Hlavní obsah

Na slovo restart už jsem alergický, říká fotbalista Frýdku-Místku Šumský

Frýdek-Místek

Mluvilo se o něm jako o obrovském talentu. Nikolas Šumský prošel akademiemi ve francouzském Monaku a v Cannes a juniorkami argentinských River Plate a Argentinos Juniors. Hrál v Itálii, Slovinsku a Skotsku. První českou ligu si zahrál v dresu pražských Bohemians 1905 a nyní je 22letý fotbalista hráčem druholigového Frýdku-Místku. A sezónu začal dobře. V obou dosavadních zápasech vstřelil gól.

Foto: František Géla

Nikolas Šumský (vlevo) dal ve dvou zápasech ve Frýdku-Místku dva góly. Trefil se i o víkendu v Opavě.

Článek
Fotogalerie

Co vás přilákalo do týmu, který nemá jiný cíl, než záchranu ve druhé lize?

Šel jsem do Frýdku-Místku hlavně kvůli trenérovi Leoši Kalvodovi, který ale odešel (nahradil Karla Jarolíma na lavičce Mladé Boleslavi - pozn. aut.) a trochu mi tím změnil plány. Ale ve Frýdku-Místku se mi líbí, zabydlel jsem se rychle a je tu i skvělá parta. První utkání jsme proti Ústí nad Labem (2:1) zvládli výborně, škoda, že jsme na to nenavázali v Opavě (2:4). Snad se doma proti Vlašimi zase chytíme.

Provází vás pověst obrovsky talentovaného fotbalisty, jehož rozlet se ale zabrzdil. Berete druholigové angažmá za restart?

Jsem už na slovo restart trochu alergický. Asi víte, že se v mém životě stala spousta věcí a ne všechny byly příjemné (v roce 2013 měl vážnou autonehodu, při níž zahynula jeho přítelkyně - pozn. aut). Trochu jsem si to urovnal v hlavě a toto je první štace, kde se cítím pohodu i na duši. Vypadá to, že by to zase mohlo být ono.

V obou ligových utkáních jste skóroval. Je i toto výsledek vaší pohody?

Určitě ano. Ty góly mi pomáhají. Ale hlavní je, že je tady výborná parta. Chodíme ven na kafčo a opravdu spolu jako tým žijeme. Tohle je velké plus. Jsem velice překvapený, protože tohle je snad poprvé, co jsme si s klukama hned od začátku sedli a vytvořili takovou partu. Fotbal je kolektivní sport a parta je velmi důležitá. Věřím, že i to nám pomůže se z porážky oklepat a proti Vlašimi zase vyhrajeme.

Frýdek-Místek znovu skládá úplně nový tým. I vy patříte k novým tvářím týmu. Je složité takto začít sezónu?

Není to sranda. Ve stejném složení jsme odehráli vlastně jen ty dva ligové zápasy. K tomu nám po tom prvním odešel hlavní trenér, takže těch změn je spousta. Je to pro tým vždy složité. Budeme to muset nějak zvládnout.

Mohla mít změna trenéra vliv na výsledek utkání v Opavě?

Těžko říct. Opava má výborné mužstvo a ve druhém poločase bylo vidět, že nás přehráli úplně kompletně.

O druhé lize se říká, že bude letos extrémně náročná. Jak to vidíte vy?

Bude těžká jako prase... (smích). Ale to je jenom dobře. Když do druhé ligy spadl i Baník, bude se o ní více psát, bude ji vysílat i televize. Všichni čekají, že to bude hodně zajímavý rok. Já tomu říkám první moravská liga. Každý druhý zápas je derby, takže pro fanoušky to je fakt poutavé.

Co se dá čekat od Frýdku-Místku v této sezóně?

Nemáme přehnané ambice, cílem je záchrana soutěže. Osobně by se mi ale líbilo se bojům o udržení vyhnout a hrát uprostřed tabulky. Kvalitu na to, abychom soupeře nejméně doma přehrávali, je.

Do utkání s Opavou jste nastoupil s několika stehy nad pravým okem. To je výsledek dobré party?

Ne, ne. To mám z tréninku. Den před utkáním jsem se srazil se spoluhráčem. Razím teď takovou filozofii, že jezdím na tréninku na sto padesát procent a tohle je výsledek (smích). Tři stehy po srážce hlavami.

Reklama

Související témata: