Hlavní obsah

V Hradci se druholigové derby hrát nebude, Olympia se stěhuje na Strahov

Praha

V Hradci Králové se na podzim druholigové derby hrát nebude. Fotbalisté FK sice z nejvyšší soutěže sestoupili a Olympii se naopak podařilo i z druhého místa v České fotbalové lize postoupit o soutěž výš, jenže ke klání městských rivalů nedojde. Olympia se totiž z Hradce Králové stěhuje do Prahy a jejím domovským stadionem se stane Strahov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Exslavista Karel Piták dotáhl Olympii Hradec Králové do druhé ligy, kteoru bude hrát v Praze.

Článek

Původně mělo být 30. září velkým dnem pro fotbalový Hradec Králové, neboť podle dnešního losu druhé nejvyšší domácí soutěže se mělo hrát v 10. kole městské derby mezi Olympií a FK.

„Olympia ovšem požádala o změnu názvu a sídla klubu," potvrdil ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, že se druholigový nováček z Hradce Králové stěhuje do Prahy. Mužstvo, jehož tahounem byl v uplynulém ročníku ČFL exslávista Karel Piták, sice skončilo v tabulce na druhém místě, ale protože Jirny se postupu vzdaly, zamířila výš právě Olympia.

„Na podzim bude hrát mistrovské zápasy skutečně na Strahově, i když tato změna ještě podléhá souhlasu výkonného výboru," přidal Bárta. Podle něho ovšem tomuto posvěcení nic nebrání.

„Olympia jako nováček využívá přechodného období, které ji tuto změnu umožňuje. Jednu sezónu proto na Strahově hrát může."

S postupujícími do druhé ligy je už tradičně potíž, neboť o účast v národní fotbalové lize je pramalý zájem. V ČFL se postupu vzdaly Jirny, které nemají odpovídající stadion a ani předepsanou mládežnickou základnu, v MSFL ho neakceptovaly dokonce celky na prvních čtyřech místech, takže na jejich úkor se zachránil Frýdek Místek, byť skončil ve druhé lize patnáctý.

„Musíme otevřít debatu, jak by měla druhá liga v budoucnu vypadat a kam by se měla ubírat," přiznal šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda, že pravidelné odmítání postupu do druhé ligy soutěž devalvuje a znehodnocuje. Vždyť Jirny, v uplynulé sezóně zatížené šestibodovou penalizací, vyhrály ČFL druhým rokem po sobě, ale výš nemohou a nechtějí.

„Měli bychom se bavit hlavně o tom, zda dvaatřicet profesionálních klubů není na naše poměry až příliš mnoho. Pochopitelně především s druholigovými kluby, protože ty by měly mít zájem na zkvalitnění a patřičné image soutěže, kterou hrají."

Nový ročník druhé ligy začíná 29. července, přičemž v prvním kole hostí exprvoligový FK Hradec Králové Táborsko, Příbram se utká doma se Znojmem a dále kupříkladu České Budějovice se Žižkovem a Frýdek Místek s Opavou.

Reklama

Související témata: