoně. Ale zase ne že bychom si řekli, že tenhle rok musíme za každou cenu," ujišťuje člen představenstva Pavel Vandas.

Votroci jsou na špičkách

Ani Hradec Králové si návrat mezi elitu za prioritu nedal. Problémem Votroků, které čeká třetí sezona v druhé lize po sobě, je stále nezapočatá výstavba nového stadionu.

"Všichni jsme v očekávání, na špičkách. Až úvod soutěže ukáže, v jakém jsme stavu. Každopádně jsme o rok dál, o rok zkušenější, pokračujeme v práci, kterou jsme před rokem začali," poukazuje výkonný ředitel hradeckého klubu Jiří Sabou.

Nováčky druhé ligy jsou brněnská Líšeň a pražský Vyšehrad, který bude hrát domácí zápasy na Strahově.

Novým automobilovým partnerem Fortuna Národní ligy se stala značka Seat. Jednotlivé kluby získaly díky spolupráci Ligové fotbalové asociace s výrobcem několik automobilů modelu Tarraco.

Reklama

Související témata: