Hlavní obsah

Polská mašina na góly na úvod jara spasila Bayern. Lewandowski už je mezi zahraničními snajpry druhý

Freiburg/Praha

Nadřeli se, ale na povinnou výhru nakonec fotbalisté Bayernu Mnichov v prologu k bundesligovému jaru dosáhli. To proto, že mají ve svém středu stroj na vítězství. Pokud se totiž Lewandowski trefí, Bayern pokaždé vyhraje. Platilo to v předchozích 38 duelech, naplnilo se to i v pátek ve Freiburgu. Polský kanonýr dal dokonce hned dvě branky, příčemž druhou ve druhé minutě nastavení zajistil svému celku tři body.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Střelec obou gólů Bayernu Robert Lewandowski si vychutnává ovace diváků.

Článek

„Trpělivost, to bylo to hlavní, co jsme museli prokázat. Ve Freiburgu je to pokaždé těžký zápas, protože domácí perfektně brání a hrají velice organizovaně, což se zase potvrdilo. Zvláště, když k dobré obraně přidali i nebezpečnou ofenzivu," glosoval Robert Lewandowski mrazivou partii, v níž Freiburgu nahrál rychlý vedoucí už ve 4. minutě.

Jenže právě polský snajpr ještě před přestávkou po rohovém kopu vyrovnal a ve druhé minutě nastavení po akci a centru Ribéryho zápas rozhodl.

„Chtěl jsem jednoduše trefit balón a nic nezkoušet. Měl jsem trochu štěstí, protože jsem ho nezasáhl, jak jsem chtěl. Ale byl to gól, což bylo důležité," jásal Robert Lewandowski, pro něhož to byla 135. branka v bundeslize.

V historické tabulce zahraničních střelců nejvyšší německé soutěže tak osmadvacetiletý Polák figuruje na druhém místě už sám, neboť se odpoutal od Brazilce Elbera. Nejlepším střelcem je se 190 góly stále Peruánec Claudio Pizarro, který v minulosti rovněž hrával za Bayern.

Nejlepší zahraniční střelci v bundeslize
Claudio PizarroPeruBrémy, Bayern418190
Robert LewandowskiPolskoDortmund, Bayern211135
Giovane ElberBrazílieMönchengladbach, VfB Stuttgart, Bayern260133
AiltonBrazílieDuisburg, Hamburk, Schalke, Brémy219106
Stéphane ChapuisatŠvýcarskoUerdingen, Dortmund228106
V prvním sloupci hráč, ve druhém národnost, ve třetím kluby, ve kterých v bundeslize působil, dále počet zápasů a gólů.

„Pro nás bylo ze všeho nejdůležitější vyhrát po zimní přestávce hned první zápas, což se nakonec podařilo," netajil Lewandowski, že víc než individuální statistiky ho zajímal bodový zisk a první příčka v tabulce.

„Nemůžeme být spokojeni s tím, jak jsme hráli, ale s výsledkem samo sebou spokojeni jsme. Čelili jsme silnému a agresivnímu soupeři, takže to byl těžký zápas, v němž jsme v první půli nepodali dobrý výkon," přiznával kouč Bayernu Carlo Ancelotti.

„Zamlouvala se mi ale chuť, kterou mé mužstvo po přestávce prokázalo, stejně jako jeho charakter. To byl také důvod, proč jsme v samém závěru rozhodli a vyhráli."

Reklama

Související témata: