Hlavní obsah

Druhou ligu čeká peklo! Přijede Baník, nechceme válku, žádají pořadatelé

Ostrava
Aktualizováno

Sobotní derby mezi třetí Opavou a druhým Baníkem, které bude zároveň přímou bitvou o druhou příčku Fortuna národní ligy, táhne. Už několik dní dopředu jsou všechna místa vyprodaná. Plno ale nebude. Opavský klub dělá maximum pro to, aby duel proběhl bez incidentů a na prvním místě byla bezpečnost. Tvrdé jádro fanoušků Baníku na internetu odhalilo, že kvůli menšímu počtu přidělených vstupenek, chtějí Ostravští fandit před stadiónem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava.

Článek

Z důvodu bezpečnosti bude část tribuny H za jednou z branek patřit pouze fanouškům Ostravy. Těm opavský klub vyčlenil pouze 340 lístků. Zbylá část tribuny bude uzavřena.

Chachaři chtějí fandit před stadiónem

"Tímto vyzýváme všechny Baníkovce, aby lístky na derby nekupovali, avšak se společně vypravili do Opavy před stadion. Zde budeme Baník společně podporovat svými hlasivkami. Na stadion půjdeme buď všichni, nebo nikdo!" stojí na webu chachari.cz. Text je uvedený titulkem Bez lístků do Opavy!!! Dá se tedy čekat, že v souvislosti se zápasem může dojít k nějakým nepokojům. Domácí klub se tomu snaží předejít.

Kapacita stadiónu v Městských sadech bude každopádně snížena o přibližně 1500 míst a do ochozů se tak dostane jen 5690 fanoušků. „Diváci s výraznými symboly hostujícího klubu, jako jsou bundy, mikiny, trika, dresy, čepice, šály a podobně budou vpuštěni pouze do sektoru H," upozornil technický ředitel SFC Opava Jaroslav Rovňan.

Na podzim vtrhli chuligáni na trávník

V Opavě dobře vědí, že se dá čekat vyhrocený duel. A to nejen kvůli postavení v tabulce. Podzimní vyprodané derby na Městském stadiónu v Ostravě (3:0 pro Baník) narušila přibližně stovka chuligánů, kteří v průběhu utkání vtrhli na trávník. Toho se chtějí v Opavě vyvarovat.

„Kluby, hráči i slušní fanoušci fotbalu se na tenhle svátek těší a mrzí mne, že se musí kvůli chuligánům, kteří chtějí tento svátek pokazit, dělat taková opatření. Chtěl bych poprosit všechny, kteří nebudou mít lístky, aby raději zůstali doma," řekl opavský kapitán Zdeněk Pospěch, jenž s Baníkem v roce 2004 vybojoval mistrovský titul.

„Derby je vyhodnoceno jako vysoce rizikový zápas, proto žádáme všechny, aby přišli s dostatečným předstihem. Bezpečnostní prověrky budou na nejvyšší úrovni a časově náročné. Kdo přijde těsně před fotbalem, může se mu stát, že se na stadión dostane třeba až na druhý poločas," upozornil předseda představenstva SFC Opava Marek Hájek. „Nechceme tady pyrotechnickou ani žádnou jinou válku, nebo předčasné ukončení utkání. Rizika nepodceňujeme a uděláme maximum, aby vše proběhlo v klidu," dodal.

Jediné vítězství chceme na hřišti, přeje si Baník

Také vedení hostujícího Baníku apelovalo na své příznivce, aby se chovali slušně. „Vyvíjeli jsme maximální možnou snahu o navýšení počtu vstupenek pro naše fanoušky, naše úsilí se ale minulo účinkem. Pořádající klub ovšem i za těchto okolností splnil předepsanou a povinnou minimální kvótu vstupenek vyhrazených pro fanoušky hostujícího celku. Apelujeme na všechny fanoušky, kteří se do Opavy v sobotu chystají a z výše uvedených důvodů se nedostanou do svého sektoru, aby respektovali podmínky stanovené pořadatelem zápasu a řídili se pokyny pořadatelů či policie. Baník si nesmírně váží podpory všech fanoušků, kteří jakkoli neohrozí a nepoškodí svůj klub protiprávním jednáním či škodami na cizím majetku. Jediné vítězství, kterého chce Baník dosáhnout, je to na hřišti," stojí v oficiálním prohlášení klubu.

Utkání má výkop v sobotu 18. března ve 14. hodin.

Reklama