Hlavní obsah

Pět horkých kandidátů na lavičku Bayernu. Přijde Mourinho?

Nejvyšší porážka v bundeslize za posledních 10 let v poměru 1:5 na hřišti Eintrachtu Frankfurt stála definitivně místo trenéra fotbalistů Bayernu Mnichov Nika Kovače. Ten se s úřadujícím německým mistrem domluvil na ukončení smlouvy. Podle klubového webu tým dočasně převezme asistent Hans-Dieter Flick. Sportovní média po celém světě už ale spekulují, kdo v příštích dnech vedoucí celek skupiny B v Lize mistrů převezme. Níže najdete seznam pěti nejžhavějších adeptů.

Foto: Sport.cz

Legendární trenér José Mourinho. Ilustrační foto

Článek

José Mourinho

Šestapadesátiletý Portugalec Mourinho je bez angažmá od minulého roku, kdy byl vyhozen z lavičky Manchesteru United. Z mediálních vystoupeních v posledních měsících se zdá, že bývalý kouč Chelsea, Interu Milán nebo Realu Madrid se po nové výzvě aktivně poohlíží.

V nedávném rozhovoru se navíc nechal slyšet, že by se mu líbilo získat trofej v lize, ve které doposud nepůsobil a dodal, že se pilně učí německy. Bundesliga se tedy nabízí, neboť by to byla již 4. z evropských Top 5 soutěží, ve které by úspěšný a kontroverzní trenér působil. Nedávno se spekulovalo i o příchodu do Borussie Dortmund. To ale nakonec popřel sportovní ředitel klubu Michael Zorc.

Mourinhova kariéra je ověnčena mnoha významnými úspěchy. Tituly z Portugalska, Anglie, Itálie a Španělska doplňuje bezpočet vyhraných ligových pohárů, dva triumfy v Evropské lize a dva v Lize mistrů.

Massimiliano Allegri

Úspěšný Ital po sezoně skončil v Juventusu, s nímž sice nedokázal získat vytoužený triumf v milionářské soutěži, mužstvo pod uznávaným trenérem a bývalým fotbalistou Allegrim i tak ale šlapalo jako hodinky.

Vždyť za pět let působení na lavičce Staré dámy získal dvaapadesátiletý trenér celkem 11 trofejí. Některá britská média včetně Daily Mail označují bývalého kouče Cagliari, AC Milán a zmiňovaného Juventusu dokonce za největšího favorita na místo po Chorvatu Kovačovi.

Erik ten Hag

Rodák z nizozemského Haaksbergenu šéfuje od roku 2017 lavičce Ajaxu Amsterdam, s nímž dokázal v minulém ročníku Ligy mistrů senzačně dokráčet až do semifinále. V jeho prospěch pak hraje zejména to, že v Bayernu Mnichov působil jako trenér rezervního týmu.

Proti přesunu do Německa naopak hovoří fakt, že zástupcům nizozemského mistra se s největší pravděpodobností možný odchod jejich strategického esa v průběhu sezony vůbec zamlouvat nebude, přestože Ten Hag možný návrat k bavorskému celku na přímý dotaz nevyloučil.

Mauricio Pochettino

Forma s níž Pochettinův Tottenham v loňském ročníku válcoval soupeře v Premier League a v Lize mistrů dokráčel až do finále v Kyjevě je, zdá se, pryč. Fotbalisté Hotspur se krčí až na 11. místě tabulky anglické ligy a mnohdy podrážděné reakce argentinského kouče na dotazy novinářů dávají tušit, že jeho čas v londýnském celku se pomalu blíží ke konci.

Deník Guardian navíc přišel s informací, že sedmačtyřicetiletý trenér je se zástupci Bayernu ve spojení. Bývalý vynikající fotbalista a neméně dobrý trenér mezi kandidáty na lavičku tedy rozhodně patří.

Arséne Wenger

Mezi adepty na nově uvolněné místo nemůže chybět ani trenérská legenda Arsenalu Londýn Arséne Wenger. Ten je bez angažmá od minulého roku, kdy opustil Gunners po dlouhých 22 letech.

I Wenger má na kontě nejeden úspěch. Třikrát dokázal vyhrát Premier League, jednou francouzskou ligu, sedmkrát zvedl nad hlavu FA Cup a sedmkrát Community Shield. Během dvaadvacetiletého působení se s Arsenalem dostal v roce 2006 do finále Ligy mistrů. Sáhne Bayern po devětašedesátiletém zkušeném kouči? Po někom jiným z výše zmíněných, nebo se v Allianz Areně nakonec objeví někdo úplně jiný?

Reklama

Související témata: