Hlavní obsah

Dynamo Býky doslova naporcovalo. Hlava se válela u tribuny, nenávist šla zase o kus dál

Drážďany

Další útok na nepopulárního nováčka bundesligy! Zakrvavená hovězí hlava ležící pod tribunou v Drážďanech byla jasnou známkou toho, že do města přijeli nenávidění sousedi z Lipska, kteří jsou na nejen slovní útoky vcelku zvyklí. Terčem výpadů jsou prakticky všude od roku 2009, kdy klub s býky v logu vznikl a začínal v páté lize. Letos dokráčel až mezi německou elitu a chystá se na start budesligy. V rámci toho v bitvě prvního kola Německého poháru vypadl v Drážďanech po penaltovém rozstřelu, když neudržel dvougólový náskok a v normální hrací době i po prodloužení hrál 2:2.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Drážďanský Aias Aosman poté, co rozhodl penaltový rozstřel v poháru s Lipskem.

Článek
Fotogalerie

Nenávistných výlevů se hráči Lipska dočkali z tribun ústně i písemně. „Ničíte náš sport, my zničíme vás," stálo na jednom z transparentů. „Tradici nelze koupit," zněl další vzkaz. A k tomu desítky dalších připomínajících, že RB Lipsko je uměle vzniklým klubem napumpovaným penězi bohatého sponzora bez fotbalové tradice. Omletá písnička.

Useknutá hlava zvířete - zřejmě odkudsi z jatek - je ale novinkou. „Nechutné," shodovala se média nejen v Německu.

Raději nedráždili

Dalo by se říci, že favorizované Býky druholigové drážďanské Dynamo naporcovalo. Bild se ovšem pozastavuje nad tím, jak se hlava dostala přes kontroly, které v Dráždanech s ohledem na divokost domácího publika, nejsou nijak zanedbatelné. Saské derby bylo navíc vyhlášeno jako rizikový zápas hodný zvýšené pozornosti pořadatelů.

Vedení Lipska vyjádřilo údiv nad tím, co se událo. Před zápasem přitom volilo vše pro hladký průběh. Tým přijel neutrálním autobusem (bez dráždivých log), upustil od ubytování v místním hotelu, což s ohledem na nevelkou vzdálenost zase nebyl až takový problém.

„Je škoda, co se stalo, ale buďme rádi, že jsme stadión aspoň opustili bez problémů. Až na pár urážek," cituje Bild klubového šéfa Olivera Mintzlaffa.

Klub spadající do sportovní říše firmy Red Bullu vznikl teprve před sedmi lety, získal licenci na pátou ligu od SSV Markranstädt poté, co spojovací dohoda se zavedeným klubem Sachsen Lipsko nevyšla.

Písmena RB v názvu klubu nejsou zkratkou světoznámého produktu, alespoň tedy ne oficiálně. Skrývají název spíše tenisový RassenBallsport. Logo ovšem jasně napovídá, jak se věci mají. Do fotbalové sekce impéria spadají i evropské poháry hrající Red Bull Salcburk, kluby v New Yorku a Brazílii. Kromě toho jsou zaznamenány i aktivity v Ghaně.

Nejdřív šrouby, teď ještě drsnější kalibr

Pozoruhodné je, že už vůbec první přípravný zápas Lipska v létě 2009 byl z bezpečnostních důvodů zrušen. Jakoby to předznamenalo další vývoj. Teď už klub vystoupal mezi německou elitu. Rakouským koučem Ralphem Hasenhüttlem vedený ambiciózní celek se svým luxusním zázemím včetně zmodernizovaného stadiónu může vzhlížet k velkému cíli: předvést se v nejvyšší německé soutěži. V neděli Býci začínají na půdě Hoffenheimu. Ale jistě alespoň ve skrytu panují obavy...

Ostatně už na samém počátku přípravy před touhle sezónou se fotbalisté Lipska ve Frankfurtu nad Odrou dočkali „šroubového útoku". Při rozcvičení vyšla najevo šokující skutečnost. Na hřiště někdo v noci před utkáním rozsypal množství čtyř až pěticentimetrových šroubků a také kameny. Po sběru nepatřičných předmětů se přípravný duel odehrál, favorit vyhrál jasně 10:0. Teď useknutá hlava... Možná jen legrace, ale poněkud drsnějšího kalibru.

Reklama

Související témata: