Hlavní obsah

Podobná jako s Brémami proti Bayernu, tuší Pavlenka, jaká bude kvalifikační konfrontace s Němci

Praha

V bundeslize figurují Brémy se dvěma českými legionáři v sestavě Theodorem Gebre Selassiem a gólmanem Jiřím Pavlenkou u samého dna tabulky, ale nová brankářská akvizice Werderu dorazila na sraz fotbalové reprezentace klidná. „Vždyť zatím jsou odehraná jen dvě kola. A kdybychom v posledním domácím zápase s Bayernem proměnili velkou šanci, kterou jsme měli hned v úvodu, mohli jsme nějaké body uhrát,“ svěřoval se Pavlenka s prvními poznatky z bundesligové scény.

Jiří Pavlenka, brankář české reprezentace a Werderu BrémyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Z Německa na reprezentační sraz přijel, na Němce v pátečním pokračování kvalifikace o postup na světový šampionát v Rusku s českým týmem exslávistický gólman narazí.

„Bude to nejspíš podobné utkání, jaké jsme hráli s Brémami v sobotu proti Bayernu. Bylo patrné, že Bayern je úplně jiná liga, protože jeho hráči jsou nejen hrozně fotbaloví, ale hlavně jsou ve všem o krok napřed. S německou reprezentací to bude totéž, ale v domácím prostředí a s podporou diváků bychom mohli a chtěli uhrát body, které v kvalifikační skupině potřebujeme. Třeba nás Němci podcení," doufá Pavlenka, že návrat do Edenu, odkud do Brém odcházel, pro něho bude šťastný.

„Nejde o mě, ale o celý tým. O to, abychom protrhli šňůru reprezentačních nezdarů, která je s pražským Edenem spojována. Musíme dát ale do zápasu maximum," přiznával, že konfrontace s mistry světa bude hodně náročná. A nic na tom nemění, že Löwův tým už má postup ze skupiny jistý.

Náročné pro Pavlenku pochopitelně byly i začátky německého angažmá. „Nebylo to skutečně optimální. Zvláště, když jsem němčinu neovládal a musel se domlouvat jen anglicky, zejména když jsem přes měsíc bydlel v hotelu. Teď už mám ale za sebou první lekce němčiny, takže základním slovům rozumím, bydlení jsme si také našel a začínám se cítit dobře."

Pětadvacetiletý brankář se cítí dobře i proto, že se v Brémách rychle prosadil a stal se brankářskou jedničkou. Jen body zatím ke spokojenosti chybí. V bundesligové premiéře s Hoffenheimem dostal gól šest minut před koncem a jeho tým prohrál 0:1, v druhém kole doma s Bayernem byl ještě v 72. minutě stav bezbrankový, ale pak Lewandowski dvěma góly během tří minut zápas rozhodl.

„I tak jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet, jak se proti takovému velkoklubu hraje," netajil Pavlenka, že nasbírané zkušenosti přijdou vhod. V reprezentaci, v níž kryje záda brankářské jedničce mezi tyčemi Jarolímova výběru Vaclíkovi, v Brémách samozřejmě ještě víc.

Reklama

Související témata: