Hlavní obsah

Hamburk sní o titulu, trenéra Jola chválí i Beckenbauer

HAMBURK/PRAHA

Nejlepší start bundesligy v klubové historii si užívají fotbalisté Hamburku. Po sedmi kolech mají na čele nejvyšší německé soutěže šestnáct bodů. Po nepříliš úspěšném tříletém angažmá v Tottenhamu si nyní trenér Martin Jol vychutnává ovace. Dvaapadesátiletého rodáka z Haagu chválí dokonce prezident největšího favorita bundesligy Bayernu Mnichov Franz Beckenbauer.

Článek

Je to do očí bijící kontrast. Tottenham, kde Jol působil, se aktuálně v krizi topí u dna Premier League. Hamburk oproti tomu dominuje bundeslize a zejména drtivými závěry zápasů ničí soupeře. Svoji sílu celek z hanzovního města prezentoval už v prvním kole. Na hřišti favorizovaného Bayernu Mnichov prohrával po 17 minutách 0:2, před vyprodaným hledištěm dokázal vyrovnat. Práci Jola, kterého mohli čeští příznivci vidět na Strahově před dvěma lety v utkání poháru UEFA Slavia – Tottenham, chválila i ikona bavorského velkoklubu Franz Beckenbauer.

V sobotním vydání bulvárního deníku News of the World se Beckenbauer opřel do vedení Tottenhamu. „Neznám přesné okolnosti jeho odchodu. Nechápu ale, proč by se jakýkoliv tým snažil tak výborného kouče zbavit. V Hamburku odvádí fantastickou práci, jeho svěřenci mají velkou šanci vyhrát bundesligu,“ cituje list prezidenta Bayernu.

Oba muže pojí zajímavost. Tehdejší záložník Jol přišel do Bayernu v roce 1978, kdy už Beckenbauer hrál za New York Cosmos. Během jediné sezóny si ale připsal pouhých devět startů a vrátil se zpět do Nizozemska. Beckenbauer po návratu z USA získal mistrovský titul s Hamburkem (1982), který nyní Jol trénuje. Na mistrovský titul čekají příznivci HSV od roku 1983 už přes pětadvacet let.

Drtivé finiše

Jol dokázal vštípit svým hráčům vítězného ducha. Proti Karlsruhe ve druhém kole rozhodl gól Mathijsena z poslední minuty, v Bielefeldu Hamburk opět prohrával 0:2 a otočil skóre. Na konci srpna pečetil na 4:2 český kapitán David Jarolím. Stejný scénář se opakoval v následujícím kole. Leverkusen vedl v Hamburku 2:0, přesto prohrál 2:3. Vítězný gól vstřelil Mladen Petrić, tentokrát „již“ v 72. minutě. Po zatím jediném neúspěchu ve Wolfsburgu opět Petrić zařídil výhru nad Mönchengladbachem a chorvatský útočník rozhodl i víkendový duel v Chotěbuzi, jíž vstřelil gól v poslední minutě a Hamburk zvítězil 2:1.

Z jedenácti soutěžních zápasů vyhrál Jol s Hamburkem osm. „Postoupili jsme do skupinové fáze Poháru UEFA a pokračujeme i v domácím poháru. Navíc jsme první v lize, což je jedinečné,“ je spokojený zastánce ofenzivního fotbalu Martin Jol. „Když vstřelíme 65 gólů, můžeme o titul bojovat,“ je přesvědčený Nizozemec, jenž očekává góly vedle Petriće i od Guerrera a Oliće. Toto trio dosud nastřílelo osm ze 14 gólů Hamburku. Po reprezentační přestávce HSV čeká těžký duel proti Schalke.

Reklama

Související témata: