Hlavní obsah

V Příbrami měli obránci nosánky nahoru. V Baníku je to jiné, říká zkušený Zápotočný

Ostrava

Největší přestupovou rybu ulovil management ostravského Baníku necelý týden před startem druhé ligy. Nezkušenou obrannou řadu doplnil ostřílený stoper Tomáš Zápotočný, který se může pyšnit dvěma českými mistrovskými tituly s Libercem a se Spartou. Pětatřicetiletý obránce se Baníku upsal na jednu sezónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Zápotočný, nová akvizice Baníku, ještě v dresu Příbrami.

Článek

Jak se to seběhlo, že jste se týden před začátkem soutěže objevil v Baníku?

Trenér Vlastimil Petržela, sportovní manažer Dušan Vrťo i majitel klubu Václav Brabec mě dva týdny naháněli s tím, že by o mě hodně stáli. To mě hodně moc potěšilo. V klidu jsem si to s rodinkou nechal projít hlavou a teď jsem nesmírně rád, že jsem na to kývnul a že tady můžu být. Jsem v Ostravě chvíli, ale cítím, že v Baníku je velká kvalita.

Jak dlouho jste zvažoval, zda na nabídku Baníku kývnete? I sportovní manažer Vrťo připouští, že od fotbalistů, o které měl klub zájem, moc velkou touhu jít do Baníku necítil.

Jo? Tak to já nevím (úsměv), já jsem chtěl, ale nechal jsem si dva týdny čas, protože jsem měl kontakty z druhé turecké ligy. V minulosti jsem tam zažil krásná léta a určité námluvy tam byly. Ale nedopadlo to, tak jsem kývl Baníku.

Máte za sebou angažmá v Liberci, Spartě, Příbrami. Dva mistrovské tituly máte z Turecka. Co očekáváte od angažmá v Ostravě?

Přišel jsem vrátit do Ostravy první ligu a to je pro mě velká výzva. Ostrava minulý rok spadla a chceme se pokusit tým mezi elitu znovu vrátit. Pokud se nám to podaří, tak to bude velká pecka. Ostrava do ligy patří. Jednak proto, že je to velké město, ale také proto, že jsou tady vynikající fanoušci. A pro fanoušky se fotbal hraje.

Baník vaším příchodem získal do obrany zkušenosti, které mu zoufale scházely. Ostatní beci jsou hodně mladí, těšíte se na roli učitele?

Musím se smát, úplně jsem mezi nimi omládl. Jsou to, bez urážky, opravdu cucáci. Ale mají obrovskou kvalitu, rozhodně větší než kluci v Příbrami. Tam jsem byl na mladé kluky naštvaný, protože mají nosánky nahoru a nechtějí se zlepšovat. Tito kluci jsou úplně jiní.

Baník nemá v kádru velké hvězdy. Bude těžké mladíky okolo vás přimět k tomu, aby na hřišti nechali všechno?

Nebude, ti kluci hrají si o svou budoucnost a vědí to. Já už ji mám za sebou, a přesto budu trénovat, co to dá. Osa týmu je asi hotová. Petr Vašek v brance, já v obraně, Tomáš Mičola ve středu, v útoku je Ľubo Urgela, který se na tréninku jeví jako výborný hráč. Na tom bychom to mohli postavit a mladí budou jezdit a presovat. A věřím, že nás poženou i fanoušci.

Jak vidíte šance Baníku? Druhá liga bude zřejmě hodně našlapaná a asi i vyrovnaná?

Nerad něco vyhlašuju do novin, spíše se soustředím na sebe. Ale je to myslím jasně dané. Nic víc než postup mě nezajímá. První, maximálně druhé místo, vše ostatní pro mne bude obrovské zklamání. Asi by se mnou pak smlouvu neprodloužili. (smích)

Jak se těšíte jako bývalý sparťan na ostravské fanoušky?

Moc. Bude to trošku podobné jako v Turecku, kde jsem za dva a půl roku vyhrál dva mistrovské tituly. Zažil jsem tam obrovskou euforii, a pokud bychom dokázali postoupit, tak si myslím, že to může být podobné. Ostravští fandové ten sport milují a mají určitě svůj Baníček vytetovaný na těle. Je to krásné a už teď mě z toho mrazí.

Druhou českou ligu jste ještě nehrál. Těšíte se?

Moc, budou to velké zápasy. S Opavou, s Olomoucí. To bude pecka. Ale i ostatní týmy, ať je to Vlašim nebo Táborsko, ti všichni se budou chtít na Baník vytáhnout. Dva týdny jsem se teď po odchodu z Příbrami připravoval sám a čekal na nějaké angažmá. Už se těším na hřiště.

Proč jste nezůstal v Příbrami?

Tohle moc rozvádět nechci. Panu Starkovi jsem své důvody řekl. Bylo toho spousta, všechno to do sebe zapadalo a nebyl jsem tam moc spokojený.

Reklama

Související témata: