Hlavní obsah

Trenér Karviné Weber: V postup jsem začal věřit už v srpnu

Karviná

Podruhé ve třech letech zažívá postup do první ligy trenér MFK Karviná Jozef Weber. V sezóně 2012/2013 vykopal návrat mezi elitu s Bohemians 1905, nyní totéž prožívá v Karviné. „Toho se nikdy nenabažím. Jsem obrovsky pyšný na to, co jsme tady za ty dva roky dokázali,“ řekl rodák ze slovenské Žiliny. Na konci června mu končí smlouva, o svou budoucnost se podle předsedy správní rady Jana Wolfa bát nemusí. „Jsme ústně domluveni, a pokud pan Weber tuto dohodu i podepíše, tak budu rád, když zůstane,“ prozradil Wolf.

Fotbalisté Karviné oslavují postup do 1. ligyVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Před dvěma lety jste přišel s úkolem vybudovat tým, který je schopný bojovat o postup, což se vám povedlo dokonale. Jak těžké to ale bylo?

Věděl jsem, že nás čeká spousta práce. Ale podařilo se nám s vedením vytvořit výborný tým. Netočili jsme hráče, udělali jsme kostru týmu a byli trpěliví. Po remíze s Táborskem jsem myslel, že se budeme třást až do posledního kola. Ale nahrála nám porážka Znojma s Vlašimí. Sezóna byla těžká a na jaře jsme už nehráli tak dobře, jako na podzim a často jsme to rvali silou vůle. O to cennější to možná je. Na druhou stranu jsme neměli takové výkyvy, jako Hradec či Znojmo, a proto se můžeme nyní radovat z postupu.

Kdy jste začal věřit, že se vám může podařit postoupit?

Možná mi to nebudete věřit, ale bylo to loni v srpnu, když jsme porazili Budějovice 5:0 a Opavu 3:0. Uvědomil jsem si, že tenhle mančaft na postup má. Trochu jsme přibrzdili v září, kdy jsme prohráli v Pardubicích a v Olomouci. Ale v posledním podzimním kole jsme jasně přehráli doma Znojmo a stáhli jsme jejich náskok na pět bodů. To bylo důležité.

Postupuje Karviná do ligy v ideálním čase? Baník jí udělal místo, dostavuje se nový stadión...

Vypadá to jako nachystané, že? Nevím, to se teprve uvidí. Je moc dobře, že i v příští sezóně bude v první lize zase jeden tým z tohoto regionu. Byla by ohromná škoda, kdyby se tu liga nehrála. To by si fanoušci nezasloužili.

V týmu, který vybojoval návrat do ligy je hodně hráčů na hostování. Jak bude složité postavit tým pro první ligu?

S tím jsem opatrný, protože mi končí smlouva, až bude volnější chvilka, tak se k tomu vrátíme. Nicméně pro Karvinou to byla zlomová zřejmě sezóna. Kdyby se nepovedlo postoupit letos, bylo by to v těch dalších sezónách asi už hodně složité.

Reklama

Související témata: