Hlavní obsah

Baník se dohodl se Žilinou na přestupu stopera Kaši

Jiří TomaškovičČTK
Aktualizováno

Odchovanec ostravského Baníku Filip Kaša dostal svolení k přestupu do Žiliny. Spor s ligovým slovenským týmem, kam ostravský stoper odešel bez dovolení Baníku, tak končí smírem. Kluby se dohodly na narovnání sporu i výši odstupného i na tom, že přestupní částku nebude ani jedna strana zveřejňovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský stoper Filip Kaša se loučí s fanoušky Baníku.

Článek

„Jsme rádi, že jsme našli společnou řeč a válečnou sekeru zakopali. S Žilinou jsme se shodli na tom, že chceme, abychom měli standardní a narovnaný vztah. Za hráče obdržíme částku, která odpovídá ceně mládežnického reprezentanta na fotbalovém trhu," řekl sportovní ředitel Baníku Ostrava Dušan Vrťo.

Ten upozornil, že po celou dobu sporu si byl jist, že Baník je v právu. „Jsme rádi, že to tak dopadlo, na nějakých právních tahanicích neměla zájem ani jedna strana," dodal Vrťo a dodal, že Baník ustoupí od kroků, kterými chtěl hráčův odchod napadnout u fotbalových instancí. S Kašou měl totiž podle české fotbalové legislativy platnou smlouvu, nicméně Žilina s ním přesto podepsala tříletý kontrakt a hájila se řádem nadřazené Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA.

Petrželovi se obměna kádru nelíbí

Necelý týden před startem druhé ligy, kam Baník po půl století sestoupil, se tak musí management klubu poohlédnout po náhradě. „Nemám zrovna rád, když přichází hráči na poslední chvíli, to se přiznám. Ale doufám, že přijdou kluci, kteří už mají něco odkopané a těm mladým klukům pomohou. Ale neměl bych strach, ani kdybychom jeli do Znojma v sestavě, která hrála poháru v Dolním Benešově (Baník vyhrál 3:0), protože ti kluci se budou zápas od zápasu lepšit. Není čeho se bát," řekl trenér Petržela.

Celkově ale s obměnou kádru příliš spokojený není. Kromě Kaši opustil Baník i kapitán Holzer, brankář Šrom, obránci Sukup a Kouřil a záložníci Šichor a Vengřinek. Novými tvářemi v Baníku jsou Marek Hlinka z Dukly Praha, Lukáš Lupták z Ružomberku, Petr Vašek z SFC Opava, Martin Sus z Příbrami a Jakub Pokorný ze Znojma. Půl roku budou v Ostravě hostovat také David Lischka z Jablonce, Petr Nerad z Jihlavy a Ľubomír Urgela z Karviné.

Otázka brankáře je vyřešená

„Představoval jsem si, že do toho vkročíme razantněji. Hodně hráčů nám v době, než přišel Dušan Vrťo, uteklo. Teď ukazují, že na to u nás hrát měli, protože všichni, o které jsme měli zájem, se uchytili v první lize. Ale jinak získali jsme mladého Pokorného, což nebylo vůbec jednoduché a do budoucna je to výborný tah. Pan Brabec tam dobře zabodoval, protože jsme o něj těžce soupeřili s Libercem," popsal Petržela.

Na rozdíl od obrany považuje Petržela otázku brankáře získáním Petra Vaška z Opavy za vyřešenou. „Věděl jsem, že Petr byl vyřazený z kádru Opavy, tak jsem mu zavolal. Zrovna byl na pracovním úřadě. Během chvilky jsme se domluvili, Petr se poradil s manželkou a odpoledne už mi volal, že přijede. Jsem rád, že přišel. Jsem klidnější, když tam mám za tou dětskou obranou brankáře takového kalibru," připustil ostravský kouč.

Reklama