Hlavní obsah

Trenér Favre v Dortmundu zůstane bez ohledu na to, jak dostihy s Bayernem dopadnou

Brémy/Praha

Před týdnem po domácí prohře se Schalke skládal trenér dortmundské Borussie Lucien Favre funkci. Mistrovský titul se zdál po selhání ve vestfálském derby definitivně ztracený a on měl pocit, že úkol nesplnil a přes slibný náskok po podzimní části bundesligy mužstvo k primátu nedovede. Teď už je ale všechno jinak. Naděje Borussie pořád žije, neboť hned na druhý den mnichovský Bayern jen remizoval v Norimberku, a co víc - v Dortmundu se chystají prodloužit s jednašedesátiletým švýcarským koučem smlouvu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jiří Pavlenka předvádí v brance Brém vynikající výkony, ale dnes to bude mít proti Dortmundu hodně těžké.

Článek

A nebude vůbec záležet na tom, jak dnešní vystoupení Borussie v 34. ligovém kole v Brémách dopadne a zda nakonec BVB titul získá či nikoli.

„Rozhodně povede naše mužstvo i v příští sezoně," vyvrátil všechny dohady o Favreho konci sportovní ředitel Dortmundu Michael Zorc ještě před duelem s Werderem. „Vždyť můžeme být rádi, že jsme v této fázi sezony stále ve hře o titul."

Švýcarský trenér má smlouvu s Dortmundem podepsanou až do léta roku 2020 a Zorc potvrdil, že klubové vedení s ním už nyní jedná o jejím prodloužení.

„A to bez ohledu na to, zda titul získáme či nikoli," odmítl, že by prodloužení Favreho angažmá bylo podmíněno tím, že předstihne mnichovský Bayern a Borussia bude po sedmi letech znovu německým mistrem.

„Naše důvěra v trenéra je velice silná, takže jsem přesvědčen, že se po skončení sezony dohodneme," potvrdil Zorc.

Švýcarský trenér, který přišel  do Dortmundu z francouzského Nice, se nejspíš bránit nebude.

„Ještě jsem se tady pořádně neusadil, protože na to všude potřebuji delší čas. A také jsem neudělal všechno, co bych chtěl v Borussii udělat," přiznává hodně nachlazený Favre, že ho čeká ještě velký úkol. „Samozřejmě si zvyknout na počasí, které je v Dortmundu úplně jiné než ve věčně prosluněném Nice."

Není to ostatně poprvé, co bude svůj tým koučovat sužovaný virózou. V únorovém střetnutí s Hoffenheimem ho trápily horečky dokonce natolik, že mu lékaři zakázali usednout na lavičku. Měli obavy o jeho zdraví i strach z toho, aby nenakazil hráče, takže Favre zůstal v hotelovém pokoji a své asistenty dirigoval mobilem.

Dnes ovšem na lavičce sedět bude. Pro Dortmund jde v Bremách o příliš důležitý duel, než aby se obešel bez trenéra. Vždyť na vedoucí Bayern ztrácí tři kola před konce bundesligy dva body a šance na primát pořád ještě žije.

„Možné je všechno a naší povinností je udělat vše, abychom se stali mistry," netajil, že by na své dortmundské misi chtěl splnit jeden ze svých úkolů už v této sezoně. A to navzdory tomu, že se bude muset obejít bez potrestaného kapitána Reuse a také bez distancovaného Wolfa.

„Naštěstí se do mužstva vrátil Lukasz Piszczek, který s námi celý týden trénoval a je na utkání připravený," ulevilo se mu, že polský legionář už je k dispozici.

Borussii by mělo navíc nahrávat i to, že Brémám se doma proti týmům z horních pater bundesligové tabulky nedaří. V tomto ročníku totiž dokázaly na Weserstadionu porazit pouze Wolsburg, jenž momentálně figuruje až na deváté příčce. Jinak samé ztráty. A teď proti Dortmundu bude úkol Werderu o to obtížnější, že se bude muset obejít bez finského legionáře Niklase Moisandera, který v předchozím kole viděl pátou žlutou kartu a musí nuceně odpočívat.

Docela problém, protože třiatřicetiletý stoper, který před příchodem do Brém prošel Ajaxem Amsterdam a Sampdorií Janov, je důležitým hráčem domácí defenzivy. Statistici ostatně připomínají, že jakmile v sestavě chybí, zavání to pro Brémy malérem. Od roku 2016, kdy do Brém přestoupil, vynechal šestnáct bundesligových zápasů a jen ve dvou z nich se vyrovnal Werder s jeho absencí a vyhrál. Deset utkání naopak prohrál!

Pro dva české legionáře Pavlenku a Gebre Selassieho a jejich spoluhráče to proto bude dnes hodně těžké.

Jak naladit Televizi Seznam?
Vysílání Televize Seznam v celoplošném multiplexu 3, který pokrývá 95,7 % území České republiky, a v Přechodové síti 12. Diváci najdou Televizi Seznam i v nabídce poskytovatelů satelitního televizního signálu DIGI TV, T-Mobile TV, Skylink či poskytovatele kabelového televizního vysílání UPC. Spektrum doplňuje několik desítek IPTV/OTT poskytovatelů, kteří umožňují televizní signál šířit přes internet (DIGI TV, T-Mobile TV, KUKI, Sledovanitv.cz, O2TV a další)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články