Hlavní obsah

Fotbalová Slavia zakládá fond solidarity s kluby ve finanční nouzi. Kdo se k ní přidá?

Ligové kluby už otevřeně mluví o černé propasti, do níž se v čase přerušené soutěže řítí. Finanční ztráty vyčíslují už nikoli v desítkách, ale stovkách milionů. Šetří, kde se dá, po Jablonci, Mladé Boleslavi, Zlínu, Ostravě, Olomouci se dokonce už i pražská Sparta domluvila se hráči snížení platů. Všude se zavádí nejrůznější úsporná opatření, chystá se krizový scénář, kdyby bylo ještě hůř. A hůř klubům bude. V první lize a v druhé zrovna tak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a předseda představenstva klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík před utkáním Ligy mistrů s Borussií Dortmund.

Článek

A to situace ještě nedospěla k takovým koncům, jako na Slovensku, kde je mistrovská Žilina v likvidaci a druholigová Petržalka svůj hráčský kádr rozpustila.

Od vedení Ligové fotbalové asociace se pomoci těžko dočkají. Nějakého záchranného scénáře teprve ne. Její boss Dušan Svoboda nebyl schopen zorganizovat ani videokonferenci majitelů či prezidentů dvaatřiceti klubů první a druhé ligy, i když se jí už veřejně a nahlas dožadovali mnozí. Jablonecký Pelta, příbramský Starka, zlínský Červenka...

Natož aby přišel se záchranným plánem solidarity.

Pražská Slavia ho v úterý v noci profesionálním českým a moravským ligovým klubům nabídla.

Podobně, jako ho kupříkladu nabídla v Německu klubům první a druhé ligy, které se octnou ve finančních těžkostech, čtveřice účastníků Ligy mistrů Dortmund, Bayern, Lipsko a Leverkusen.

Tyto kluby se vzdaly svých podílů na vysílacích právech ve výši zhruba 12,5 milionu eur a přidaly navrch dalších 7,5 milionu eur z vlastního. Společně vytvořily fond s dvaceti miliony eur (asi 550 milionů korun). Peníze mají pomoci celkům z první a druhé ligy v případě finančních problémů způsobených přerušením soutěží kvůli pandemii koronaviru.

Nyní s podobným počinem přišla pražská Slavia.

„SK Slavia se vzdá 15 procent příjmů z následující dvou ročníků evropských fotbalových soutěží ve prospěch fondu solidarity s ostatními kluby první a druhé české soutěže. K tomuto závazku vyzývá i všechny další případné reprezentanty LFA v soutěžích UEFA - CHL nebo EL," napsal předseda představenstva mistrovského klubu Jaroslav Tvrdík v úterý v noci na twitteru.

Bohudík nepřidal to, k čemu se rozhodla čtveřice klubů budesligy. Že totiž o rozdělování peněž bude rozhodovat vedení první a druhé ligy...

Slavia první krok udělala, teď bude ovšem záležet na tom, kdo se k ní přidá. A zda se vůbec někdo přidá....

Reklama