Hlavní obsah

Filuta z Peru poslední střelou zápasu přepsal dějiny bundesligy a překonal českého rodáka

Praha

Jen vteřiny dělily fotbalovou Herthu od vítězství v bundesligovém souboji s Werderem Brémy při sobotním duelu. Jenže v šesté minutě nastavení se chopil zahrávání přímého kopu hostující Claudio Pizarro a napálil míč pod vyskakujícími hráči ve zdi. Balón zapadl do sítě a útočník z Peru se stal nejstarším autorem gólu v historii německé nejvyšší soutěže. V den zápasu mu bylo 40 let a 136 dnů.

Sestřih utkání 22. kola Bundesligy Hertha Berlín - BrémyVideo: DIGI Sport

 
Článek

„Chtěl jsem tlačit míč k zemi. Věděl jsem, že hráči ve zdi budou skákat," culil se Pizarro po utkání, do něhož naskočil po hodině hry za nepříznivého stavu. „Jsem rád, že neodcházíme ze zápasu s prázdnou. V úvodu jsme nehráli, co jsme chtěli. V určitých pasážích duelu jsme byli naivní. Ale bod je v naší situaci skvělý," říkal Pizarro, pro něhož šlo o 195. gól kariéry v bundeslize.

„Ale ještě nikdy se mi nepodařilo skórovat stejným způsobem. Využil jsem zkušenosti a možná i trochu bláznovství," smál se Pizarro, který je o čtyři roky starší, než jeho trenér Florian Kohfeldt. „Claudio je úžasný chlap. Ukázal, že je světovým hráčem. Jsem rád za jeho přítomnost v mém týmu," rozplýval se trenér Werderu, v jehož dresu odehráli v sobotu na Olympijském stadionu celý duel brankář Jiří Pavlenka a obránce Theodor Gebre Selassie.

Pizarro v historických tabulkách předčil českého rodáka. Až do soboty byl nejstarším úspěšným střelcem bundesligy Mirko Votava, který přišel na svět v roce 1956 v Praze. Po roce 1968 s rodiči emigroval. Hrál za Borussii Dortmund, Atlético Madrid a Werder Brémy, v jehož dresu skóroval ve věku 40 let a 92 dnů v dubnu 1996.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Claudio Pizarro slaví rekordní trefu.

O tři roky později přišel do Německa Pizarro, když přestoupil z Limy do Werderu. Následně v Evropě oblékal dres Bayernu, Chelsea, 1. FC Kolín a znovu Werderu. Šestkrát vyhrál německý titul a Německý pohár s Bayernem, v jehož dresu slavil triumf v Champions League. „Jsem šťastný a hrdý, že první místo ve statistikách patří mně," uvedl Pizarro.

„Claudio je skvělý hráč, mimořádně chytrý. Hrál jsem s ním, velmi dobře znám jeho přednosti. Když jde na trávník, dokáže změnit obraz hry. Jde o skutečného profesionála, který si zaslouží úspěch," klaněl se protivníkovi útočník Herthy Salomon Kalou, jenž nastupoval s Pizarrem v Chelsea.

Reklama