Hlavní obsah

I druhá liga má svého Trpišovského. Táborsko přežilo klinickou smrt, zázračně se drží

Praha

Řečeno slušně, udělat z ničeho hodně, na to je v první lize největší specialista trenér Jindřich Trpišovský. V Liberci se mu každé léto prožene kabinou průvan, přesto Slovan válí dál. Ve druhé nejvyšší soutěži má svého „klona".

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Táborska Roman Nádvorník v akci...

Článek

Shodou okolností kouče, s nímž zažil těžké doby před lety na Žižkově. V létě odepisované Táborsko, které stálo na pokraji krachu, druhou ligu přihlásilo na posední chvíli, se pod Romanem Nádvorníkem na podzim nad očekávání drží.

Ale pěkně popořádku. Poté, co si Nádvorník vyřešil potíže spojené s podnikáním, vrátil se loni v listopadu do profesionálního fotbalu. Kývl na nabídku Táborska. Se smělými plány atakovat postupové příčky. Jenže netušil, že během dvou měsíců bude všechno jinak a že zažije tentokrát šok fotbalový. V klubu totiž letos v lednu po 25 letech skončil majitel a mecenáš v jedné osobě Jiří Smrž.

„V ten moment jsme museli všechno přehodnotit. Už v lednu jsme museli uvolnit několik hráčů, naším cílem bylo soutěž důstojně dohrát. To se povedlo, dokonce jsme porazili suverénní Olomouc," vzpomíná Nádvorník. Jenže před sebou měl černý scénář. Věděl, že po sezoně kvůli prázdné pokladně musí skončit 15 fotbalistů. „Zůstalo mi v kádru sedm kluků," podotýká Nádvorník, který tvořil prakticky nový tým.

Zároveň hrozilo, že se klub do druhé ligy vůbec nepřihlásí. Jistotu neměl ani týden před uzávěrkou. „Nakonec se dala dohromady skupinka menších podnikatelů, díky které jsme mohli přihlášku podat. Byla to obrovská úleva. Klub má totiž v Táboře fotbalová střediska napříč všemi kategoriemi, své kroužky má už ve školkách. Čítá to téměř 400 dětí od pěti let. Kdybychom soutěž nepřihlásili, ztratili bychom všechny tyto statusy, nastal by velký problém," vysvětluje Nádvorník.

Před prvním kolem měl v kabině 13 hráčů bez zkušeností s druhou ligou, včetně mládežnických reprezentantů z Plzně a Slavie, kteří dospělý fotbal nikdy nehráli. I proto bylo Táborsko kandidátem na sestup číslo jedna. Průběh podzimu je proto považovaný za velký zázrak.

„Jsme desátí, máme osmnáct bodů. Za hru jsme chváleni. Kolikrát se musím štípat, jestli je to pravda," culí se Nádvorník. Vzápětí přejde zpět do vážného módu. „Jaro bude těžké. Ale věřím, že kluci už nějaké zkušenosti získali, že se je podaří udržet. Tím, jak výkonnostně rostou, je o ně zájem. Takže je možné, že v zimě začneme budovat tým znovu. Ale tato příčina by byla mnohem příjemnější," dodává 44letý kouč, který kromě Žižkova vedl v první lize Příbram.

Mezi tuzemskou elitu by se pochopitelně rád vrátil. Momentálně je pro něj priorita Táborsko, nechce se mu odcházet od rozdělané práce. I když... „Chtěli bychom to v Táboře do léta dotáhnout. Ale pokud přijde v zimě zajímavá nabídka z první ligy, rád o ni budu uvažovat. Moje ambice jsou jasné: zase jednou trénovat ligu," říká Nádvorník, který přiznal, že v průběhu podzimu jednu nabídku z nejvyšší soutěže obdržel. Proč po ni nesáhl?

„V lize jsem trénoval v klubu, který nebyl stabilní. Už bych tohle nechtěl absolvovat. Chci vidět kromě sportovních záruk i ekonomickou stabilitu, že to bude fungovat na všech úrovních. Abych se nedostával do situací jako na Žižkově," uzavřel Nádvorník. Splní se mu sen o ligovém návratu?

Reklama