Hlavní obsah

Ostrava slaví návrat do ligy, Opava pláče. Nejtěžší rok, přiznal Petržela

Ostrava

Ostrava je znovu prvoligová! V posledním utkání sezóny porazili fotbalisté Baníku doma Znojmo 3:0, uhájili jednobodový náskok na třetí Opavu a po roce se společně s vítězem druhé ligy Olomoucí vracejí mezi českou elitu. „Bylo to od prvního kola strašně těžké. O postup jsme se museli rvát až do úplného konce. Dnes jsem ale prožil nekrásnější fotbalový den v mém životě. Vrátili jsme Baník, kam patří,“ radoval odchovanec Baníku Tomáš Mičola.

Fanoušci Baníku vhazují konfety na hřiště během utkání se Znojmem.Video: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Třetí zůstala přes výhru nad Sigmou 2:0 Opava. „Je to pro ně kruté. Byli ve finále poháru a prohráli, mají 63 bodů a stejně nepostoupili," ocenil sílu největšího soupeře Mičola, který se v Opavě narodil a stále v ní žije. Klíčové podle něj byly právě obě vyhraná derby s Opavou.

„V zápasech proti Opavě i Olomouci jsme neprohráli, nedostali jsme od nich ani gól. Měli jsme problémy na venkovních hřištích, ale ty nejtěžší zápasy jsme zvládli," vyzdvihl Mičola.

Stejně jako kouč Vlastimil Petržela, který ani na vteřinu nepochyboval, že Baník návrat nezvládl. „Naštěstí jsem měl pravdu, ale nebylo to vůbec jednoduché. Slepit mančaft čtrnáct dní před soutěží a na konci sezóny slavit postup, je neuvěřitelné," popisoval Petržela.

Nic těžšího nezažil

Baník druhou ligou neprošel suverénně. Devět utkání vyhrál rozdílem jedné branky, desetkrát uhrál remízu.

„Nic těžšího jsem asi za čtyřicet let, co trénuji, nezažil. Všude jsem měl čas, tady ne. Museli jsme se vrátit hned," přiznal zkušený kouč, jenž prošel Spartou, Libercem či ruským Petrohradem. „Opava měla smůlu, že nás pustila před sebe. Kdyby se to nestalo, honili bychom to jen velmi těžce," přiznal kouč.

Baník potřeboval k jistotě postupu Znojmo v posledním utkání sezóny porazit. A úkol začal naplňovat v 18. minutě Martin Sus, který ještě před poločasem přidal i druhý gól. Ve druhém poločase poslal Ostravu zpátky do ligy Slovák Pekár.

Opava podruhé smutnila

„Pocity jsou fantastické, ale ne ani tak z těch gólů jako z té atmosféry, která nás od první minuty hnala za vítězstvím," svěřoval se Sus. Na stadión ve Vítkovicích přišlo přes 11 tisíc fanoušků, kteří vytvořili báječnou atmosféru.

„Některé zápasy nám úplně nevyšly, ale dneska jsme ukázali, že jsme byli nejlepší. Postoupili jsme zaslouženě a fandové nám k tomu strašně moc pomohli. Ty góly patří jim!" vykládal 27letý fotbalista.

Velký smutek už podruhé v krátké době prožili fotbalisté Opavy. Po porážce ve finále poháru se Zlínem, zůstali před branami první ligy. „Sezóna byla fantastická, ale dvakrát se špatným koncem. Na začátku jara jsme doma dvakrát zaváhali, a to nás stálo postup," řekl opavský kapitán Zdeněk Pospěch, který se v utkání proti Olomouci loučil s hráčskou kariérou.

Reklama

Související témata: