Hlavní obsah

Opava chce do ligy. Musíme se o to pokusit, říká trenér Skuhravý

Opava

Fotbalová Opava přehodnotila předsezónní plány. Zatímco v létě chtěli dotírat na první pětku FNL, po úspěšném podzimu vyhlásili útok na postup. „Jsme třetí a v souvislosti dobrou ekonomickou situací klubu jsme vyhodnotili, že je naší povinností se o to pokusit. Poprvé za poslední tři roky jsme v plusu, nemáme finanční problémy a máme od partnerů zajištěné takové plnění, že abychom všechno vyčerpali, museli bychom vyhrát všechny zápasy doma i venku," řekl předseda představenstva SFC Opava Marek Hájek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Opavský Zdeněk Pospěch je zatím zraněný, postup mezi elitu by se mu ale zamlouval

Článek

Zároveň Hájek dodal, že klub je připraven v případě postupu až čtyřnásobně navýšit stávající zhruba 25miliónový rozpočet.

Smělé plány kouče Romana Skuhravého mile potěšily. „Nedokážu si představit, že bych pracoval 400 kilometrů od rodiny kvůli pátému nebo sedmému místu. Ale plánovat si můžeme, co chceme. Favorité jsou jasní a my budeme připravení využít jakékoliv jejich zaváhání," řekl Skuhravý. „Podmínkou úspěchu ale bude dát do každého utkání všechno, co umíme. Pokud se nám to podaří, budeme nepříjemní pro každého," upozornil opavský trenér.

Vrásky mu dělá snad jen zdravotní stav kapitána Zdeňka Pospěcha, který si v přípravě proti Karviné poranil operované koleno. „Věřím, že se Zdenda dá do utkání s Baníkem (18. března) do pořádku," řekl Skuhravý.

Pospěch tak brzký návrat spíše vylučuje. „Ulevilo se mi, když jsem zjistil, že vazy drží, na druhou stranu už je to více jak čtrnáct dní a koleno mě stále omezuje v pohybu. Nedokážu si jít ani ven zaběhat. Nedokážu teď říct, jak dlouho to bude ještě trvat," pokrčil rameny Pospěch. „Jsem zklamaný, v přípravě jsem se cítil dobře, ale přišlo něco, z čeho jsem měl obavy. Nečekal jsem to a najít znovu motivaci se vrátit, je těžké," řekl.

První liga Pospěcha láká

Případný postup do první ligy ale Pospěcha velmi láká. „Ale není to ta hlavní motivace. Chci být součástí něčeho, co funguje. Chtěl jsem si ještě zahrát před plným stadiónem," vysvětloval fotbalista, jenž získal mistrovský titul s Baníkem i se Spartou. Třikrát se radoval z ligového prvenství v dresu FC Kodaň.

„Ono se to hezky poslouchá, ale rozhodne se na hřišti. Důležité bude zvládnout tři těžké soupeře na úvod (Znojmo, Ústí, Baník) a pak se můžeme bavit dál. Naše pozice v tabulce je možná až nečekaně dobrá a není důvod se schovávat. Jsme třetí a musíme se o postup pokusit," řekl Pospěch.

„Někteří z kluků v kabině se s takovou situací ještě nesetkali, Bude se od nás teď čekat více, než jenom hezký fotbal. Je vidět, že nad tím přemýšlejí, což je absolutně normální a bude záležet na trenérovi i na nás starších, jestli jim dokážeme pomoct. Pokud to zvládneme, můžeme přemýšlet o postupu," přemítal opavský kapitán.

Do jara téměř bez posil

Do boje o postupové příčky ale vstoupí Opavští v téměř totožné sestavě, která vybojovala průběžnou třetí pozici po podzimní části druhé ligy. „Větší průvan jsme v kádru dělali před sezónou, nyní se soupiska takřka nezměnila a my jsme tomu rádi. Přišel útočník Puskáč z Petřkovic a brankář Fendrich, jehož hostování z Jablonce se přeměnilo na přestup. Zůstává i obránce Janetzký, který sice přestoupil do Jablonce, ale domluvili jsme se na hostování do 30. června," popisoval sportovní manažer klubu Alois Grussmann.

„To mužstvo má velkou sílu. Dostali jsme se někam, kam jsme ani nečekali a učíme se s tím pracovat. Bez snů ale hrát fotbal nejde. Jsme dobře připravení a víme, o co chceme hrát. Ale je to sport," doplnil trenér Skuhravý.

Reklama

Související témata: