Hlavní obsah

Každé ráno se přemlouvám, abych šel na trénink, svěřuje se kapitán Opavy Pospěch

Opava

Už po několikáté stál bývalý reprezentační obránce Zdeněk Pospěch po minulé fotbalové sezóně před rozhodnutím, zda skončit či svou úspěšnou kariéru ještě natáhnout. A stejně jako v minulých letech láska k fotbalu zvítězila. Jak ale sedmatřicetiletý fotbalista druholigového SFC Opava jedním dechem dodává, přemlouvat se musí praktický každý den.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch na ilustračním snímku.

Článek

„Přesvědčuju se každý den, abych ráno vstal a šel na trénink. Fotbal mám pořád rád stejně, člověk ale stárne a je to pořád náročnější. Slíbil jsem si, že dám ještě sezónu, ale nemůžu se tam jít jen vyprdět. Vím, že to bude dřina," svěřuje se někdejší hráč Baníku, Sparty, dánského FC Kodaň či německé Mohuče.

Letní přípravu zvládl velmi dobře, což potvrzuje i kouč Roman Skuhravý, který na opavské střídačce po loňské nepovedené sezóně nahradil Jana Baránka. „Bylo pro mě důležité, aby Zdeněk pokračoval, a to jsem nevěděl, jakým způsobem pracuje. Po týdnech přípravy už vím, že je to motor týmu. Co ve svých letech dokáže, je neuvěřitelné a jsem přesvědčený, že ho čeká nejlepší sezóna. Klidně bych mu nabídl smlouvu na dalších pět let," prohlašuje Skuhravý.

Tomu se ale opavský odchovanec jen směje. „S tím bych počkal. Zdraví je na prvním místě," říká fotbalista, kterého už několik sezón trápí bolavé paty. „Letní příprava mi vyšla, ale až zápasy ukáží, zda na to opravdu ještě mám. Třeba jsou mladí kluci už lepší, to se pak stáhnu a budu pomáhat jinak. Nechci hrát za každou cenu," upozorňuje Pospěch.

První kolo opavský kapitán zvládl a tým pod jeho vedením získal na půdě exligové Olomouce velmi cenný bod. Další tři bude chtít přidat v sobotu doma proti Frýdku-Místku. „Už v přípravě jsme hráli dobře. A i když nás vede nový trenér, je to pořád jenom fotbal. Když každý dělá, co má, dají se novinky vstřebat velmi rychle," říká Pospěch.

Těší se na derby s Baníkem

Jeho tým se po dvaceti letech v ligové soutěži utká s Baníkem Ostrava. Týmem, v němž Pospěch získal v sezóně 2003/2004 mistrovský titul. Zároveň to ale bude bitva týmů, jehož fandové k sobě cítí velkou averzi. První derby je na programu v 5. kole 3. září v Ostravě.

„Proti Baníku už jsem hrál. Jak se Spartou, tak i s Opavou. Doufám, že to bude krásné utkání, které se bude rozhodovat pouze na hřišti a nezkazí ho pár hloupých fanoušků," zamýšlí se Pospěch. „Budu doufat, že všichni budou spokojení a ze stadiónu budou odcházet nadšení. My hráči bychom tomu byli moc rádi," přeje si opavský kapitán.

Reklama

Související témata: