Hlavní obsah

Na hřišti zažila hlazení ňadra i drsné výlevy. Teď bude pískat bundesligu

Berlín

Dočkala se vysněného cíle. Nejen, že je momentálně nejlepší ženskou fotbalovou rozhodčí na světě, ale od nové sezóny si zapíská i mužskou bundesligu. Osmatřicetiletá Bibiana Steinhausová dosud řídila utkání druhé nejvyšší německé soutěže, finále ženského mistrovství světa 2011 či olympijského turnaje o rok později, v červnu ji čeká finále ženské Ligy mistrů. Ale teď je ještě o kategorii výš. V top pěti evropských ligách jde o naprosto unikátní záležitost. Žena jako hlavní rozhodčí...

Foto: Profimedia.cz

Bibiana Steinhausová a Alexander Madlung z Düsseldorfu.

Článek
Fotogalerie

"Když mi to zavolali, nevěděla jsem co říct. Cítila jsem nadšení, radost, nervozitu, úlevu i pochyby. Střídalo se to jako na horské dráze," uvedla Steinhausová na internetových stránkách německého svazu. "Vždycky byl můj sen pískat bundesligu. Na jednu stranu je to odměna za práci, ale také závazek do budoucna."

Steinhausová soudcuje ve fotbale už 18 let a od roku 2007 píská i mužskou druhou bundesligu. V první se objevovala opakovaně, ale jen v roli čtvrté rozhodčí.

Na pohlazení reagovala úsměvem

Na hřišti zažila za dlouhá léta i mimořádné momenty, díky nimž se dostávala často do povědomí celého fotbalového Německa. Peter Niemeyer z Herthy jí kdysi omylem během zápasu hmátl na ňadro.

Stalo se v roce 2010. Běžela 55. minuta zápasu druhé bundesligy mezi domácím berlínským celkem a Cáchami, když se Niemeyer přiblížil k hlavní sudí. Snad aby ji - jak se občas stává - poplácal po rameni. Ale v zápasovém transu se mu to jaksi nepovedlo. Svůj zrak upínal na míč a místo na rameno se trefil někam úplně jinam. Bylo z toho lehké pohlazení partie, která se obvykle ohmatává jinde než na fotbalovém hřišti.

Steinhausová se podívala na záložníka, který k ní poslal omluvný pohled. Oboustranné rozpaky vyústily v chápavý úsměv blonďaté slečny.

Originální trest za vyloučení

Přicházely i jiné okamžiky. Čelila, jak to tak bývá, i atakům, že ženy ve fotbale nemají nárok na takovéto místo. Nejzřetelnější to bylo snad v roce 2015 při utkání FSV Frankfurt - Düsseldorf.

Nyní do německé reprezentace čerstvě povolaný Kerem Demirbay od Steinhausové dostal dvě žluté karty, tudíž i červenou. Vyloučení se odehrávalo za patřičného slovního doprovodu. Přesný záznam toho, co Demirbay řekl na adresu Steinhausové není znám, ale bylo to cosi ve smyslu, že ženy do chlapského fotbalu na téhle úrovni rozhodně nepatří.

Následný trest za atak sudí na sebe také nenechal dlouho čekat. Od svazových orgánů Demirbay dostal pětizápasový flastr. Tři utkání natvrdo, dvě jako podmínku.

Düssledorf přispěchal s vlastním klubovým trestem, který tak nějak měl usměrnit fotbalistovo smýšlení o působení žen ve fotbale. A o rovnoprávnosti. Vedení klubu mu s ďábelskou zlomyslností - anebo snad pro obměkčení svazových orgánů - nařídilo, aby pískal zápas mladých fotbalistek.

A tak byl chvílemi poněkud otráveně se tvářící Demirbay viděn, kterak v kabátě coby rozhodcovský laik krotil na hřišti hejno holek. Ponaučený fotbalista, teď už jako hráč Hoffenheimu, si rozhodčích už moc nevšímá a dotáhl to až k pozvánce do národního týmu.

Románek s Webbem?

Steinhausová se na podzim stala předmětem spekulací bulvárních médií. Ta přinesla informaci, že randí s proslulým Howardem Webbem. Sama potvrdila, že se s bývalým anglickým sudím často potkává, blíže to ovšem nechtěla komentovat. Pětačtyřicetiletý bývalý policista a rozhodčí, který pískal také finále MS, měl zběhnout od manželky i tří dětí a měl se tak zrodit nový pozoruhodný pár.

Steinhausová, v "civilu" policistka, to možná právě díky Webbovým instrukcím dotáhla ke kýženému cíli. Ostatně - jak víme z našich poměrů - tohle může fungovat. Dagmar Damková toho byla příkladem. Bývalý sudí Roman Berbr stál za její kariérou, v níž si zapískala mj. českou ligu.

"Vím, že mě budou všichni včetně médií pozorně sledovat. Moc bych si přála, aby se i díky mně ženské rozhodčí staly běžnou součástí profesionálního fotbalu a patřily do něj. Snad mě budou lidé posuzovat podle toho, jak budu pískat a ne podle toho, že jsem žena," dodala k povýšení Steinhausová.

Mezi těmi, kteří po téhle sezóně v první bundeslize naopak končí je zkušený Wolfgang Stark.

Reklama

Související témata: