Hlavní obsah

Tři kříže s fotkami funkcionářů. Hradecký fotbal obchází strach!

Až dva roky vězení hrozí 19letému členovi pořadatelské služby, který během pondělního druholigového zápasu mezi fotbalisty Hradce Králové a Pardubic zranil jednoho z domácích fanoušků (47). „Napadení řešíme jako přečin výtržnictví,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že ke sdělení podezření na spáchání tohoto přečinu dosud nedošlo. Nejen kvůli tomuto incidentu obchází hradecký fotbal strach...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prázdný sektor fanoušků Hradce Králové během jarního domácího utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Zlé znamení se naplnilo. V noci z neděle na pondělí před derby s Pardubicemi vyrostly na Všesportovním stadiónu v Hradci Králové tři kříže s fotkami funkcionářů klubu - šéfů představenstva Jana Michálka s Richardem Juklem a tiskového mluvčího Milana Šedivého.

Šlo o akci hradeckých ultras, kteří odchod klubového vedení požadují dlouhodobě. Drsným vzkazem se pochlubili i na Facebooku.

„Musím říci, že když jsem po skončení zápasu dostal od správce stadiónu informaci o křížích s mým jménem, a jmény mých kolegů, opravdu to mnou otřáslo. Podobné výhrůžky smrtí nepatří do normální lidské společnosti a jako klub se jim budeme aktivně bránit," líčí Richard Jukl.

„Věřím, že ani ti, kteří nás kritizují, ve své většině s podobnými hrubými výhrůžkami nesouhlasí, a když ne nahlas, alespoň v duchu se od nich distancují," dodává Jukl.

Ultras vedou otevřenou válku

Již od loňského podzimu hradečtí ultras bojkotovali domácí zápasy, netají se nenávistí k vedení klubu. Minulý týden se tvrdé jádro s kapitánem týmu Radimem Ottmarem dohodlo, že bojkot ukončí a při duelu s Pardubicemi budou fandit.

Jenže derby skončilo konfliktem a napadením fanouška členem bezpečnostní agentury.

„Hlavní problém, který pořadatelská služba řešila, a který odstartoval zásah, bylo opuštění vymezeného prostoru. Z bezpečnostních důvodů nelze povolit pohyb většího množství fanoušků po ochozech v průběhu utkání," vysvětluje Jukl.

Věří, že se proto uskuteční schůzka s fanoušky, na níž by se mělo řešit dodržování návštěvního řádu.

„Bohužel současný stadión svádí k tomu, že lze jít kamkoliv, kdykoliv. O důvod víc, proč se těšit na stadión nový. Určitě bychom chtěli také s fanoušky hovořit o jejich výhrůžkách," avizuje bývalý prvoligový fotbalista.

Případů, kdy policie šetří zásah člena bezpečnostní agentury vůči fanouškům, není mnoho, ale není ojedinělý. „Podobný případ jsme řešili před třemi lety na hokejovém utkání," potvrzuje policejní mluvčí Kormošová.

Reklama

Související témata: