Hlavní obsah

Ostrava - Opava 3:0Diváci přerušili očekávanou bitvu. Baník nakonec derby jasně ovládl

Aktualizováno

Dohrálo se! Baník zvítězil nad Opavou 3:0. Hrozivé scény ale provázely dohrávku 5. kola druhé fotbalové ligy. Diváci masovým vniknutím na hřiště v 17. minutě přerušili očekávanou bitvu. Situaci se dařilo policistům zvládat, těžkooděnci útočící vetřelce vytlačili z hrací plochy a po zhruba sedmiminutové pauze se zase hrálo. Hlasatel na pokyn sudího Martina Nenadála ještě před navázáním hry oznámil, že utkání bude ukončeno, pokud nastane jakýkoli další problém. Baník v něm nakonec vyhrál jasně 3:0, v závěru půle byl vyloučen opavský gólman Fendrich za hru rukou před vápnem, přímý kop proměnil Hlinka. Po přestávce zvýšili Mondek a Hučko.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Úprk ostravských chuligánů zpět na tribunu.

Článek
Fotogalerie

První vrchol letošní druholigové sezóny měl být dlouho před výkopem vyprodaný, s přítomností více než 12 000 diváků padl rekord soutěže (od dob rozdělení federace).

Baník se po výhře posunul do čela soutěže před České Budějovice a svého dnešního soupeře.

Příznivci obou klubů se snažili vzájemně napadat ještě před zahájením a na Městský stadion v Ostravě byli přivedeni za asistence policie. Při zásahu byl jeden z policistů zraněn. ČTK to řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

"Cestou na stadión se ty dvě skupiny snažily k sobě dostat. Nějaké masivní vzájemné napadení bylo eliminováno přítomností speciální pořádkové jednotky. Došlo ale k napadení policisty, který je zraněný a byl převezen k ošetření. Charakter zranění zatím neznáme," uvedla Holčáková.

Dodala, že policie zadržela čtyři osoby. "Na osobní svobodě jsme omezili čtyři osoby podezřelé z protiprávního jednání. Bude se jednat o přestupky i trestné činy," řekla mluvčí.

Mezi diváky byli podle policie i příznivci z Polska.

Slezské derby se hrálo po sedmi letech (v roce 2009 vyhrál v poháru Baník na penalty 5:3 - pozn. aut.), táhne. Vzhledem k tomu, že zápas byl vyhlášen jako mimořádně rizikový, byla kapacita Městského stadiónu snížena na 12 590 diváků, v hledišti nakonec oficiálně bylo jen 12 111 lidí.

Novodobá hitparáda druholigové návštěvnosti i tak má nového lídra. Nejvíc lidí v samostatné druhé nejvyšší soutěži dosud přišlo v sezóně 1994/1995 na utkání Opava - LeRK Prostějov (10 252 diváků). Slezské derby se současně zařadí i mezi nejsledovanější zápasy celé domácí sezóny. Přes desetitisícovou hranici se zatím dokázaly přehoupnout pouze čtyři zápasy nejvyšší soutěže (Teplice – Sparta, Plzeň – Bohemians 1905, Plzeň – Slavia a Sparta – Mladá Boleslav).

Je ovšem otázkou, jestli příště Baník nebude pro změnu úplně bez diváků. Za vniknutí příznivců na plochu a četné užívání pyrotechniky lze očekávat trest.

Zpět k fotbalové stránce odehraného šlágru. Kvůli výtržnostem se v první půli nastavovalo osm minut a právě v nastavení udělali hosté chybu: gólman Fendrich zahrál rukou mimo pokutové území a dostal červenou kartu. Navíc z nařízeného přímého kopu zamířil přesně Hlinka a poslal Baník do vedení.

Po změně stran už se hrálo hlavně na branku Opavy, v níž zářil střídající gólman Lasák. Dvacetiletý brankář zlikvidoval několik šancí Baníku, ovšem v 83. minutě už nestačil na ránu Mondeka, který byl před ním zcela sám. Chvíli nato pak skóre uzavřel Hučko.

Fotbalová národní liga - 5. kolo:
Ostrava - Opava 3:0 (1:0)
Branky: 45.+7 Hlinka, 83. Mondek, 85. Hučko. Rozhodčí: Nenadál - Podaný, Batík. ŽK: Grussmann, Zapalač (oba Opava). ČK: 45.+3 Fendrich (Opava). Diváci: 12.111.
Ostrava: Vašek - Sus, Zápotočný, Pokorný, Hučko - Hlinka, Nerad (89. Chvěja) - Lupták (36. Mondek), Mičola (65. de Azevedo), Stáňa - Urgela. Trenér: Petržela.
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Žídek (C), T. Čelůstka - Schaffartzik - Grussmann (70. Jurečka), Jursa (77. Mozol), Zapalač - Kuzmanović (45.+6 Lasák), Smola. Trenér: Skuhravý.

Reklama