Hlavní obsah

Slezské derby je vyprodáno! V zápase Baníku s Opavou padne divácký rekord druhé ligy

Jiří TomaškovičSport.czPrávo
Aktualizováno

První vrchol letošní druholigové sezóny je tady. Na Městském stadiónu ve Vítkovicích se ve středu před zcela zaplněnými ochozy utká v dohrávce 5. kola Baník Ostrava a SFC Opava. Oběma týmům se v úvodu sezóny daří. V dosavadních pěti zápasech neprohrály a posbíraly shodně jedenáct bodů. Opavě patří díky většímu počtu nastřílených gólů druhá příčka, Baník je třetí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava.

Článek

„Přejeme si, aby to byla především oslava fotbalu. Mohu všem slíbit, že na hřišti necháme duši," říká trenér Opavy Roman Skuhravý, který Baník sledoval o víkendu ve Vlašimi. Ostravanům ale tohle utkání nevyšlo a získali pouze bod (1:1). „Náš výkon tam nebyl dobrý. Důležité bude, abychom se hned proti Opavě vrátili k naší hře," upozorňuje domácí kouč Vlastimil Petržela.

Ani jeden z trenérů nepochází z regionu, vzájemný souboj proto tolik neprožívají. „Zažil jsem derby Sparty se Slavií jako hráč i jako trenér. Místní tvrdí, že je to něco podobného. Ale já to tak nevnímám a nesmím se tím nechat ovlivnit. Opava má v kádru šikovné kluky, kteří jsou pohromadě už delší dobu. Bude to supertěžký zápas," varuje Petržela.

Pro Smolu zápas roku

Hráči vzájemný souboj prožívají podstatně více. „Jde o zápas roku, který chceme všichni zvládnout. Pojedeme si to užít, ale hlavně vyhrát," slibuje opavský útočník Tomáš Smola. Stejný cíl má také zkušený ostravský stoper Tomáš Zápotočný. Do Slezska přišel před touto sezónou, derby Baníku s Opavou proto zažije poprvé. „Našemu týmu věřím. Jsme na tom dobře kondičně, máme šikovné hráče, jenom se nesmíme soupeři přizpůsobit. Pak to bude dobré," věří v tříbodový večer Zápotočný. „Sezónu jsme začali dobře, a když zvládneme zápas s Opavou, tak to bude super," dodává dvojnásobný český mistr.

Slezské fotbalové derby, které se bude hrát po sedmi letech (v roce 2009 vyhrál v poháru Baník na penalty 5:3 - pozn. aut.), táhne. Vzhledem k tomu, že zápas byl vyhlášen jako mimořádně rizikový, byla kapacita Městského stadiónu snížena na 12 590 diváků. A všechny vstupenky už byly den před utkáním vyprodány. „Zájem o utkání v posledních dnech vzrostl natolik, že bychom byli schopni prodat ještě několik dalších tisíc vstupenek. Bohužel kapacita není nafukovací," uvádí manažerka ticketingu FC Baník Ostrava Monika.

Novodobá hitparáda druholigové návštěvnosti tak bude mít od středy nového lídra. Nejvíc lidí v samostatné druhé nejvyšší soutěži přišlo v sezóně 1994/1995 na utkání Opava - LeRK Prostějov (10 252 diváků). Slezské derby se současně zařadí i mezi nejsledovanější zápasy domácí sezóny. Přes desetitisícovou hranici se zatím dokázaly přehoupnout pouze čtyři zápasy nejvyšší soutěže (Teplice – Sparta, Plzeň – Bohemians 1905, Plzeň – Slavia a Sparta – Mladá Boleslav). Utkání začíná ve středu v 19 hodin.

Reklama

Související témata: