Hlavní obsah

Za ruské prachy šup do třetí ligy! Gratuluji, slyšel od svého bývalého kouče mistr světa a barový rváč

Krefeld

Má další angažmá. Pro mnohé hodně překvapivé. Do třetí německé ligy nabral směr Kevin Grosskreutz, hrát bude za Uerdingen. Kdysi přitom vletěl do první bundesligy. Doslova jako uragán, byl miláčkem fanoušků. Stal se mistrem světa, když byl s německým nároďákem u velkolepého tažení v Brazílii před čtyřmi roky. Jenže od té doby se toho hodně změnilo. Přišel drsný sešup.

Foto: Profimedia.cz

Kevin Grosskreutz ještě v dresu Darmstadtu.

Článek

Takřka celé fotbalové Německo bere jeho poslední přestup s podivem. Jürgen Klopp, který kdysi vytáhl Grosskreutze v Dortmundu k výšinám ovšem nikoli.

„Blahopřál mi k přestupu a řekl mi, že mám přidat plyn," odpovídal Grosskreutz pro Bild na dotaz, co mu po jeho poslední změně klubu řekl nynější kouč Liverpoolu Klopp, který v jeho kariéře znamenal hodně.

Kluk z kotle

Byl to příběh jako z filmu. Grosskreutz byl coby rodák z vestfálské metropole oblíbencem dortmundských fandů zvláště když byl vlastně jedním z nich. Vzešel z kotle. V dortmundské aréně chodil na fotbal od mala a splnil se mu sen. Přes zastávku v druholigovém Ahlenu se dostal do áčka a stal se jednou z jeho hvězd v parádní éře, kdy žlutočerní zatápěli Bayernu a brali tituly v letech 2011 a 2012.

V roce 2015, kdy po zraněních a trablech se životosprávou už nedostával příležitost pod Kloppovým nástupcem Thomasem Tuchelem, přišel čas přestupu do Galatasaraye. Jenže vše zkomplikovala formální chyba a bez jediného odehraného zápasu se vrátil do Německa.

Avšak ani ve Stuttgartu se jeho kariéra nerozzářila. Poté, co byl zraněn ve rvačce na noční party a skončil v nemocnici, s ním vedoucí tým druholigové tabulky nekompromisně rozvázal smlouvu. Chopil se šance v Darmstadtu, ale ani tam nakonec nezůstal déle. Kouč Dirk Schuster mu letos řekl, že mu nemůže zaručit místo v sestavě. Z výkonnostních důvodů. Nálepku problémového hráče nezmiňoval.

Debut proti Příbrami

Na pokraji nové sezóny přišla další šance. Ruský investor Michail Ponomarjev se snaží pozvednout Uerdingen, který kdysi hrál i první bundesligu. Zatím se s ním z propadlišť dostal do třetí nejvyšší soutěže. Výš mu má pomoci i čerstvý nákup mistra světa.

„Je vysoce motivovaný, nažhavený, cítí příležitost," hodnotí Grosskreutze po příchodu kouč týmu Stefan Krämer.

Spokojenost je zatím na všech stranách. „Po zastávkách v Istanbulu, Stuttgartu a Darmstadtu mohu znovu žít v Dortmundu," libuje si ženatý otec dvouleté dcery. Ve třiceti je vskutku odhodlaný rázně restartovat kariéru. Debut v novém dresu zažil při výhře 3:1 nad Příbramí v pondělí na soustředění v Rakousku.

Reklama

Související témata: