Hlavní obsah

Džeko odchází z Teplic do Wolfsburgu za 112 miliónů

Fotbalový útočník Edin Džeko opouští Teplice a přestupuje do bundesligového Wolfsburgu, kde podle německé agentury DPA podepsal čtyřletou smlouvu. Severočeský klub by měl za bosenského reprezentanta inkasovat odstupné ve výši zhruba čtyř miliónů eur (asi 112 miliónů korun), což by měl být největší přestup v letní pauze české ligy.

Článek

Vedení FK Teplice ještě v pondělí nechtělo odtajnit jméno německého klubu, s nímž v Praze jednalo o přestupu vytáhlého útočníka, který se v uplynulé sezóně blýskl v české lize 13 brankami. V úterý ale Džeko odjel do Wolfsburgu na zdravotní testy, které formálně celý transfer posvětily. "Je to velká naděje pro budoucnost," komentoval Džekův přestup trenér Wolfsburgu Felix Magath.

Ředitel teplického klubu František Hrdlička ČTK řekl, že Severočeši zatím transfer podpisem na smlouvě nestvrdili, ale zároveň připomněl, že se obě strany na Džekově přestupu dohodly při pondělní schůzce v české metropoli. "Vyjasnili jsme si všechny podmínky včetně odstupného. Očekávám, že během tohoto týdne dojde k formálnímu podepsání smluv," uvedl Hrdlička.

Sarajevu za něj Teplice zaplatily dva a půl miliónu

Džeko byl po úspěšné sezóně v hledáčku mnoha evropských klubů, zájem o něj projevily celky z Ruska, Nizozemska, Španělska i Německa. Nejvytrvaleji však o 192 centimetrů vysokého hráče usiloval Wolfsburg, který splnil i vysoké požadavky Teplic.

Klub ze Stínadel se tak nyní může těšit ze svého rekordního obchodu. "Když jsme Džeka kupovali ze Željezničaru Sarajevo, dali jsme za něj dva a půl miliónu korun, a to proti tomu byla ještě spousta lidí. A nyní ho prodáme s takovým ziskem, za tak krátkou dobu se takový obchod povede asi jen jednou za život," připomněl Hrdlička raketovou kariéru talentovaného kanonýra, který se do prvoligového teplického týmu dostal teprve loni v lednu poté, co předtím strávil půl roku při "aklimatizaci" na hostování v Ústí nad Labem.

Wolfsburg potřebuje více gólů

"Žlutomodří" nyní budou shánět za Džeka náhradu. Z hostování se sice vrátili útočníci Karel Kroupa s Emilem Rilkem, ale Teplice by i tak rády získaly posilu do útoku. V zákulisí se hovoří o tom, že by si staronový teplický kouč Petr Rada mohl ze svého bývalého působiště v Jablonci přivést Petra Smíška, do Teplic by možná z tureckého Malatyasporu mohl zamířit i Zdeněk Šenkeřík.

Džeko odchází z české ligy s bilancí 43 odehraných zápasů a 16 vstřelených branek. Wolfsburgu, který loni v bundeslize skončil až na patnáctém místě jen tři body od sestupových míst, má pomoci zlepšit ofenzivu.

Klub z města volkswagenů loni měl třetí nejhorší útok, tým nastřílel v 34 zápasech jen 37 branek. Hůř na tom byly už jen sestupující týmy Mohuče a Mönchengladbachu. Wolfsburg si nyní hodně slibuje také od angažování nového kouče Magatha, který během minulé sezony skončil na lavičce Bayernu Mnichov.

Reklama